Kdo jsme a proč čteme

Ženy a knihy - Vášeň s následky - Stefan Bollmann

Ženy a knihy pro mě byly tak trochu průlomovou knihou hned na několika frontách. Za prvé kvůli tomu, že k textům o ženách, které napsali muži, jsem přinejmenším skeptická. Za druhé proto, že naučnou literaturu jen tak pro pobavení většinou nečtu. Bollmann mě nicméně přesvědčil, že ví, o čem mluví, a co víc, dokáže to podat velice čtivou a přístupnou formou.

Ve své třetí publikaci týkající se žen a četby se Bollmann zabývá vývojem ženského čtení od prvních autorských čtení poezie až po moderní fenomén fanfiction. Představuje osobnosti, které ženskou četbu významně ovlivnily, ať už to jsou autoři a autorky románů, fiktivní hrdinky typu Emy Bovaryové, vydavatelky knih, či literární kritičky.




Počátky čtenářské vášně, jak Stefan Bollmann pojmenoval první část své knihy, u žen spadají do 18. století. Postupnými krůčky, které v té době začínají u autorského čtení poezie (představte si sličného spisovatele, který davu rozněžnělých dam předčítá své básně), se od vášně dostává ke slibovaným následkům. Ty na sebe nenechávají dlouho čekat, neboť ženy, které četly, byly v té době v očích společnosti (rozuměj mužů) chápány jako potenciální cizoložnice, hříšnice či při nejmenším jako emočně nevyrovnané. To vše šlo v ruku v ruce s nově (znovu)objevenou ženskou sexualitou, neboť jak sám Bollmann podotýká – dějiny čtení jsou také dějinami sexuální revoluce.

O dvě století později, kam se dostáváme ve třetí části nazvané „Knihomolky“, už ženy zcela využívají svou nově nabytou sexuální i čtenářskou svobodu. Realizují se například i v psaní fanfiction, které je věnována jedna velmi podnětná kapitola (a myslím, že bude zajímavá i pro ty šťastlivce, kteří netráví půl života čtením obskurních fanfikcí na internetu). Průřez vývojem ženské četby Bollmann zakončuje lehce sarkastickou diskuzí o ničem jiném než o fenoménu poslední doby Padesáti odstínech šedi, který se podle jeho slov vlastně příliš neliší od jednoho z prvních ženských románů – Pamely od Samuela Richardsona.


Ženy a knihy jsou velmi čtivou knihou, i když to u naučné literatury je spíš příjemný bonus než podmínka.  Je napsána pro čtenáře, kteří mají zájem něco se dozvědět a možná už mají jakýsi literární přehled, protože autor odkazuje na několik literárních děl a neštítí se vyzradit zápletku, ale žádné závratné vstupní znalosti nejsou potřeba. Každá kapitola začíná nastíněním atmosféry doby či uvedením do kontextu tvorby, takže je pro čtenáře snadné se zorientovat. Informace Bollmann předává skoro jako historky, které vypráví přátelům, žádné suchopárné vyjmenovávání faktů se nekoná. Osobně pro mě byla zajímavější i zábavnější druhá část knihy, od devatenáctého století po současnost, ale své oblíbence dokážete jistě najít i v první části. Záleží na tom, co vám je blízké.

Ženy a knihy si nesmíte nechat ujít hned z několika důvodů. Pochytíte spoustu zajímavých informací naprosto bezbolestnou ba i příjemnou formou, pochopíte specifika vztahu žen a četby a nakonec se dozvíte, kolikrát si Anastasia Steelová v Padesáti odstínech „s požitkem kouše spodní ret“. No neberte to!


                                      


Název: Ženy a knihy
Autor: Stefan Bollmann
Překlad: Nina Fojtů
Počet stran: 351
Rok vydání: 2015
Vydal: Host

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

20 komentářů:

  1. Tahle kniha mě sice neláká, ale fakt skvělá recenze, která by mě snad i nalomila k přečtení :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli se to dobře čte, tak to bude spíš populárně naučná než naučná - chraň bůh, aby se něco naučného nečetlo špatně! :D To jsem měla takovou radost, že jsem si přečetla něco, čemu jsem rozuměla, abych se vzápětí dozvěděla, že tohle Eco napsal jen jako takový "literární popík". A asi se můžu jít zahrabat. :D
    Na tohle se fakt těším. Vyhlídla jsem si knihu v létě, když jsem v knihkupectví dělala inventury, a od té doby pořád čekám, až bude v knihovně. Ne, že bych na to měla čas, že, takže asi dobře, že to zatím nemůžu sehnat :D
    Pěkná recenze, kdybych už nebyla nalomená, jistě bys mě zlomila ty! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, máš pravdu, je to populárně naučná. Ale už jsem narazila i na naučnou, která se celkem dobře četla (teda stačilo mi to přečíst dvakrát, ne desetkrát), takže je naděje! :D
      Já už jsem ji do knihovny vrátila, tak třeba by tam mohla být. :) Ale možná pro klid své duše předstírej, že tam není, abys měla čas na ty skvosty do školy. :D

      Vymazat
    2. Jéje, oni to mají v té školní.
      Jéje.
      Tak dík :D

      Vymazat
  3. Wau..tuto knihu jsem si vyhlédla už kdysi ale vůbec jsem netušila, že je to naučná literatura...Myslela jsem, že je to beletrie, román.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to teda spíš populárně naučná, ale pořád stojí za přečtení. :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze. :) Na tuhle knížku se těším už tak strašně dlouho, ale pořád jsem si ji nepořídila. :) Budu doufat, že o Vánocích na ní dojde. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborná recenze! Nejdříve jsem si tuto knihu nechtěla přečíst, ale po přečtení tvé recenze ji chci určitě zkusit a doufám, že mě nezklame. :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  6. Mňa tiež najskôr trochu odrádzalo to, že o ženskom vzťahu k čítaniu píše muž. A ešte prvé kapitoly boli o chlapoch - spisovateľoch... Ale som veľmi rada, že som si knihu prečítala. Je to poučné, veľmi zaujímavý náhľad na to, ako sa vzťah k čítaniu menil v čase, a Bollman dodal niekoľko dobrých námetov na premýšľanie. A ešte sa to aj výborne číta. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Knihu mám doma už dlouho, ale pořád čtu něco jiného. Nechávám si ji pořád za odměnu, ale zítra mě čeká cestování, takže jsem se díky Tobě právě rozhodla, čím si cestování zpříjemním. S 1100 stránkovým románem Atlasova vzpoura by se mi cestovalo špatně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem pomohla v rozhodování. Ať cesta rychle uteče. :)

      Vymazat
    2. Tak nakonec jsem přece jen odcestovala s Atlasovou vzpourou a dobře jsem udělala - ten den jsem přečetla 120stran. Ženy a knihy musí počkat :) Ale těším se na ně stále stejně :)

      Vymazat
  8. veľmi zaujímavá téma na knihu a naozaj ma to zaujalo! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za výbornou recenzi. Tu knihu chci číst a nejen proto, že jsem malinko fanfiction nyní propadla:)

    OdpovědětVymazat
  10. Táto kniha ma už doma čaká na poličke ako nasledujúca v poradí. Kvôli nej som si prečítala aj Pani Bovaryovú, aby som si hlavnú zápletku neprečítala v Bollmannvej knihe. Každopádne veľmi vydarená recenzia, ktorá ma na čítanie knihy navnadila ešte viac :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)