(Ne tak úplně) Harry Potter tag #1

Verze pro vážné


Tento TAG vzešel z naší neutuchající frustrace nad neoriginálností Harry Potter Tagu, který momentálně obíhá internetem. Originálnost jsme asi překonaly, téma nikoliv. Takže vám představujeme Harry Potter tag (který je Harry Potter jen z půlky), verzi pro vážné. Příště bude verze pro odvážné. Těšte se (muhahaha!).




Kámen mudrců

Když zrcadlo z Erisedu jedenáctiletému Harrymu odhalí, že jeho největší přání je mít rodinu, nejednomu z nás ukápne slza. Na vaše nejtajnější přání se ptát nebudeme. Představte si ale, že by existovalo takové zrcadlo z Erisedu pro knihomoly!

Jakou knihu byste v něm viděli vy?

eM: Já bych se asi nejradši viděla v zrcadle, jak držím dva výtisky své dokončené a svázané bakalářské práce. V původní odpovědi byla jakási sběratelská edice od Penguinů, ale tohle moje nejniternější přání vystihuje asi víc.

Myanmar: Já bych v zrcadle jednoznačně viděla české vydání druhého dílu Nekromanta (jestli nevíte, oč jde,  tady je recenze). Tahle série je tak strašně skvělá, u nás ale vyšel jen první díl. A i přesto, jak dlouho už marně čekám na české pokračování, neztrácím naději, že se jednou dočkám. Do té doby si budu muset vystačit se čtením v angličtině.

Tajemná komnata

První díl sice také nebyl úplné pohádkové vyprávění, ale co se týče strašidelnosti, v Tajemné komnatě rozhodně přituhuje. Není se čemu divit, když školním potrubím proplouvá obří bazilišek. 

Vzpomínáte si, u jaké knihy nebo filmu jste se nejvíc báli?

eM.: Je to zvláštní náhoda, ale úplně nejvíc, co si pamatuji, jsem se bála u filmu Harry Potter a tajemná komnata. Seděla jsem v kině a celou dobu jsem žmoulala svůj klobouk a přála si, ať už to skončí, protože má dětská duše do té doby nic tak děsivého neviděla.

Myanmar: Nejvíce jsem se bála u knihy Osvícení od Kinga. S rozsvícenou lampičkou jsem spala ještě několik měsíců po dočtení a i dnes mám občas strach vejít do koupelny.

Vězeň z Azkabanu

Sirius Black strávil 12 let v Azkabanu, přestože byl zcela nevinný. Jaké z toho plyne ponaučení? Život je nespravedlivý, i když jste kouzelník.

Určitě jste někdy narazili na postavu, která je podle vás neprávem trestaná, ať už fanoušky nebo dějem. Jaká to je?

eM.: Celá plejáda jich je. Například Martha Jonesová ze seriálu Doctor Who je taková neprávem trestaná osoba. Fanoušci seriálu tvrdí, že celou dobu jen běhala za Doktorem a stěžovala si na to, jak ji nemiluje. Přitom je Martha více než schopná,  několikrát zachránila Doktorovi krk a že má občas splín z toho, že ji Doktor nechce? No, nešťastná láska může potkat i ty nejlepší z nás.

Myanmar: Podle mě je nejvíce neprávem pranýřovanou postavou Javert z Bídníků. Já vím, že jeho honba za Valjeanem je poněkud přehnaná, na druhé straně, zkuste se vžít do jeho kůže. On nenahání Valjeana jen kvůli chlebu, ale proto, že jej vnímá jako člověka, který se vzepřel spravedlnosti. A právo a spravedlnost je pro Javerta vším. Navíc má smysl pro humor (jeho sarkastické poznámky rozhodně stojí za to) a i když pro své podřízené může být trochu osinou v zadku, pravda je taková, že sám na sebe je stejně přísný jako na kohokoli jiného. Zkrátka a dobře, důvodů, proč je tato postava nedoceněná, by bylo na celý jeden článek (a já se docela obávám, že ho jednou napíšu).

Ohnivý pohár


Jsou postavy, které si o smrt vyloženě koledují. Někteří knižní hrdinové však ke svému skonu přijdou takříkajíc jako slepí k houslím. Jedním z nich byl i Cedric Diggory. Jeho smrt rozhodně nebyla nutná – měl zkrátka jen tu smůlu, že se stal nepohodlným svědkem Voldemortova znovuzrození.

Jaká další knižní postava podle vás zahynula tak trochu zbytečně? Před svou odpověď prosím vepište název knihy, o které budete hovořit, ať se vaši čtenáři mohou vyhnout případným spoilerům.

Myanmar i eM.: SPOILERY na: Harry Potter a relikvie smrti

Myanmar: Přiznám se, že najít odpověď na tuto otázku byl pro mě obrovský oříšek. Je spousta knižních smrtí co mě velmi zasáhla (a kolikrát i naprosto rozzuřila, co si budeme povídat), většinou jsem se s nimi ale s odstupem času smířila a uznala jsem, že měly své opodstatnění. Jedna smrt mě ale bude štvát nejspíš až do smrti smrťoucí, a to smrt Hedviky. Ta totiž podle mě nebyla nutná ani trošku.

eM.: Zůstanu u Harryho Pottera. Smrt Remuse a Tonksové mě zasáhla asi nejvíc z celé ságy. Chápu, co tím Rowlingová chtěla říct, ale myslím, že mnohem výraznější poselství by sdělila, kdyby je nechala žít. Aspoň by tím ukázala, že i nemocní nebo strádající lidé mohou dosáhnout šťastného života. (a já bych nepřišla o své dva oblíbence)

Fénixův řád

Po internetu kolují vtipy, že nejnenáviděnější postavou Harryho Pottera není Voldemort, ale Umbridgeová. A ani bych se nedivila. Tato zákeřná babizna pila krev nejen svým studentům, ale i naprosté většině čtenářů. Svým způsobem totiž vyjadřovala ten druh zla, se kterým se máme možnost setkat i ve svém životě. Rasistického masového vraha má nejspíš v okruhu svých známých málokdo, ale s nějakou protivnou babiznou cíleně znepříjemňující život všem kolem se setkal nebo setká téměř každý.

Umbridgeová ale není zdaleka jediná postava, která by zasloužila smažit se v pekle až do konce světa. Jakou knižní postavu byste do pekel poslali vy?

Myanmar: Tolik možností! Záporáků, které bych nejraději poslala do pekelných plamenů, je poměrně hodně. Nakonec jsem se ale rozhodla zmínit zde manžele Thénardierovy z Bídníků. Ti pro mě totiž reprezentují ten druh záporáků, kteří jsou mi asi ze všech nejodpornější. K jejich chování je totiž nepudí ani porucha osobnosti, ani trauma z dětství, ale obyčejné prospěchářství. Jsou to takové lidské hyeny, které se vyžívají v cizím neštěstí a to jediné, oč jim jde, je vlastní prospěch.

eM.: Heathcliff. Já toho chlápka prostě nemůžu vystát. Má vyhrazeno speciální místo v mém srdci, které sdílí se středoškolským tělocvikem. Není to sice klasický záporák, ale že by se choval nějak příkladně, to se říct nedá. Mstít se na dětech je pěkně bezpáteřní.

Princ dvojí krve

Popsané knihy vyvolávají u mnohých knihomolů záchvaty paniky, Harrymu se ale poznámky vepsané v učebnici více než hodily a jinou by nejspíš nebral ani za zlaté tele. Jeden druh textu ale v knihách nevadí pravděpodobně nikomu – a to je autogram. Podpis Prince dvojí krve nejspíš neseženete, ulovit autogram svého oblíbeného autora ale (pokud není mrtvý) s trochou štěstí můžete.

Čí knihu byste si nechali podepsat?


Myanmar: Kdybych mohla, nechala bych si od Dostojevského podepsat svůj výtisk Idiota. Tu knížku totiž naprosto miluji, a i když jsem to s jejím doporučováním širokému okolí před nějakou dobou vzdala (ona ruská klasika fakt nesedne každému), jakmile se mě někdo zeptá na oblíbenou knihu, vypálím ji hned jako první.

eM.: Já bych si nechala podepsat Bibli. Z toho by mohly vyvstat různé kuriózní situace.

Relikvie smrti


I když měl Voldemort své viteály velmi dobře ukryté, nakonec mu to nebylo příliš platné. Možná kdyby si své skrýše vybral lépe, dopadl by závěrečný díl Harryho Pottera docela jinak. A nebo také ne. Teď už ale závěrečná otázka pro vás:

Kdybyste měli viteál, které postavě byste jej svěřili?  

Myanmar: Dlouho jsem přemýšlela, jestli taková postava vůbec existuje. Takový důležitý předmět bych si nejspíše chtěla zabezpečovat sama, abych jej měla pěkně na očích. Pokud bych ale musela někoho vybrat, viteál by nejspíš opatroval Doctor WHO. Vím, tato postava není původně knižní, ale snad mi to prominete. No řekněte – jak těžké by bylo najít viteál u někoho, kdo se neustále přesouvá časem i prostorem?

eM.: Vzhledem k tomu, že Harry Potter nás mimo jiné učí, že ne všichni vaši přátelé mají přátelské úmysly a že je vhodné být vždy ve střehu, tak bych ho nejradši nesvěřila nikomu. A mám docela problém nějakou postavu vůbec vybrat, protože s viteálem bych jí v podstatě řekla: “Hele, někoho jsem zabila a odštípla jsem si kousek vlastní duše. Můžeš mi tohle pohlídat?” To bych nikomu neudělala.



Tagujeme všechny, kdo mají zvláštní citový vztah k Harry Potterovi nebo nesnáší Heathcliffa.

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

8 komentářů:

  1. Nevím jak vypadá původní HP tag, ale tohle mě dost bavilo :) Hlavně u první otázky jsem se musela usmát, protože jsem si sem odskočila od psaní diplomky :D A asi jste mě navnadily na Bídníky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme rády! Hodně sil do psaní diplomky a Bídníky si rozhodně někdy přečti! Je to dlouhý a je to boží - co víc si přát?

      Vymazat
  2. Tož tak to jsem tagnutá hned dvakrát, s tím bych měla něco udělat ;) Zamyslím se a nechám a inspirovat ... A samozřejmě se těším na verzi pro odvážné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dej vědět, jestli s tím něco uděláš, rády si počteme. :)

      Vymazat
  3. Prej já bych si nechala podepsat Bibli...:D:D no já se.... :D:D

    OdpovědětVymazat
  4. To je super TAG! Krásně zpracovaný :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné odpovědi, přijde mi, že jste se opravdu snažily odpovídat podle vašeho srdce a podle toho, jak to opravdu cítíte. Nicméně Harryho mám velmi ráda a TAG byl celkově super :)

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. No tak to je úplně dokonalý tag, naprosto skvěle jsem se pobavila i dostala chuť se znovu pustit do Bídníků a pustit si Doctora Who. S Javertem naprosto souhlasím!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)