Jaké to je někoho vlastnit?

Na knihu Sběratel jsem se těšila už dlouho. Od Johna Fowlese jsem již dříve četla dva romány (Mág a Francouzova milenka) a oba mě velmi zaujaly, takže byla jen otázka času, kdy si od tohoto spisovatele přečtu i něco dalšího. A už na začátku prozradím, že John Fowles ani napotřetí nezklamal. 

Frederick Clegg je na první pohled nevýrazný muž, kterého byste nejspíš na ulici nezaznamenali, ani kdyby prošel těsně vedle vás. V ničem nijak zvlášť nevyniká, a to jediné, co se mu v životě podařilo, je výhra v loterii. Nemá příliš přátel a společnost mu dělají jen motýli, které sbírá, a teta, která ho vychovala. O ženy velký zájem nemá, dokud nepotká Mirandu – krásnou a oduševnělou studentku umění. Chce ji získat jen pro sebe. Ale jak to udělat, když o něj Miranda ani nezavadí pohledem? 



Kniha Sběratel se mi dostala do rukou ve formě audioknihy. A i když obvykle u příběhů preferuji klasickou papírovou podobu, dovoluji si tvrdit, že v tomto případě dává načtení příběhu docela nový rozměr. Spíše než o audioknihu se totiž vzhledem k formě zpracování jedná o rozhlasovou hru. A oba hlavní aktéři se svých rolí zhostili bravurně. 

Kniha Sběratel je vystavěna na vnitřních monolozích. Většinu knihy sledujeme prostřednictvím pohledu únosce Fredericka, zbytek kapitol pak nahlížíme na celou situaci očima Mirandy. Právě vnitřní monology umožnily Jaroslavu Pleslovi a Lucii Pernetové, aby se do svých postav mohli dokonale vžít.

Zejména Jaroslavu Pleslovi patří za ztvárnění Fredericka obrovská poklona. Frederick v jeho podání zní jaksepatří vyšinutě, stále ale naprosto uvěřitelně. Nepřehrává, jen se občas v těch správných místech potměšile uchichtne, občas něco zašeptá a celou dobu hovoří klidným, až trochu úlisným hlasem. 



Lucii Pernetové se zase podařilo perfektně zachytit vývoj, který postava Mirandy po dobu svého uvěznění prodělala. Zoufalství, bezmoc, ale zároveň také vztek a bezbřehé odhodlání se z nepříjemné situace dostat – to vše dokázala do své postavy promítnout. 

Herci svými výkony jen podtrhli, co je pro Fowlesova díla typické. Tento autor umí vdechnout svým postavám duši a ve vnitřních monolozích zachytí každé hnutí mysli tak, že máte pocit, jako byste o postavách jen nečetli, ale jako byste se jimi sami stávali. Dokážete je pochopit, bez ohledu na to, jak moc je vám jejich jednání proti srsti. 

Například o tom, že je Frederickovo chování zvrácené, sice nelze pochybovat, díky možnosti nahlédnout do Frederickovy mysli ale dokážete porozumět tomu, že v jeho světě skutečně může takové jednání dávat smysl. Stejně tak je možné, že nebudete vždy souhlasit s jednáním Mirandy – mohla by ale dívka její povahy jednat jinak? Úžasná věrohodnost charakterů posouvá Fowlesův román daleko za hranice běžných psychothrillerů a činí z knihy naprosto nezapomenutelný čtenářský zážitek. 


Výborná je také gradace příběhu. I přes pomalejší začátek atmosféra houstne od prvních stran. Vše navíc umocňuje výborný závěr, který dodává názvu knihy docela nový rozměr. Snad jediné, co by se dalo knize vytknout, jsou občas zbytečné Mirandiny deníkové zápisky, které mě úplně neoslovily – i když byla nakonec jejich role v příběhu objasněna. 

Sběratel je výbornou knihou pro všechny, kdo hledají nějaké inteligentní napínavé čtení, nevadí jim dlouhé vnitřní monology a potrpí si na dobře prokreslené postavy. Pokud uvažujete nad audiozpracováním, rozhodně není důvod příliš váhat. Audioverze příběhu na síle nijak neubírá – ba naopak. Ať už se jedná o výborné výkony herců nebo o zvukový podkres, nakladatelství OneHotBook zvládlo svou práci na jedničku.

Název:  Muž jménem Ove (En man som heter Ove)
Autor:  Fredrik Backman
Interpret:  Jan Vlasák
Délka: 8 hodin 46 minut
Rok vydání: 2014
Vydalo: vydavatelství OneHotBook
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2014/08/muz-jmenem-ove-fredrik-backman.html#sthash.qAOF2ok3.dpuf

Název:  Sběratel
Autor:  John Fowles
Interpret:  Jaroslav Plesl, Lucie Pernetová
Délka: 4 hodiny 45 minut
Rok vydání: 2015
Vydalo: vydavatelství OneHotBook

 Za poskytnutí audioknihy ke zrecenzování děkuji vydavatelství OneHotBook. 

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

12 komentářů:

  1. Vypadá to dost zajímavě :)Už docela dlouho jsem nezkusila žádnou audioknihu :) Minule to skončilo fiaskem, protože jsem se nedokázala zaposlouchat :) Ale byla by škoda kvůli tomu odsoudit všechny audioknihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš! :) Já mám s audioknihami obecně zatím zkušenost velmi dobrou - tato byla moje třetí, a zatím jsem se ani jednou nespálila, ale je možné, že mi tenhle formát zkrátka sedne víc. Nicméně Sběratele můžu rozhodně doporučit - je to namluvené hodně dynamicky, takže věřím, že by tě příběh mohl zaujmout :)

      Vymazat
  2. Sběratel je prvním románem, který jsem od Fowlese četla a byla jsem nadšena. Vypravěče jsem si vždy představovala jako staršího muže, padesátníka. Pamatuji si, že jsem si tehdy říkala, jestli tento román nemohl někoho inspirovat k podobnému jednání. Od té doby je takových příběhů všude plno, ale v době, kdy román vyšel, to určitě ještě bylo tolik obvyklé. Četl někdo román Room, který byl nedávno zfilmován? Film byl skvělý, doporučuji. A co teprve kniha, to musí být neskutečně silný zážitek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokoj jsem nečetla, ale mám ho na seznamu! :) Přiznám se, že jsem ani nezaznamenala zfilmování téhle knihy, ale i film si zařadím na seznam. Takové "klaustrofobické" příběhy jsou pro mě většinou o dost působivější a děsivější než klasické horory se spoustou krve a mrtvých a nevím čeho všeho.

      Vymazat
  3. Tak to vypadá výborně, dávám si na seznam. Teď mám za sebou Dívku ve vlaku a právě poslouchám Zmizelou. Tyhle napínavé krimi a psychothrillery se mi namluvené líbí, ačkoli v knihách tenhle žánr není úplně můj nejoblíbenější. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívka ve vlaku mě také hodně zaujala, hlavně osobou vypravěčky. Určitě si ji někdy přečtu :) A Zmizelá mě až tak nechytla, ale docela se mi líbilo filmové zpracování.

      Vymazat
  4. Báječná recenze :) Já Sběratele viděla před lety ve filmovém zpracování a tehdy jsem vůbec nevěděla, že má knižní předlohu. Když jsem to pak zjistila, chtěla jsem se pustit do čtení, ale nakonec tento titul nějak upadl v zapomnění. Tento týden se s ním setkávám už podruhé, byl mi už jednou doporučen, tak je to už jako znamení, že bych si ho měla zapsat na seznam a porozhlédnout se po něm.
    Děkuji za příjemné počtení a inspiraci!
    Přeji krásnou neděli,
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Filmové zpracování mě hodně láká, docela se na něj těším - slyšela jsem, že je prý podařené, tak doufám, že nebudu zklamaná. A knihu rozhodně doporučuju! A myslím, že mít větší odstup mezi knihou a filmem není na škodu, člověk pak méně porovnává a více si užije samotný příběh :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze, Sběratele už jsem kdysi četla a strašně se mi líbil. Nyní jsi mě dost nalákala na tu audio podobu, takže to možná zkusím a příběh si připomenu :) Na poličce na mě rovněž čeká Francouzova milenka, na kterou jsem neskutečně zvědavá.
    Přeju krásný den a těším se na další články :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Audiopodoba rozhdoně stojí za to. A snad se Ti bude líbit i Francouzova milenka - oproti Sběrateli je to dost jiný typ příběhu, i tak je to ale podle mě moc dobré dílo. Autor si umí výborně pohrávat se čtenářem a v Milence to prokazuje s plnou parádou :)

      Vymazat
  6. S audioknihou nemám zkušenost, asi se bojím jestli bych u poslechu neusnula :-)
    Ale tato mě zaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nebudu zapírat, že s usínáním taky trochu bojuju :D Ale tady se mi to nestávalo :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)