Poslední láska Franze Kafky

Nádhera života - Michael Kumpfmüller

Franz Kafka patří k nejproslulejším spisovatelům (nejen) své generace. Jeho knihy fascinují i přibližně století poté, co byly poprvé vydány a myslím, že jeho neobvyklý spisovatelský styl si své čtenáře bude nacházet i nadále. Kniha Nádhera života nás nechává poznat tohoto proslulého autora o něco blíže. Michael Kumpfmüller totiž pro napsání své knihy prostudoval nejen autorovo dílo, ale také jeho deníkové zápisky, dopisy a další prameny. 

O Kafkově vztahu se ženami je známo, že byl poměrně komplikovaný, i přesto jeho život několik klíčových ženských postav zkřížilo. Poslední z nich byla o mnoho let mladší Dora Diamantová, se kterou se Kafka seznámil v přímořských lázních Müritz. A právě o Kafkově vztahu s touto dámou, která jej provázela v posledním období jeho života, vypráví tato kniha. 


Na zamilovaný román dostanu chuť jen opravdu výjimečně. Atmosféra léta mě ale přeci jen trochu nahlodala a kniha o známém spisovateli vypadala na první pohled více než dobře. Zvláště proto, jak velkou práci si dal autor s tím, aby byl jeho román co možná nejblíže realitě, Studování mnohých historických pramenů přineslo své ovoce a myslím, že jeho vykreslení Kafkovy osobnosti působí opravdu věrohodně a po dočtení knihy mám pocit, jako bych tohoto spisovatele znala zase o něco lépe. 

Fanoušky autorova díla pak jistě potěší také časté odkazy na Kafkovu tvorbu. Některé se mi podařilo rozpoznat, je ale fakt, že stále nejsem s tvorbou tohoto autora obeznámena tak, jak bych ráda, takže mi jistě spousta narážek unikla. Kniha nechává čtenáře nahlédnout do toho jak vznikaly některé známé Kafkovy povídky a ukazuje také, jak moc bylo psaní pro tohoto spisovatele důležité.


Autor si kromě nastudování Kafkovy osobnosti dal velmi záležet také na věrohodném zachycení historických reálií a myslím, že jako sonda do kritického poválečného období v Německu kniha funguje naprosto skvěle. Milionové částky za obyčejný chleba, prudce stoupající nájem, ale i horentní sumy za doktory vytvářejí dobrou historickou kulisu a myslím, že dobře vykreslují vyhrocenou atmosféru tehdejší doby,

Kniha se ale samozřejmě nezaměřuje jen na osobnost Kafky, ale také na ty, kdo jej na sklonku jeho života obklopovali. Polovina kapitol je psána z pohledu Kafkovy poslední velké lásky Dory. Mladá žena působí v románu poměrně sympaticky a myslím, že odvaha, se kterou dokázala při svém milém stát i v nejtěžších chvílích je opravdu obdivuhodná. 

¨
O svém pokoji ještě neví. Jeho dopis je z předvčerejška, a přesto je zvláštní, že nemá nejmenší ponětí, protože jinak by byl jistě rád. jenže on jako by měl starosti, jako by jeho dny byly zápasem a nebylo jisté, zda ho vyhraje. Sedá prý s na slunci na balkóně, v novinách se dočítá, jak se situace v Berlíně den ze dne zhoršuje, rozhodne se, že s novinami skoncuje, a pak je přesto zas každé ráno čte, aby se nanovo vyděsil. 
I přes dobrou charakteristiku postav ale trvalo dlouho, než jsem se do příběhu dokázala vžít. I když se totiž jedná o romantický příběh, necítila jsem z jednotlivých pasáží žádné velké emoce a i dialogy mezi postavami mi často připadaly trochu umělé, spíše jako výstupy herců než lidí zmítaných emocemi. Snad to bylo i tím, že závěr knihy byl od začátku jasně daný a chybělo proto napětí z toho, jak to celé dopadne. 

Zapůsobila na mě až poslední třetina, ve které se mi reakce postav zdály opravdu věrohodné a která ve mě dokázala probudit i nějaké emoce. Závěr přitom působil docela přirozeně a autor se nenechal strhnout k tomu, aby posledních několik kapitol zbytečně předramatizoval. 


Kniha nádhera života je čtivým a věrohodným náhledem do života slavného autora Franze Kafky, jako milostný román na mě ale příliš nezafungovala. I když nepochybuji, že cit mezi Franzem a Dorou byl intenzivní a opravdový, z knihy jsem takový dojem neměla. Pokud patříte k milovníkům Kafkovy tvorby, román Nádhera života byste si rozhodně neměli nechat ujít. Pokud si ale chcete především odpočinout u romantického románu, jistě se pro to najdou vhodnější knihy. 



Název:  Nádhera života (Die Herrlichkeit des Lebens)
Autor:  Michael Kumpfmüller
Překlad:  Věra Koubová
Počet stran: 232
Rok vydání: 2012
Vydalo: nakladatelství Mladá fronta

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

2 komentáře:

  1. Ta kniha se mi moc líbila i kvůli tomu zdánlivému odstupu, s jakým byl příběh vyprávěn. Začala jsem Kafku vnímat jako obyčejného člověka z masa a kostí. V období dospívání se mi jeho temné, bezvýchodné příběhy velice líbily. Jejich autora jsem si vždy představovala jako velmi nemocného podivína, který byl zavřený mezi čtyřmi stěnami s nemocí a svými běsy a psal a psal. Se ženami jsem si ho nikdy nedokázala spojit.
    Zajímavé bylo i to historické pozadí příběhu. A také bylo zajímavé se dočíst, jak v té době probíhalo dvoření a námluvy :)
    Za sebe tuto nenápadnou knihu mohu jedině doporučit.

    OdpovědětVymazat
  2. Vážně zajímavé články!:) Děláš něco orginálního, něco co většinu lidí otravuje psát. ( Teď myslím referáty o knihách do školy.) Ale tím,že tě to baví si to posunula na úplně jinou úroveň! Máš taky moc fajn fotky. http://wholemyshiningworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)