Podivné město - Ransom Riggs

Podivná kniha o podivných dětech

Kniha Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti si získala velkou pozornost ještě před svým vydáním. Zásluhu na tom měly zejména fascinující dobové fotografie, které její děj doprovázejí. A množství spokojených čtenářů naznačuje, že v tomto případě se rozhodně nejednalo o mnoho povyku pro nic. I druhý díl této série byl očekáván se stejně velkým nadšením a ani já jsem se nemohla dočkat, až se mi kniha dostane do rukou. 

Pozor! Nástin děje může obsahovat spoilery na předchozí díl!

Skupina podivných dětí se kvůli cestě za záchranou slečny Peregrinové vydává na cestu s nejistým cílem. Bez ochrany časové smyčky a své drahé ymbryny jsou vydány na milost a nemilost hrůzostrašným monstrům, která je pronásledují na každém kroku a nedopřejí jim chvíli klidu. Budou dětem jejich zvláštní schopnosti stačit, aby se monstrům ubránily? A dokáží pomoc nalézt včas? 

Konec spoilerů


Číst knihy Ransoma Riggse je jako snít velmi bizarní sen a chvíli trvá, než si na tento pocit zvyknete. Děti se zvláštními schopnostmi totiž ani zdaleka nejsou to nejpodivnější, na co v knize narazíte. Stále se něco děje a vy se tak rozhodně nebudete nudit, na druhou stranu je všech těch podivností občas až příliš a množství dějových zvratů brzy zevšední.

Co ale opravdu stojí za to je závěr. Obdobně jako u prvního dílu mi docela vyrazil dech a překvapilo mě, jakým směrem se příběh začal ubírat. Oceňuji zejména to, že mě autor dokázal koncem knihy dokonale navnadit na další díl, ale zároveň neutnul příběh uprostřed děje a kniha jako celek působí ukončeně. 

Líbilo se mi také to, že na rozdíl od prvního dílu se u Podivného města rozhodně nedá hovořit o pomalém rozjezdu. Ba naopak, autor vhodí čtenáře rovnýma nohama přímo do příběhu a i proto je téměř nutné začít se sérií skutečně od prvního dílu. Je sice pravda, že základní příběhovou linii pochopíte, i když si Podivné město přečtete samostatně. Pravděpodobně vám ale bude trvat déle, než se do příběhu plně ponoříte, a ani pak pro vás možná nebude snadné sledovat všechny souvislosti. 



Co mi stejně jako v prvním díle tak docela nesedělo, byla charakteristika postav. Chvílemi se mi zdálo, že se autor nemohl rozhodnout, zda jsou jeho hrdinové děti nebo dospělí. Některé situace řeší a komentují s dětskou naivitou, jindy naopak ve svých úvahách působí neuvěřitelně vyspěle. I přes to na mě ale většina hlavních hrdinů působila velmi sympaticky a po prvních několika stranách mi opět přirostli k srdci. 

Kniha se navíc může pyšnit skvělým grafickým zpracováním a nakladatelství Jota se nedá upřít, kolik práce si s tvorbou knihy dalo. Graficky oddělené kapitoly, ozdobné prvky umocňující atmosféru i samotný obal knihy – když sundáte papírový přebal, působí kniha téměř jako klasické dílo předepsané v povinné četbě. 

Závěr

Pokud se vám líbil Sirotčinec slečny Peregrinové, je prakticky jisté, že vás Podivné město nezklame. V mnoha ohledech první díl ještě předčí, což není u sérií zrovna obvyklé. Myslím si ale, že se stále rozhodně nejedná o četbu pro každého. Abyste si knihu náležitě užili, je třeba naladit se na autorovu vlnu a na čtení je také třeba být v té správné náladě. Celkově ale nemohu než Podivné město doporučit a už teď se těším na další díl.


Název: Podivné město (Hollow City)
Autor: Ransom Riggs
Překlad:  Bronislava Grygová
Počet stran: 418
Rok vydání: 2014
Vydala: Jota


 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Dobrovský
Knihu si můžete předobjednat na  stránkách knihkupectví



Zdroj ilustračního obrázku: wolfdraven.eu

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

16 komentářů:

  1. Mně se podivné děti v prvním díle líbily, ale příběh mě jako takový moc nezaujal. Spíš atmosféra knihy a absolutně neotřelý námět, i proto si ráda přečtu další díl. Není to ale nic světoborného, co bych musela mít v knihovničce a prohlašovala, že to je nejlepší knížka všech dob :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se Ti u prvního dílu líbila atmosféra, myslím, že se Ti bude líbit i Podivné město :) A v mnoha ohledech s tebou souhlasím - atmosféra knih mě také velmi zaujala, i když i příběh sám mi celkem sedl.

      Vymazat
  2. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  3. První díl jsem četla toto léto a moc se mi líbil, druhý díl mám doma a těším se, až se do něj pustím. :-)
    Moc hezká recenze jako vždy! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Budu se těšit na Tvé zhodnocení druhého dílu, snad se Ti bude líbit :)

      Vymazat
  4. Vcera mi prisla tak se na ji tesim :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě si musím přečíst první díl, na ten jsem moc zvědavá! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím,

    tak toto mě naprosto uchvátilo. Vyzařuje to neskutečně, ani to neumím popsat. Nicméně, kdybych tak usilovně nestudovala právnickou literaturu, měla bych na čtení více času :D.

    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych měla na nějakou tu právničinu občas mrknout :D

      Tak třeba si najdeš chvilku :) A hodně štěstí při studiu! :)

      Vymazat
  7. K prvému dielu som sa ešte nedostala, ale keďže nedávno vyšiel v češtine, rada si ho prečítam, takéto záhadné témy ma veľmi zaujímajú.. ale aby som potom neskončila so zasvieteným svetlom! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy jsou úplně jiné než všechno, s čím jsem se doposud v tomto žánru setkala - a fantazie autora takřka nezná mezí. Spíše než jako strašidelné bych je ale označila jako divnozvláštní - i když se v nich rozhodně objevují scény, ze kterých jde člověku mráz po zádech :) Snad Ti Sirotčinec sedne.

      Vymazat
  8. Jsem ráda, že jsem si přečetla kladnou recenzi :) knížku mám doma a docela se na ni těším, takže jsem se recenzím zatím vyhýbala, ale ta Tvoje je jako vždy super a "střízlivá", řekne pro i proti a to je fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Ti recenze líbila, snad se Ti bude líbit i kniha! :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)