Papírová města způsobují nebezpečné záchvaty smíchu

Mám ráda Johna Greena. Papírová města sice nepovažuji za jeho nejlepší výtvor, ale to mi nijak nebránilo v tom, abych v den premiéry naklusala do kina na jejich filmové zpracování. A rovnou můžu říct, že to byla jízda.

Jediná věc, ze které jsem byla trochu rozpačitá, se odehrála hned na začátku filmu. Pokud jste už Papírová města viděli, nebo četli knihu, tak víte, že malá Margo a Quentin objeví v parku mrtvolu. Tahle scéna ve filmu prostě jenom "byla" a pak už se o ní nikdy nemluvilo a mezi tím vším, co nastalo potom, tak nějak zapadla, což mě trochu mrzelo, protože mi přišlo, že je docela zásadní. 
A při následující scéně, kdy Margo pronáší svou hlubokou větu, jsem si říkala, jestli opravdu existují desetileté děti, které dokáží z úst něco podobného vypustit. (S teenagery, kteří mluví jako kniha jsem se dokázala smířit rychle, protože dokonce pár takových i znám, ale malá Margo mi zkrátka přišla moc strojená.)


Pokud si odmyslím začátek, který se mi ale stejně po pár minutách vykouřil z hlavy, tak musím říct, že Papírová města mají všechno, co jsem od nich chtěla - skvělé herce, neohrané vtipy, i myšlenku. Margo v podání Cary Delevingne nebyla zdaleka tak iritující jako v knize (to bude tím obočím…), a vždycky, když se na scéně objevil Quentinův kámoš Ben v podání Austina Abramse, tak jsem prskala smíchy.


Scéna na benzince byla tak dokonalá, že to ani slovy vyjádřit nelze. Zvlášť v tom JEDNOM momentu všech 20 lidí v kině vydalo zvuk, který není radno reprodukovat. Ještě teď, když si na to vzpomenu, získávám skelný výraz v očích. Pokud nevíte, o čem je řeč, tak vězte, že se máte na co těšit.


Určitě nejlepší částí filmu pro mě byl roadtrip. Bylo to napínavé, bylo to vtipné, ve správných chvílích vážné, zkrátka je škoda, že netrval déle. Což by se koneckonců dalo říct o celých Papírových městech. Už dlouho se mi nestalo, že bych se u něčeho smála tak, až by mi tekly slzy. Doufám, že další zfilmovaný John Green bude taky taková pecka.
A mám tušení, že až se mi po Papírových městech zasteskne, kniha nebude mojí první volbou. 
It feels kinda wrong… But it also feels kinda right. :)

Líbila se Papírová města i vám? Nebo se na ně teprve chystáte? 

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

17 komentářů:

  1. Tak já zase nemůžu říct, že by se mi film líbil víc než kniha, ale i tak se mi to líbilo moc. Fakt mě na něm nejvíc uchvátili herci, protože byli všichni takoví noví a neokoukaní, přitom naprosto přirození - prostě mi to přišlo autentičtější, než kdyby je hráli herci, které už známe z mnoha jiných filmů. I já jsem byla rozpačitá ze začátku, ale pak jsem se vážně bavila. A ten moment na benzince? To jde pořádně zažít jenom v kině s podobně naladěnými lidmi - kdybych se na to koukala doma, zdaleka by to pro mě takový šok nebyl jako v kině s ostatníma holkama :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, taky jsem ráda, že jsem to viděla s lidmi, kteří mohli sdílet moje nadšení. :D

      Vymazat
  2. Papírová města se jako film povedla na jedničku. Mojí nejoblíbenější částí je celý roadtrip a samozřejmě scéna na benzínce (to bylo prostě skvělé, zajímalo by mě, čí to byl nápad :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skoro bych se vsadila, že toho člověka, co tam vystupoval. :D

      Vymazat
  3. Na Papírová města jdu zítra. Těším se na ně už snad měsíc a konečně mi teď vyšel datum. Jsem opravdu zvědavá a věřím, že se budu smát stejně jako všichni ostatní. A na scénu na benzínce se těším úplně maximálně, protože vůbec nevím, o co jde, ale všichni o ní mluví :D (samozřejmě šifrovaně, takže mi nikdo nic nevyspoileroval)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem knihu sice nečetla a film ještě neviděla, ale chtěla bych. Zatím jsem na něj četla samou chválu, tak se mám asi na co těšit. Film mě zaujal a pokud se mi zalíbí, tak bych chtěla zkusit knížku. Od stejného autora jsem viděla Hvězdy nám nepřáli a i když se mi film líbil, ne tolik, jak jsem podle ostatních komentářů očekávala. Tak snad se dostanu i ke knihám. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy určitě stojí za to. Myslím, že si v nich každý dokáže najít něco pro sebe. :)

      Vymazat
  5. Já mám zrovna Hvězdy od něj nejradši. Ty ostatní taky nejsou špatné, ale docela chápu tvoji skepsi. Když jsem třeba četla Papírová města, tak už jsem si říkala, že jsem možná na tenhle typ knížek moc stará. Film je podle mě dobrá volba, pokud nechceš trávit tolik času s knížkou. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Papírová města byla úžasná, umírala jsem smíchy a je sice pravda, že ta scéna s mrtvolou byla docela zásadní, ale nakonec mi to ani tolik nevadilo.
    A upřímně, nemůžu si vybavit, kterou scénu jsi myslela, protože jak jsem byla já, tak se kino smálo skoro každých pět minut (a obzvláště líto mi bylo jedné slečny, která seděla vedle mě a nemohla se přestat smát :D). Zkrátka to byl super zážitek a ráda se na to podívám znovu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď taky nevím, jakou scénu myslíš, že myslím. :D Nicméně smích každých 5 minut je docela reálný popis. :)

      Vymazat
  7. Kniha mě příliš neoslovila, o dost víc se mi líbilo Hledání Aljašky, i když postavy si byly v obou knihách v podstatě dost podobné. Jediná část knihy, která se mi opravdu líbila, byl roadtrip.
    Na film určitě v nejbližší době zajdu, i když si od toho nic extra neslibuji :)
    Jsem moc ráda, že jsem narazila na tento blog.
    Máte moc krásný design a články! :)

    http://deathless-ginger-wight.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za pochvalu. :) Ať se ti film líbí! :)

      Vymazat
  8. Já jsem Papírová města ještě nečetla, ani neviděla, ale líbí se mi, takže si je nejdříve přečtu už se těším :3 Tvoje recenze vypadá dobře, tak snad ten film i kniha budou tak super, jako tvoje recenze ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Troufám si tvrdit, že film i kniha budou o něco lepší než moje recenze. :D

      Vymazat
  9. Města rozhodně nejsou to nejlepší, co napsal, ale i tak je to skvělá kniha. Na filmu jsem byla včera a super, líbil se mi. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkná vtipná kniha:-) Ideální čtení na léto :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)