Třicetidenní knihobraní: Kniha, kterou absolutně nechápu (2)

 Autorkou tohoto projektu je VeEee A co je cílem? Každé dva dny zde zveřejníme článek na určité téma. Více se dozvíte kliknutím na obrázek se žirafou :)
 Zelený oddělovač
Vybrat knihu do druhého dílu tohoto projektu byla pořádná fuška. Převážná většina knih, jejichž význam mi zůstal skryt, pocházela z naší městské knihovny. Nejprve jsem proto měla v plánu psát o učebnici chemie, protože jestli je na světě věda, kterou nepobírám, pak je to právě ona. Pak ale můj zrak padl na Sekyru od Ludvíka Vaculíka a bylo jasno.

Vždy jsem považovala za otázku své osobní cti přečíst všechny knihy z povinné četby. Když se tedy v kvintě (prvák) objevila na seznamu Sekyra, neváhala jsem. Na první pohled vypadala neškodně a její rozsah necelých 170 stran sliboval, že zúčtování bude rychlé a bezbolestné. Mýlila jsem se. Už od první kapitoly mi bylo jasné, že tímhle se hned tak neprokoušu. Dějové linie se střídaly pomalu uprostřed odstavců a sledovat myšlenkové pochody vypravěče mě stálo veškeré síly. Pamatuji si, že některé stránky jsem četla dokonce třikrát ve snaze dopídit se jejich významu. Knihu jsem dočetla, ale víckrát už se k ní nevrátím a její pointa mi zůstane záhadou.
Myanmar

Zelený oddělovač

Knih, které nechápu, není příliš mnoho. Většinou si vybírám takové, které mi něco říkají, takže tento problém nemusím řešit. Jedna kniha, kterou jsem ale nepochopila skoro vůbec, by se u mě v knihovničce našla. Je to Silmarillion od J.R.R. Tolkiena. Kniha, která vypráví o stvoření a mytologii Středozemě. Na jednu stranu je obdivuhodné, že Tolkien dokázal vymyslet historii celého fiktivního světa, ale aby se člověk touto knihou prokousal, musí být opravdu zarytý fanoušek. Četbu ztěžuje hlavně velké množství postav, které mají všechny dost zvláštní jména, a také nejasný děj. Tolkiena mám sice ráda, ale myslím, že Silmarillion je jedna z jeho knih, kterou asi nikdy nepochopím, a nejspíš se o to ani nebudu pokoušet.





   eM.

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

2 komentáře:

  1. od Tolkiena jsem zkoušela Pána prstenů a vůbec mě to nechytlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho jsem zkoušela taky a byl rozhodně lepší, i když jsem zatím přečetla jenom první díl. Ale rozhodně to taky není jednoduché čtení:)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)