O síle jednoho manželství

Nejlepší způsob, jak mě přesvědčit, že si nutně musím přečíst nějakou knížku, je natočit podle ní film. Dánská dívka v hlavní roli s Eddiem Redmaynem měla u nás premiéru před dvěma týdny, a tak jsem měla velkou motivaci se čtením knižní předlohy neotálet. Jaká si Dánská dívka vede v knižní podobě?

Dánská dívka je inspirovaná skutečným příběhem dánského malíře Einara Wegenera, prvního člověka, který podstoupil operativní změnu pohlaví. Vypráví o hledání vlastní identity, nezměrné odvaze a manželství, které dokáže překonat i zdánlivě nepřekonatelné.


Dánská dívka je zvláštní kniha, kromě jiného i proto, že má tři hlavní postavy ve dvou tělech. Nenápadného, tichého malíře Einara, jeho odhodlanou, věrnou manželku Gretu, a Lili Elbeovou, krásnou a plachou dívku, která se skrývá v Einarově nitru. Původně jsem čekala, že se kniha bude mnohem více zabývat Einarovými pocity. Přece jenom, uvědomit si, že celou dobu žijete v těle, které se neshoduje s vaší genderovou identitou, asi není jen tak. Ve skutečnosti se ale Dánská dívka trochu nečekaně zabývá spíš vztahy mezi lidmi než Einarovou krizí identity.

Překvapená jsem byla i tím, jak liberální názory většina postav Dánské dívky zastávala. Einar se nikdy příliš nezabýval tím, co okolí řekne tomu, že chodí ven jako žena, všichni jeho přátelé byli nadmíru chápající a Einarova žena se ani nepozastavila nad tím, že její manžel občas zmizí a místo něj se objeví dívka. To všechno je rozhodně obdivuhodné, ale podle mého názoru to trochu ubírá na uvěřitelnosti. Na druhou stranu ale musím říct, že Ebershoff umí charaktery postav vykreslit výborně, takže i přes tuto mou stížnost působí hrdinové knihy lidsky. Zvlášť Greta mě nadchla svou kombinací obětavosti, kterou Einarovi a Lili projevovala, a sebestřednosti, s kterou si je oba přivlastňovala.

Einar začal: „Někdy cítím potřebu najít Lili.“ Časem svou touhu začal připodobňovat k hladu. Nebyl to však hlad, jaký je obvyklý hodinu před obědem. Podobal se spíš pocitu prázdnoty, jaký člověk zakouší po delším nedobrovolném půstu. Když přemýšlí, kde vezme další talíř jídla, pokud vůbec nějaký sežene. Einarovi se z toho dělalo mdlo. „Když na ni někdy pomyslím, ani nedýchám,“ řekl. 
(Dánská dívka, David Ebershoff, str. 102)


Děj Dánské dívky se odehrává v průběhu několika let v první polovině dvacátého století, ale často se retrospektivně vrací do minulosti hlavních postav. Postupně se tak rozvíjí například příběh Gretina dospívání a jejího prvního manželství, nebo Einarova dětství,  což je sice zajímavé, ale kdyby autor věnoval větší prostor přítomnosti a zaměřil se třeba na vztah Lili a jejího posléze snoubence Hanse, udělal by lépe. Ebershoffův styl psaní je příjemný a čtivý. Nevyznačuje se žádnými nezvyklými prostředky, takže vás sice ničím neohromí, ale ani zbytečně nerozptýlí.


Co byste o Dánské dívce měli vědět především, je to, že víc než cokoliv jiného je příběhem o síle vztahu mezi dvěma lidmi, kteří prochází velkou změnou. Cesta Einara, Lili a Grety je fascinující, i když ne vždy úplně realistická. Sice je inspirována skutečnými událostmi, ale pořád je to beletrie. Pokud hledáte autentickou výpověď o změně pohlaví, doporučila bych se porozhlédnout jinde. Pokud se ale rádi ponoříte do příběhu plného vřelých citů a netradičních životních osudů, bude se vám Dánská dívka líbit.    


                                    

Název: Dánská dívka
Autor: David Ebershoff
Překlad: Hana Čapková
Počet stran: 304
Rok vydání: 2011
Vydal: Domino
Databáze knih Goodreads

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský.

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

13 komentářů:

  1. Plánuju se spíš podívat na film než číst knihu, podle traileru je opravdu dobře natočený :)Ale dost se mi líbí obálka téhle knížky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka se mi taky líbí, ale obávám se, že teď už je k sehnání jen ta filmová. :)

      Vymazat
  2. keďže na film do kina asi ísť nestihnem, chcem si prečítať aspoň knihu. som teda dosť zvedavá, či mi tá spomínaná neuveriteľnosť bude vadiť alebo nie. (ten citát je úžasný, takže ak sa kniha celá nesie v podobnom duchu, budem spokojná) úžasná recenzia!

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle téma nemám celkově moc v lásce a knihy s ním moc nevyhledávám, lépe řečeno vůbec, ale věřím, že spoustě lidem se bude kniha líbit. Slyším naň v poslední době samé chválihodné ohlasy.

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. O knize jsem se dozvěděla na Databázi knih, když tam o ni byla soutěž. Říkala jsem si, že bych se třeba mohla zapojit, ale po tom, co ostatní soutěžící zčistajasna měli o několik tisíc bodů víc jak já, jsem to vzdala. Na film se podívám, až půjde stáhnout a knížku si přečtu, až nebudu mít co číst (haha) nebo se mi bude nějak chtít. Vlastně jsem na ni žádné recenze nečetla, jen spoustu propagace, tak jsem ráda, že konečně trochu vím, o čem to je a že od toho nemám čekat tolik, spíš vhled do transsexuality, což by se hodilo, protože jsem doposud nic takového nečetla. Teda myslím. Takhle navečer už se mi všechno trochu motá. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uživatelé Databáze knih jsou dost soutěživí, koukám. :D Tak třeba na knihu někdy přijde řada. :)

      Vymazat
  5. Plánovala jsem si na to zajít do kina, i když myslím, že už to nestihnu. Knihu si chci samozřejmě přečíst taky, jenom tak jít na film podle knížky, aniž bych ji četla a nemohla to porovnat, nepřipadá v úvahu. :D A dá se ještě Dánská dívka koupit se starou obálkou?
    Jinak hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Myslím, že už se se starou obálkou sehnat nedá. Ve všech knihkupectvích jsem viděla jen tu novou filmovou a ta stará je i na internetu vyprodaná. Ale možná, když zapátráš víc, tak nějakou zapomenutou najdeš. :)

      Vymazat
  6. Knihu jsem již viděla, ale zatím jsem ji nečetla. Třeba se k ní někdy také dostanu.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezky napsaná recenze. Na knihu samotnou jsem zatím slyšela rozporuplné názory, takže jsem na ní sama zvědavá. Přeji hezký den a těším se na další články :)

    OdpovědětVymazat
  8. Další z titulů, na které jsem tak strašně zvědavá, že to skoro nejde vydržet :)) Musím se ke knížce dostat jak jen to půjde a udělat si nějaký názor... Tvoje recenze je velice zajímavá, děkuji! :)
    Pěkný den přeji,
    K

    OdpovědětVymazat
  9. Kniha mě nadchla. A to podotýkám, že jsem ji četla dávno před filmem (a s nefilmovou obálkou). Pracovala jsem totiž brigádně v Levných knihách. Když jsem jim říkala, že z toho bude trhák, jen co ten film dotočí, tak se mi smáli.:D
    Film je natočený krásně, ale stejně se držím zásady, že knihy bývají lepší než filmy.
    Ta Gretina oddanost k Einarovi je dojemná a až neuvěřitelná. Přesto jsem si přála, aby to tak bylo. Nezbývá vám totiž nic jiného, než držet Lili palce.
    Nemáte někdo tip na podobnou knihu? I když to je o něčem jiném, mojí oblíbenou je Domov na konci světa. Ta stojí za to číst.;)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)