Mapa času - Félix J. Palma



Cestování časem v duchu viktoriánské Anglie


Kdybyste měli možnost cestovat časem, do jaké doby byste se vypravili? Vydali byste se odhalovat tajemství budoucnosti, nebo byste místo toho raději navštívili svou oblíbenou historickou postavu? Ať už jste na předchozí otázku odpověděli jakkoli, faktem je, že na vynalezení stroje času si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Naštěstí existují knížky na podobné téma, kterým si čekání můžete zpříjemnit. A patří mezi ně i Mapa času od Félixe J. Palmy. 

Děj knihy je zasazen do konce devatenáctého století, tedy do období, kdy dochází k obrovskému rozmachu vědy a techniky. Nové vynálezy neustále posouvají hranice a to, co se dříve zdálo nemožné, se díky nim stává skutečností. 

Když se v Londýně otevře podnik s názvem Murrayho cesty časem, vyvolá to velmi bouřlivou odezvu. Opravdu je možné, aby lidé cestovali v čase? Podle všeho se zdá, že ano. Výpravy do roku 2000, kdy se na povrchu zdevastované planety odehrává rozhodující bitva mezi lidmi a automaty, se stávají hitem. 

A právě tento podnik má spolu s osobností věhlasného autora H.G.Wellse klíčovou roli pro všechny tři příběhy, o nichž kniha Mapa času vypráví.


Tři v jednom


Ačkoli je kniha rozdělená do tří částí, z nichž každá se zabývá jinou zápletkou, příběhy jsou vzájemně propojeny. Ať už právě Murrayho podnikem zabývajícím se cestováním v čase a nebo (a to především) osobností spisovatele H.G.Wellse. Celá kniha jako by tomuto spisovateli a jeho dílu Stroj času vzdávala hold. A nutno podotknout, že si to Wells coby průkopník tématiky cestování v čase rozhodně zaslouží. 

Ale H.G.Wells není jedinou známou osobností, se kterou se na stránkách knihy setkáte. Objevuje se zde například Jack Rozparovač, Joseph Merrick (Sloní muž) a několik dalších známých spisovatelů, jako například Bram Stoker nebo Henry James. Kniha tak mixuje skutečnost s fikcí a vytváří realitu natolik věrohodnou, až jsem si zkoušela vyhledat, jestli ten podnik Murrayho cesty časem přeci jen neexistoval. 

Nechte se trochu povodit za nos

Autor si se čtenářem hraje jako kočka s myší. Navádí ho do slepých uliček, protahuje ho těmi nejsložitějšími oklikami a celou dobu se poťouchle uchichtává. Ani na chvíli si nemůžete být jisti tím, co je skutečnost, a kdy vás autor jen prachobyčejně tahá za nos. Situace se téměř nikdy nevyvine tak, jak byste očekávali. 

A dojem pohrávání si se čtenářem jen umocňuje další prvek knihy, totiž vševidoucí vypravěč. A nemyslím tím jen to, že je kniha psána v er-formě. Kdepak. Tady vypravěč zcela nepokrytě vstupuje do děje a upozorňuje na svou schopnost přeskakovat v příběhu kam se mu zamane. Právě skrze něj nás autor tak často zavede na zcestí.



Vyprávění jako od Dickense

Osoba vypravěče však není to jediné, čím se kniha odlišuje od ostatních titulů, které dnes vycházejí. Styl, kterým autor píše, totiž jakoby pocházel z úplně jiné doby. Nejlépe by se nejspíše dal přirovnat k Dickensovi a jiným klasikům. V knize se nijak nešetří popisy a pozornost je zaměřována i k událostem, které nemají pro vývoj příběhu žádný zásadní vliv. A právě tady nejspíš narážím na největší kámen úrazu celého díla. 

Ačkoli jsem osobně s popisy žádný problém neměla, umím si představit, že pro dnešního čtenáře mohou být poněkud odrazující. Pokud si na ně ale zvyknete, ze záporu se rázem stane plus. Právě díky stylu, kterým je kniha napsaná, z ní totiž čiší ta pravá atmosféra viktoriánské anglie, díky které si čtení užijete o to víc. 

Summa summarum

Mapa času je rozhodně kniha, kterou si stojí za to přečíst. Kvůli atmosféře, kvůli vlastnímu příběhu, ale i kvůli oživujícímu prvku v podobě vypravěče. Jediný důvod, proč ji neohodnotím plným počtem bodů, je ten, že rozuzlení posledního ze tří příběhů mě zase až tolik neoslovilo. Pokud se poperete s určitou rozvláčností, odměnou vám bude příběh, na který hned tak nezapomenete.


Název:  Mapa času  (El mapa del tiempo)
Autor: Félix J. Palma
Překlad:  Iveta Gonzálezová
Počet stran: 528
Rok vydání: 2013
Vydal: Host

 Za poskytnutí knihy ke zrecenzování děkuji nakladatelství Host
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství.


   

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

19 komentářů:

  1. Toto vyzerá veľmi zaujímavo.. idem si ti hneď pridať do wishlistu :) a navyše krásna obálka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka se mi taky moc líbí! :) A jestli se ke knížce dostaneš, doufám, že se ti bude líbit přinejmenším stejně jako mně :)

      Vymazat
  2. Londýn, 19. století, cestování časem... to si budu muset přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tyhle důvody mě motivovaly k tomu, abych po knize sáhla :) Tak snad se ti bude líbit! :)

      Vymazat
  3. Teda, skvělá recenze - díky za ní. :)
    Tuhle knížku jsem měla v ruce a uvažovala o její koupi a nějak jsem si nakonec odnesla něco úplně jiného a pozapomněla jsem na ní.
    Takže díky za připomenutí, udělala si mi na ní chuť! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu! :)
      A doufám, že knížka nezklame!

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, máme zhruba stejné pocity :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu! :) A už na goodreads jsem koukala, že se docela shodujeme :)

      Vymazat
  5. Už jsem jednou měla tuhle knížku půjčenou z knihovny, ale kvůli její délce a mému nedostatku času jsem ji musela vrátit. Plus jsem u někoho četla, že je nudná. Ovšem tvá recenze mě na ni opět navnadila, takže až budu mít cestu do knihovny, určitě si ji tam půjčím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono někomu ty dlouhé popisy vážně hodně nesednou - tak snad tobě při čtení tolik překážet nebudou :)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze, už jsem o knize četla a zaujala mě, ale momentálně na ní vůbec nemám čas :) Třeba se k ní někdy dostanu, protože tohle téma já ráda! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Mě původně malinko odrazovala ta délka, ale nakonec jsem si čas našla. Doufám, že jestli se ke knize dostaneš, bude se ti líbit :)

      Vymazat
    2. Právě proto se do ní tak neženu, protože takovou tlustou bichli číst mi bude chvíli trvat :)

      Vymazat
  7. O této knize slyším poprvé, ale zaujala mě. Mohla by se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  8. Mapu času jsem dostala k Vánocům, už se na ní moc těším! Když jsem ji před pár měsíci viděla v knihkupectví, hned jsem věděla, že tohle prostě musím mít. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona má ta knížka naprosto nádhernou obálku :) Taky uvažuju, že si ji seženu i v papírové verzi, jen abych viděla, jak se bude vyjímat na poličce! :)

      Vymazat
  9. Moc pěkná recenze :-) Zajímavá kniha :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)