Americký derviš - Ayad Akhtar

Variace na Pokání

Islám je druhým nejrozšířenějším náboženstvím světa a v dnešní době se k této víře hlásí již více než jeden a půl miliardy lidí. Je to zároveň náboženství, které vzbuzuje bouřlivé vlny emocí. I u nás často probíhají vyhrocené debaty týkající se zejména výstavby mešit nebo nošení pokrývky hlavy. Přes to všechno jsem toho o běžném životě muslimů donedávna mnoho nevěděla. Snad právě proto mě v knihkupectví zaujala kniha Americký derviš, která vypráví příběh o muslimských imigrantech žijících v USA. 

Rodina Šáhových se do Ameriky přistěhovala v osmdesátých letech. Pro desetiletého Hajáta není jednoduché udržet si tak daleko od domova kontakt s vlastní kulturou a islámskými zvyky – především proto, že jeho vlastní rodiče jim příliš pozornosti nevěnují. Vše se ale změní příjezdem krásné Míny, která islámské učení nebere na lehkou váhu. I přes odpor Hajátova otce začne chlapce seznamovat s Koránem a Haját bere učení velmi vážně. Tak vážně, že se jeho pohled na svět od základu změní.

Hlavním hrdinou a zároveň vypravěčem příběhu je právě desetiletý chlapec Haját. Autorovi se podařilo něco, s čím se v knihách tak často nesetkávám. Dokázal podat vnímání desetiletého chlapce tak, aby působilo věrohodně a adekvátně jeho věku, ale zároveň se nemusíte bát, že by příběh kvůli tomu působil dětinsky. Haját je i přes svůj nízký věk celkem rozporuplnou postavou. Na jednu stranu chápete jeho pohnutky, na stranu druhou byste ho za jeho chování nejraději pořádně vytahali za pačesy. 

Dětský hrdina je velkým přínosem i pro seznámení čtenářů s jednotlivými prvky islámské kultury. Ve svém věku totiž hlavně zpočátku figuruje především jako nezaujatý pozorovatel svého okolí, který si teprve vybírá, kterou cestou se vydá. Kniha s sebou nese jedno důležité poselství – ne všichni muslimové jsou stejní a ne všichni nahlížejí na víru stejně.

Roztříštění!
Co je roztříštění?
Víš ty vůbec, co je roztříštění?
V ten den budou lidé jako můry rozptýlení
a hory podobat se budou rozcupované vlně. 
Tehdy ten, jehož váha skutků bude těžká,
se octne v blaženém žití,
zatímco ten, jehož skutků váha bude lehká - 
propast bude jeho mátí.
Víš ty vůbec, co je propast?
Oheň planoucí!

Postavy v knize vlastně reprezentují různé přístupy k výkladu Koránu. Najdeme zde zapálené ortodoxní muslimy a zapálené antisemity, ale i umírněné věřící, kteří soudí své okolí na základě jejich činů, nikoli vyznání. V knize nevystupuje přílišné množství postav, o to jsou ale propracovanější. Autor se zaměřuje zejména na to, jak na jednotlivé lidské charaktery působí vliv islámského náboženství. Každá z postav má nějaké své nedostatky a špatné stránky a právě vliv islámu předurčuje, jakou úlohu v příběhu sehrají. 

Největší slabinou knihy je děj. I přes mimořádně poutavé prostředí a velmi slibný podtext se autorovi nepodařilo udržet po čas čtení mou plnou pozornost. Už z anotace bylo patrné, že kniha Americký derviš bude mít zápletku velmi podobnou jako Pokání. Bohužel, kvalitou zpracování se této literární klasice ani nepřiblížila. Autor nepíše špatně – jeho styl je čtivý a poutavý – ale známá a předvídatelná zápletka přeci jen udělala své. Autor také od hlavní dějové linie občas zbytečně odbočuje a u takto pomalu plynoucího románu je každá taková odbočka velmi znát.

Závěr

I přesto knihu Americký derviš jednoznačně doporučuji. Umožní vám nahlédnout na islámské zvyky očima nezaujatého pozorovatele a námět založený na náboženské toleranci vám jistě dá mnoho podnětů k zamyšlení. Příjemné je také prolínání romantické četby s vážně laděným společenským románem. Pozitivně mě překvapil také závěr knihy, který i přes svou předvídatelnost působil velmi příjemně.


    
Název: Americký derviš(American Dervish)
Autor: Ayad Akhtar
Překlad:  Ivana Nuhlíčková
Počet stran: 342
Rok vydání: 2012
Vydal: Knižní Klub

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

8 komentářů:

  1. Zajímavé načasování recenze. Četla sis teď v reakci na aktuální události něco, co ti přiblíží islám nebo je to náhoda?

    Mně se pro asi nejbižší seznámení s islámem líbily knihy Khaleda Hosseiniho, obzvlášť Tisíc planoucích sluncí mi v tomto směru hodně dalo. Samozřejmě tam jde mnohem více o příběh a historii Afghánistánu, ale obrázek o islámu jako náboženství si člověk taky udělá. A rozhodně to není obrázek černý nebo bílý. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy od Khaleda Hosseiniho mám už dlouho v hledáčku, ale zatím jsem se k nim nestačila dostat. Ale mám je v plánu :)

      Jinak k tomu načasování - přiznám se, že to byla opravdu náhoda, protože kvůli zkouškovému nestíhám číst zprávy a recenzi jsem měla přednapsanou už pár týdnů, jen jsem ji zapomněla publikovat. Na druhou stranu je pravda, že kdybych knihu nečetla dříve, teď bych si na ni našla čas určitě.

      Vymazat
  2. Vypadá to hodně zajímavě a hlavně vzhledem k dnešní situaci i celkem tématická. Hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já teda kvůli přiblížení islámu četla korán a docílila jsem akorát toho, že mě ještě více štve omezenost lidí, kteří na základě zcvoknutých extremistů soudí celou víru. Konkrétně když třeba noviny napíšou - a rukojmí zachraňoval muslim a v komentářích stejně lidi píšou, že je to určitě taky zmrd. Nevím jestli si myslí, že islám hlásá zabít všechny, ale budu se muset smířit s tímto lidským postojem, jinak puknu vzteky :) Každopádně tato knížka mě dost zaujala, zítra jdu po sto letech do knihovny, tak po ní asi šáhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy nečíst komentáře pod zprávami. Nebo na YouTubu, tam to občas bývá taky nebezpečné. Ale co se novinek týče - Nikdy. Nečíst. Komentáře. Největší peklo.

      Vymazat
  4. Mozna se po tehle knizce taky podivam.. :) Ja mam zrovna z muslimskeho prostredi v planu Devcata z Rijadu od saudskoarabske autorky, ale trosku se bojim, ze to bude blbost...tak uvidim... :)
    Kdybys chtela vedet o islamu neco vic z odbornejsi literatury,tak doporucuju Duchovni cesty islamu, to je takovy zaklad a myslim, ze je to napsano srozumitelne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děvčata z Rijádu neznám, ale určitě se po nich podívám, stejně tak po Duchovních cestách islámu :) Přiznám se, že mě toto téma zaujalo a určitě si chci přečíst také něco dalšího. Děkuji za doporučení!

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)