Nejen o Světě knihy

Jsou dny, kdy se člověku nestane vůbec nic zajímavého. A pak jsou dny, o kterých by se daly napsat hotové romány. Tenhle víkend rozhodně patří do druhé kategorie. Jak to všechno bylo?
Pátek:

V pátek jsme využily doprovodného programu ke Světu knihy a vyrazily do kina na zfilmovaný román Borise Viana - Pěnu dní. Kdo film nebo knihu zná, tak ví, že je to velmi zvláštní dílo, ale pokud si na všechny ty absurdity zvyknete, je to pěkná podívaná. Po filmu jsme se shodly, že si musíme pořídit Pianocktail, neboť je to nejgeniálnější vynález hned po přemisťování.

Je ale pravda, že přemisťování by se nám ten den hodilo mnohem víc. Po útulném kině nás totiž čekala cesta deštivou Prahou, navíc s bonusovou zátěží v podobě kufru takřka lodního. Ale zvládly jsme to bez ztráty cti. O pár minut později už jsme se v teple koleje ládovaly palačinkami a dolaďovaly detaily sobotního programu. Zajímavých přednášek totiž bylo tolik, že bychom kromě teleportu potřebovaly ještě obraceč času.

Sobota:

Sobota se nesla ve znamení Knižního veletrhu. Poctivě jsme si přivstaly a vyrazily hned ráno, aby nám žádná z přednášek neunikla. První přednáška, které jsme se chtěly zúčastnit, totiž začínala už v deset hodin. A stála za to. Italský antropolog Giuseppe Maiello vyprávěl o dějinách vampyrismu a ačkoli ani jedna z nás není tak docela fanynkou knih o upírech, jeho prezentace nás rozhodně zaujala.

Po dějinách vampyrismu jsme zabrousily do českých vod a vydaly se na přednášku Arnošt Lustig očima literárních osobností. A opět bylo na co se dívat. Knihy tohoto spisovatele rozhodně stojí za přečtení a bylo skvělé si na tak výjimečného autora zavzpomínat. 

Po diskuzi jsme si chvíli odpočinuly a díky mezeře v harmonogramu jsme mohly podniknout první výpravu do Levého křídla, kde se vyskytovala většina nakladatelství. Jak všichni účastníci vědí, knih bylo tolik, až oči přecházely. Nejvíce jsme se zasekly u nakladatelství Jota, jejichž nabídka knih za 50 korun byla natolik působivá, že kdyby eM. nezavelela, stojím tam dodnes.   

Na otálení ale nebyl čas. Od jedné totiž začínala přednáška Milana Uhdeho. Původně jsme na ni ani nechtěly jít, ale dobře jsme udělaly, protože z těch, které jsme viděly, byla naprosto nejlepší. Milan Uhde předčítal ze své nové knihy pamětí a následně o svém životě vyprávěl tak poutavě, až eM. neodolala a jeho knihu si koupila.

Další nové přírůstky do našich knihoven si můžete prohlédnout na fotkách.





V pět hodin jsme se z veletrhu přesunuly na místo blogerského srazu. Kavárna Kumbál už sice vypadala, že žádné další příchozí nezvládne, ale jsme přece knihomolové a místo dokážeme nacházet i tam, kde žádné není. Co říct o srazu? Bylo to famózní, nepřekonatelné a dokonalé. Potkaly jsme spoustu skvělých lidí, nasbíraly tipy na knihy a konečně si mohly s někým o knihách pořádně popovídat. Jelikož razíme heslo, že nejlepší zážitky přicházejí po půlnoci, zůstaly jsme až do konce. V posledních hodinách se debata zvrhla na téměř nepublikovatelné téma, takže jen nenápadně poznamenáme: Dinosauří gang 4ever.

Neděle:

Sobotou ale naše tažení Prahou neskončilo - na programu byla totiž ještě jedna neopomenutelná položka, a to výstava Tima Burtona. Jestli jste o ní už slyšeli a stále váháte, zda se vyplatí na ni zavítat, věřte, že rozhodně vyplatí. Tim Burton je totiž umělec každým coulem a prohlížet si jeho kresby je naprosto neopakovatelný zážitek.

Pak už ale opravdu přišel čas rozloučit se. S kufrem nacpaným knihami jsme tedy vyrazily na Florenc, kde jsme se rozloučily a vydaly se vstříc zkouškovému. A i když nám teď s učením trochu teče do bot, tenhle víkend rozhodně stál za to!



(Víme, že je tenhle článek dlouhý jak týden, ale tajně doufáme, že jsme si na srazu vybudovaly takové renomé, že to někdo dočte :D)




Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

10 komentářů:

  1. Ja som na zraze nebola a aj tak som to dočítala do konca :-D Perfektné zážitky, gratulujem :)

    OdpovědětVymazat
  2. A ja sa hlásim ako min. druhá mimo zrazu, ktorá článok dočítala! Aj ja chcem podobnú akciu! Teda, my máme Bibliotéku, ale tie Vaše prednášky znejú báječne (a také som u nás teda nespozorovala!)!

    OdpovědětVymazat
  3. Na Burtonovi jsem taky byla, super výstava! :) vypadá to, že jste si Svět knihy fakt užily, škoda že jsem celý veletrh strávila pracovně u stánku a nebyla jsem pak už po třech dnech práce schopná dojít na sraz, ráda bych se s vámi viděla :( tak snad někdy brzo zas bude příležitost :)

    OdpovědětVymazat
  4. Veletrh a sraz byl prostě perfektní, co dodat :) A vy jste si víkend obohatily ještě dalšími super věcmi, takže jste odpočinuté a nastartované na zkouškové. No...mně začíná až v pondělí, ale svěží se rozhodně necítím :D tenhle semestr jsem psala asi 30 zápočtových testů, takže už mě nějaké zkoušky nemůžou vůbec rozhodit :D Hodně štěstí :) Ráda jsem vás obě poznala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si teda odpočinutá moc nepřijdu, vzhledem k tomu, že mě tenhle víkend tak dodělal, že jsem z toho chytla nějakou nemoc. :D
      Přeju taky hodně štěstí u zkoušek. Musíme to dát, jsme přece chytré! :)

      Vymazat
    2. Jejda :( Přeji ať se brzy uzdravíš. Nemoci jsou fuj. Ale zase toho člověk může spousta přečíst :) Někdy :D...
      To dáme! :)

      Vymazat
    3. Skvělý report, moc ráda jsem Vás holky poznala, bylo to super! eM přeji brzké uzdravení, já jsem na tom stejně, nějak mě to taky ten víkend roznemohlo :) A u zkoušek přeji hodně štěstí, mě taky ještě nějaké čekání fuj fuj :) Já z veletrhu moc přednášek nestihla, ale co se dá dělat, všechno se to krylo a já se taky přizpůsobuji ostatním lidem kolem mě, ale když budu chtít, vždycky se nějaká přednáška a akce objeví :) Jsem zvědavá na Dárce a Dějiny světla, přemýšlela jsem o nich, ale nevím, jestli by mi sedly :)

      Vymazat
  5. Ráda jsem vás poznala, někdy si to zopakujeme! ;)
    A na Burtona se chystám už v pondělí, už se moooc těším! :))

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký report, já moc ráda čtu jak kdo vnímá jakou akci, zvládly jste toho opravdu hodně, klidně bych četla dál. :-) Moc se mi líbí vydání od Woolfové. A Tygra tygra jsem už myslím někde komentovala, že to je tak divná kniha... Moc se mi nelíbila... Jsem zvědavá co vy na to. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Oh, to znie úplne úžasne, rada by som sa niečoho takéhoto zúčastnila.:)) A článok som dočítala, bol super.^^

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)