Knihy na téma: Nejlepší přítel člověka

Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepším přítelem člověka. A tak není divu, že se s ním často setkáváme i v literatuře. V tomto článku vám představím pět knih, ve kterých má hlavní úlohu pes. A že bylo z čeho vybírat! Následující výběr se skládá z těch knih, které na mě z oblasti psí literatury zapůsobily nejvíce.



Umění závodit v dešti (Garth Stein)

Umění závodit v dešti byla první kniha vyprávěná očima psa, kterou jsem četla. Už po prvních několika kapitolách mi bylo jasné, že se zařadí mezi mé oblíbené. Jedná se totiž o neuvěřitelně dojemný, hluboký a krásný příběh, který si získá snad každého. Rodinná tragédie dostává díky psí perspektivě docela nový rozměr a pes Enzo vypráví o životě se svým milovaným pánem s hlubokým porozuměním a láskou. Jediným negativem knihy mohou být pro někoho nepříliš zajímavé závodnické pasáže. 

Marley a já (John Grogan)

Jen málokterý příběh mě dokáže zároveň rozesmát i rozplakat, ale knize Marley a já se to podařilo hned několikrát. Americký novinář Josh Groban popsal v této knížce život s nejhorším psem na světě – labradorem Marleym. Osud nevychovaného labradora si získal srdce čtenářů na celém světě a v roce 2008 byl na základě této knihy natočen také velmi úspěšný (a podle mého názoru i velmi podařený) film. 

Nejkrásnější na této knize je, jak je z každé stránky patrné, s jakou láskou Josh Groban o svém psovi psal. Bez ohledu na to, jaké lumpárny Marley provádí, tahle kniha ve vás vzbudí touhu koupit si labradora. Alespoň u mě to tak zafungovalo.


Poslední rodina v Anglii (Matt Haig)

I poslední rodina v Anglii je kniha vyprávěná očima psa. Princ patří k labradorským retrívrům, tedy k plemeni, které jako jediné stále ctí Úmluvu. Ta hlásá, že hlavním posláním psa je chránit lidskou Rodinu - a Princ se snaží svůj úkol splnit stůj co stůj. Jeho úsilí se ale ne vždy setkává s úspěchem. Kniha vypráví o jedné velké lidské krizi, o lásce psa k člověku a o tom, že ani při nejlepší snaze není vždy možné plně dostát svým povinnostem. Kniha rozhodně stojí za přečtení, ale v porovnání s Uměním závodit v dešti na mě zapůsobila přeci jen méně. 

Psí poslání (Bruce W. Cameron)

Věříte v reinkarnaci? Autor této knihy nepochybně ano. Kniha vypráví příběh jedné psí duše, která se opakovaně vrací v různých psích tělech, aby se v každém svém životě něčemu přiučila. Místy dojemný, místy úsměvný příběh nenechá srdce žádného pejskaře chladné a i mně si kniha velmi rychle získala. Jak už možná tušíte, i zde je příběh vyprávěn očima psa a musím poznamenat, že u této knihy se autorovi podařilo zachytit psí pohled snad nejvěrohodněji. I když kdo ví, co se těm našim mazlíčkům honí hlavou doopravdy... ;)



Bílý tesák (Jack London)

Bílý tesák je sice psem jen napůl, i tak si ale v tomto seznamu právem vysloužil své místo. Jack London je opravdu výjimečný spisovatel, který dokáže svým spisovatelským umem vtisknout svým knihám neopakovatelné kouzlo. Příběh o míšenci psa a vlka vypráví o touze po přežití, ale i o důvěře a věrnosti. Jedná se o knihu, kterou by si podle mého měli přečíst i naprostí odpůrci klasické literatury. Mě naprosto pohltila.
  
A jaká je Vaše oblíbená "psí knížka"? :)  

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

13 komentářů:

  1. Bílý tesák mi před pár dny přišel jako recenzní výtisk. Už se nemůžu dočkat, až si ho přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu doporučit ještě knihu Pes hledá člověka od Stephanie Zweig (doufám, že to píšu správně). Je určená pro děti, ale ze své zkušenosti vím, že se líbí všem generacím...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak z toho jsem četla jen Bílého tesáka a viděla Marley a já :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bílý tesák je prostě super :) A Marley a já podle mého stojí za přečtení i po shlédnutí filmu - přeci jen je tam ještě spousta historek, které se do filmu nevešly :)

      Vymazat
  4. Marley a Já je pre mňa TOP! :) aj keď som zatiaľ videla len film.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si najdi čas i na knížku - stojí za to! :)

      Vymazat
  5. Super nápad, jsem zvědavá na další Knihy na téma :) Bílého tesáka jsem četla, jinak byla moje srdcovka Bílý Bim a myslím že Divoch, což bylo o holce která si ochočila vlka. Jinak jsem jako menší fandila spíš koním, takže jsem četla spíš "koňskou" literaturu :) Nebo takový ty sbírky povídek o neuvěřitelných příbězích zvířat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že projekt zaujal :) Jinak ani Bílého Bima, ani Divocha neznám, píšu si :)

      Koně zase nikdy neoslovili mě - zvířata jsou to nádherná, ale v literatuře jsem jim nějak nepřišla na chuť. I když je fakt, že jsem z "koňské literatury" četla jen první dva díly série Dívky v sedlech, jinak nic :)

      Vymazat
  6. Lassie! To bola kniha môjho detstva :) A Bella a Sebastian. Výborný sumár a teším sa na ďalšie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lassie znám jen filmovou, ale Bella a Sebastian také patřili k mým knižním oblíbencům :)

      Vymazat
  7. Musím říct, že mně - jakože velikému převelikému pejskařovi udělal tento článek obrovskou radost :-) Některé z těchto knih máme doma, některé ne, jen je mi líto, že Umění závodit v dešti už na Buxu nemají... :-(
    Miluju psí knížky a každá na mě vždycky nějak zapůsobí. Jen strašně špatně snáším smrt zvířat. Takže Marley a já (viděla jsem film) byl úžasný, ale ten konec mě naprosto rozsekal :-((( Takže do knihy se z tohoto důvodu pouštět nebudu... Nejhorší je to, že smrt k tomu patří a každý pejskař se s tím setká...
    Opravdu krásný článek a skvělý výběr :-)
    PS: Psí poslání máme doma, těším se moc!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)