O Lodi mezi hvězdami

Dnešní recenze na knihu Loď mezi hvězdami nebude ani tak recenze (protože těch je v internetových vodách už dostatek), jako spíš soubor toho, co se mi líbilo, nelíbilo nebo co mě při čtení této knihy napadalo. Článek je určen spíše pro čtenáře, kteří jsou s knihou již obeznámeni, neboť vyzrazuje rozuzlení hlavní zápletky a další SPOILERY (pod perexem už na ně nebudu upozorňovat).


Loď mezi hvězdami jsem si vybrala díky spoustě pochvalných recenzí, které jsem na ni četla. Kvůli tomu jsem měla možná trochu přemrštěná očekávání, ale stejně se k řadě jejích bezmezných obdivovatelů asi nepřipojím. 

Co se mi líbilo?

Nápad

Nápad s kryokomorami, zmrazením lidí i lodi letící tři sta let mě zaujal na první pohled a myslím, že se s ním autorka poprala celkem slušně. Zvlášť se mi líbila první kapitola – proces zmrazování vyzněl dostatečně vědecky, ale celkově dělal jenom takovou kulisu pro Amyino rozhodování. Tahle část se mi taky zdála asi nejemotivnější z celé knížky, což mě trochu překvapilo, protože obvykle čekáte „dojáky” až na konci. Donutila mě přemýšlet o tom, jestli bych byla schopná opustit všechno, co ve svém životě mám a znám, a vydat se úplně do neznáma (odpověď zní ne). Proto se mi zkrátka nedaří pochopit rodiče Amy, kteří o své cestě očividně nemají skoro žádné pochybnosti.

Harley

Ze všech postav, které se v knize objevily, mi Harley připadal nejzajímavější, nejlépe napsaný a nejsnesitelnější. Udělal na mě dojem už tím, že na oddělení jako jediný Amy pomáhal a nebral ji jen jako atrakci, líbila se mi jeho posedlost hvězdami i taková ta umělecká roztěkanost. Častokrát mi přišlo, že se do Amy dokáže vcítit mnohem lépe než Syn a že by se k sobě docela hodili

Obálka

Musím se přiznat, že obálka byla jednou z příčin, proč jsem nakonec Loď mezi hvězdami začala číst. Líbila se mi už když jsem ji dříve viděla na Goodreads a doteď z ní nemůžu spustit oči. Přesto ale vždycky když obálku vidím, tak se musím smát, protože když jsem ji viděla poprvé, přišlo mi, že místo těch dvou siluet je tam spíš něco jako líbající se ryby.

Co se mi nelíbilo?

Romance Amyho a Syna

Otec v jedné části knihy prohlašuje, že Syn je jenom puberťák, který myslí rozkrokem, a já jsem s ním bohužel v mnoha případech musela souhlasit. Syn mi totiž opravdu přijde jako takový puberťák, kterého Amy zajímá jenom proto, že je hezká. Chápu, že Amy by se do Syna zamilovat mohla, protože je to jeden z mála lidí, kteří jí pomáhají (a navíc občas není takové jelito, jak se tváří), ale Syn celou dobu básní o Amy jenom proto, že má zrzavé vlasy a zelené oči.


Střídání pohledů

To, že kapitoly byly psány střídavě z pohledu Amy a z pohledu Syna, mě taky nijak nenadchlo. Přišlo mi, jako by si tím autorka usnadňovala práci, protože zkrátka mohla napsat přesně vypsat všechny pocity a myšlenky té postavy z jejího pohledu. Naštěstí byly kapitoly dost krátké, protože měnit pohled po delší době bych asi nezvládla. Už takhle jsem si za tu jednu kapitolu stihla zvyknout na ten způsob, jakým je psaná, a když jsem se pak dostala do další kapitoly, chvílemi jsem byla dost zmatená.

Co se mi líbilo i nelíbilo?

Závěr

To, že je Orion hlavní záporák a zároveň údajně mrtvý Syn jsem tušila už tak v polovině příběhu. Autorka nechávala tolik náznaků, že jsem se chvílemi divila, že na to nikdo v knize ještě nepřišel. Kromě toho pokud jsou v celé knize všeho všudy tři podezřelí, z čehož dva můžeme vyloučit (protože Otec je moc okatě zlý a Doktor je zbabělec), není těžké uhodnout, kdo za tím vším stojí. V téhle části mě kniha trochu zklamala. Co se mi ale na závěru líbilo, bylo odhalení, že Amy vlastně odpojil Syn a ne Orion. Musím říct, že tohle jsem vůbec nečekala. A už vůbec jsem nečekala, že by se jí k tomu přiznal. Aspoň si za to u mě ale nasbíral bonusové body. :)


Tak to byl můj názor na Loď mezi hvězdami. Četli jste? Líbila se vám? Pustíte se do pokračování?

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

6 komentářů:

  1. Mne sa to striedanie pohľadov strašne nepáčilo, veľmi rýchle to bolo, ledva som si zapamätala čo bolo predtým už som nevedela čo zase bolo 8D to sa mi moc nelúbilo. Knihu som ohodnotila ako priemer, je to dobrý nápad, ale kniha ma nenadchla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi přišla jako průměr. Nápad byl dobrý, ale k dokonalosti tam dost věcí chybělo. :)

      Vymazat
  2. Líbilo, líbilo
    další díly jsou lepší:))
    Ale ty rybičky pobavily!!!!:D

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som zatiaľ číatala len prvý diel a celkom sa mi páčil. Striedanie pohľadov sa mi zdalo napríklad dobré ani tá láska nebola ktovieako nepríjemná. :D Ale s tým koncom máš pravdu. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Před asi třemi dny jsem knihu dočetla a musím říct, že z ní mám dost rozporuplné pocity. Začátek mě vůbec nebavil, to musím přiznat, že podle mě byl fakt slabší. Taky jsem úplně nesnášela postavu Otce.. Ten mě opravdu vytáčel. A Syn je takový zvláštní, jak Amy obdivuje a já si prostě myslím, že ona ho zas tak nežere. :D Spíše se zasekla v minulosti a myslela víc na svého ex a Harleyho měla snad i radši než Syna. A Harley byl opravdu skvělá postava, toho jsem měla nejradši a ta jeho ztráta mě dojala.

    A to, že Syn odpojil Amy jsem tušila už od poloviny knihy.

    Tvá recenze je skvělá, taky na tuto knihu chci udělat recenzi, jen netuším, jak jí mám pojmout. Aby nebyla až moc kritická.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Začátek se mi taky zdál dost roztahaný, ale zase mě hned zaujala ta první kapitola. Je pravda, že Amy je pořád zaseklá v minulosti, ale zase kdo by nebyl...pro ni to až taková minulost není. :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)