Jak si vedu, mami?

Jméno amerického psychiatra Irvina Yaloma je hojně rozšířeno i mezi lidmi, kteří se o psychologii zajímají jen velmi okrajově. Jeho mimořádně čtivé příběhy z terapeutické praxe si získaly srdce čtenářů po celém světě. Na našem blogu jste si již mohli přečíst recenzi na autorovu knihu Hovory k sobě, dnes se ale vrátíme k jednomu z jeho ranějších děl. 

Kniha Máma a smysl života v originále vyšla již před patnácti lety, to jí ale nijak neubírá na aktuálnosti. Zabývá se totiž tématem, které prostupuje celou psychologií už pěknou řádku let – vztahem s matkou. Autor se přitom nebojí vycházet ze své vlastní zkušenosti a skrze svůj vztah s matkou pak také nahlíží na další případy líčené v knize. 


Jak je u autora zvykem, příběhy jsou mimořádně čtivé a zaměřují se na samu podstatu psychoterapie. Hlavním tématem je tu opět vztah mezi psychoterapeutem a klientem, a ke slovu se dostávají i Yalomovy myšlenky a postřehy. Čtenáři neprezentuje jen to, co se mu podaří, ale i svá váhání a občasné přešlapy. Nechává čtenáře, aby se poučil z jeho chyb – a to je nejvíce, co může jakýkoli učitel nabídnout.

Zároveň odkrývá i mimořádně citlivé oblasti svého života. Hned v první kapitole se autor zabývá pozadím svého vztahu s matkou a upřímnost, s jakou o tomto citlivém tématu píše, mě velmi zaujala. Zároveň se mu podařilo tento aspekt svého života skvěle propojit se zbytkem knihy. Na jednotlivých případech ukazuje, že vztah s rodičem toho může v našem životě ovlivnit více, než si sami připouštíme.

Kromě vztahu s matkou se zde jako již tradičně opakuje také problematika vyrovnávání se se smrtí. Ať už se jedná o smrt vlastní nebo o ztrátu blízké osoby. Zdrojem poznání přitom v Yalomových knihách není pouze on jako terapeut, ale i jeho pacienti. Právě od nich pochází celá řada poznatků a silně působících pasáží. 

Má jediná výtka směřuje k poslední kapitole. Jedná se o příběh beletristický, který mi svou formou do celkového konceptu knihy ani trochu nezapadá. Rozumím jeho zařazení – příběh vypráví o tom, jak se různá „prokletí“ přenášejí po několika generacích. Stejně tak i nejrůznější traumata a těžkosti mohou skrze rodinné prostředí ovlivňovat hned několik následujícíh generací. Příběh sám mě ale příliš nebavil a k jeho zpracování mám několik výtek. Myslím, že kdyby autor tuto skutečnost tradičně ilustroval skrze nějaký příklad z praxe, udělal by lépe.

Oproti jiným autorovým knihám mě Máma a smysl života zaujala o něco méně, stále se ale jedná o velmi zajímavé čtení, ze kterého může čtenář načerpat mnoho moudrosti a poučení. Pro čtenáře pohybující se v oblasti psychologie a psychiatrie se navíc jedná o velmi inspirující četbu co do psychoterapeutických postupů a možností přístupu ke klientovi.

      

Název: Máma a smysl života
Autor: Irvin D. Yalom
Překlad: Helena Hartlová
Počet stran: 227
Rok vydání: 2007
Vydal: Portál

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

7 komentářů:

  1. Znovu perfektně sepsaná recenze, nicméně kniha samotná zřejmě nebude nic pro mě (oblast psychologie není zrovna moje parketa) - nezbývá mi než se těšit na další články, ze kterých jistě načerpám více inspirace :)
    Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) A jasné, kniha určitě není pro každého a jestli Tě psychologie nijak zvlášť nebere, čtení by pro Tebe pravděpodobně opravdu byla trochu ztráta času. Tak snad se Ti další recenzí trefíme do noty o něco víc :)

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že mi recenzemi neustále připomínáš, že tohohle autora si fakt chci jednou přečíst. Tak jednoho krásného dne se k němu určitě dostanu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi potěšením! :D Tak snad se k němu fakt jednou dostaneš :) Jen doporučuji začít možná něčím jiným než knihou Máma a smysl života

      Vymazat
  3. O knize ani autorovi jsem neslyšela, ale s nakladatelstvím Portál v oblasti psychologie nějaké zkušenosti mám. Nečetla jsi náhodou "Harry Potter v nás", případně "Malý princ v nás"? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, ani jednu ze zmíněných knih jsem nečetla. Ale o knize Harry Potter v nás jsem slyšela a název mě rozhodně zaujal, takže jestli ji někde uvidím, rozhodně se do ní pustím :)

      Vymazat
  4. Wow, poprvé, co vidím někoho recenzovat Yaloma :) Díky.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)