O schizofrenii a odřeném kolenu

Kniha psaná z pohledu člověka s duševním onemocněním může v jistém smyslu působit jako příběh z jiného světa. Hlavní hrdina se sice pohybuje ve stejném prostředí jako my, způsob, kterým na toto prostředí nahlíží, je ale často zásadně odlišný. Pro někoho, kdo nemá s duševním onemocněním žádnou osobní zkušenost, je zachycení tohoto „jiného“ pohledu pěkně tvrdý oříšek. I proto vždy přistupuji ke knihám s obdobnou tématikou se směsicí obav a očekávání. A už na začátku bych chtěla zdůraznit, že v případě knihy Šok z pádu byly jakékoli obavy zcela zbytečné. 

Mít sourozence s postižením není žádný med. Matt o tom ví své – jeho bratr má Downův syndrom, což znamená, že ať se stane jakýkoli průšvih, vinu vždycky musí nést Matt. I proto na svého bratra pořádně žárlí, a většinu času ho pěkně štve. Pak o něj ale přijde, a zármutek spolu s tíhou pocitu viny způsobí, že se u Matta postupně rozvine schizofrenie. V rámci terapie pak Matt dostane za úkol svůj příběh sepsat – ale pomůže to? 


Kniha Šok z pádu je jedinečnou kombinací klišé a originálních nápadů. Na jedné straně tu máme příběh, který jako by z oka vypadl celé řadě dalších podobných titulů. Víme, že se Mattovi stalo něco hodně vážného, podstatu známe, nejistota z přesného průběhu událostí ale nad čtenářem visí jako temná hrozba až téměř do konce knihy. Předvídatelnost ve výstavbě příběhu lze ale autorovi vyčítat jen stěží. U knih zabývajících se spíše duševním světem hrdiny než dramatickým příběhem není mnoho jiných způsobů, jak čtenáře udržovat v napětí, a prozrazení klíčových událostí až na posledních stránkách je osvědčená (a funkční) taktika. 

I tak mě určitá šablonovitost trochu zklamala. Autor se ale naštěstí nebojí v textu experimentovat, díky čemuž Šok z pádu přeci jen mezi knihami své kategorie znatelně vystupuje z řady. Některé pasáže se v knize vyskytují opakovaně, vyprávění je občas zmatené a nepřehledné. A i když by se tyto prvky daly na první pohled vnímat jako jasná negativa, opak je pravdou. Zmatečnost a repetitivnost totiž odrážejí vnitřní svět hlavního hrdiny, což dodává knize na autentičnosti a umožňují čtenáři se neobvyklému vypravěči alespoň trochu přiblížit.

Jmenovala se Annabella.

Holka se zrzavými vlasy se jmenovala Annabella. Dobře si to zapamatujte. Držte se toho, přes všechno, co se v životě stane, navzdory všemu, kvůli čemu byste na to měli chtít zapomenout - někam si to dobře uložte.. 

Autor při psaní zužitkoval své poznatky z práce s lidmi s duševním postižením a vlastní (byť částěčně nepřímá) zkušenost je na výsledném díle hodně znát. Kniha je velmi uvěřitelná a vyhýbá se častým stereotypům, zároveň je ale čtivá a srozumitelná. Autor nelíčí pacienty se schizofrenií ani jako nekompetentní idioty, ani jako nebezpečná individua, a dokonce ani jako lidi, které bychom měli za každou cenu litovat. Nic nezveličuje, na druhé straně se ale nesnaží předstírat, že duševní onemocnění vlastně nic není. 


Také vyvrcholení knihy pojal autor poměrně střízlivě. Děj končí spíše poklidně – žádné velkolepé závěry jako z amerického filmu – což ještě více podtrhuje reálné vyznění příběhu. Kniha vypráví o boji s duševní nemocí, který nikdy tak docela nekončí. Hlavní hrdina v tomto boji občas vyhrává, občas prohrává, a často je těžké mu plně porozumět. I přesto si ale dokázal rychle získat mé sympatie. Matt rozhodně není vzorem dokonalého hocha. Žárlí na svého postiženého bratra a občas má tendenci přistupovat ke svému okolí s menším taktem, než by bylo vhodné, ale tyto jeho nedokonalosti jsou vzhledem k situaci naprosto pochopitelné.

Matt je v knize ústřední postavou a další lidé mají v příběhu spíše epizodní role. To je docela příznačné. Jak autor prostřednictvím Matta v knize poznamenává, duševní nemoc je vlastně velmi sobecká a obrací člověka do sebe. I tak se ale autorovi podařilo velmi dobře zachytit to, jak popisované události působí na Mattovo okolí – především pak na jeho rodinu.



Šok z pádu nejspíš není kniha, která nadchne každého. I když hlavní dějový rámec v podstatě odpovídá dalším knihám podobného žánru (Ten, kdo stojí v koutě, Esej o tragédii…), v některých ohledech neobvyklé literární zpracování a komplikovaný vypravěč z ní přeci jen dělají méně masovou záležitost. Pokud vás ale zajímá svět duševních onemocnění, hledáte čtivou a srozumitelnou knihu o schizofrenii, a nebo pokud se vám líbil Podivný případ se psem, knihu Šok z pádu byste rozhodně neměli vynechat. Mně se moc líbila.


   

Název: Šok z pádu
Autor: Nathan Filer
Překlad: Kateřina Novotná
Počet stran: 280
Rok vydání: 2016
Vydalo: Argo


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Martinus.cz

http://www.martinus.cz/


Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

20 komentářů:

  1. Vždycky tady narazím na knihu, která mě úplně uchvátí a Šok z pádu není vyjímkou. Výborná recenze.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! A jsem ráda, že Tě kniha zaujala, fakt stojí za přečtení :)

      Vymazat
  2. pokud se zrovna tobe libi kniha, ktera pojednava o necem psychologickem, soudim, ze stoji za precteni :) diky za tip, vubec jsem o ni neslysela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, a myslím, že by se ti mohla líbit :)

      Vymazat
  3. Vzdáleně podobnou tématiku má i Růže pro Algernon a to když jsem dočetla, řekla jsem si, že žádnou knížku týkající se duševních nemocí už číst nebudu, protože z toho dýchá hrozná bezmoc a přijde mi to frustrující. Na druhou stranu vím, že duševní nemoci jsou něco, co by člověk přehlížet neměl, protože to může potkat v podstatě kohokoliv z nás nebo našeho okolí. Šok z pádu mě podle tvojí recenze zaujal, ale tohle jsou právě ty knihy, které mám sice na seznamu, ale stavím před ně pořád nějaké jiné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růže pro Algernon je zrovna vážně hodně emočně vyčerpávající - Šok z pádu až taková drasťárna není, i když je to také knížka zabývající se obtížným tématem :) Co do intenzity emocionálního dopadu bych to přirovnala asi ke knihám jako jsou právě zmíněné Esej o tragédii, Ten, kdo stojí v koutě... Ale chápu, také mám knížky, které bych si chtěla přečíst, ale nikdy se k nim nedostanu přes všechny ty ostatní, které si chci momentálně přečíst víc :)

      Vymazat
  4. Ó, ráda slyším, že se zrovna tobě takhle knížka líbila! To se na ni těším ještě víc! :) Zajímala jsem se o ni už když vyšla v angličtině, protože jsem na ni od zahraničních booktuberů slyšela samou chválu. Dokonce jsem zvažovala, že se do ní v angličtině pustím. Pak mě vyšokovalo Argo, když najednou boom, oni ji vydali. :D Ale u Arga se mi to stává strašně často - člověk ani neví, že něco chystají a protože změní obálku, strašně se pak diví, že to je ta knížka, kterou si chtěl tak dlouho přečíst. :D No na veletrhu jsem ji nechat nemohla, takže mi už trůní v poličce a jen čeká, až se k ní dostanu. A po tvé recenzi to určitě bude co nejdřív! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se knížka líbí! :) A jo, Argo je v tomhle docela mistr kamufláže! :D Přesně to, co popisuješ, se mi stalo s Dárcem - hrozně jsem si ho chtěla přečíst v angličtině, v GR jsem ho měla označeného už více než rok... a pak jsem si u nich na stánku jednou na knižním veletrhu úplně náhodně koupila knížku, protože měla hezkou obálku, přečetla jsem ji, chtěla jsem si ji zařadit na GR...a teprve v tu chvíli jsem zjistila, že je to ona :D

      Ale třeba u Dárce se mi ta česká obálka líbila daleko víc, než originál, a i Šok z pádu se mi i co do vzhledu hodně líbí :)

      Vymazat
  5. Kniha vyzerá zaujímavo, škoda tých niekoľkých nedostatkov ako napríklad tá šablónovosť. Každopádne námet vyzerá originálne a hoci to nie je vyslovene môj šálok kávy, teda kniha aké obvykle čítam, možno sa do nej niekedy pustím ak na ňu narazím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě kniha zaujala :) A jasné, žádný žánr nesedí každému, tak uvidíš. Ale občas není špatné vybočit ze stereotypu a přečíst si něco trochu "mimo" obvyklé knihy, a myslím, že zrovna Šok z pádu může být pro takové vybočení dobrou volbou ;)

      Vymazat
  6. Tak já jdu zase rozšířit svůj seznam knih k přečtení, no... :) Mohlo by mě to bavit, tím stylem mi to trochu připomíná Sirotky z Brooklynu, kde se zase dost odrážel Tourettův syndrom hlavní postavy a občas to byla celkem zábava :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady díky za tip zase já, Sirotky si někdy ráda přečtu, vypadají super :) Navíc jsem ještě nikdy nečetla knihu kde by měla hlavní postava Tourettův syndrom :)

      Vymazat
  7. Moc pěkná recenze. Kniha vypadá opravdu zajímavě. Děkuji za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu a není zač - jsem ráda, že kniha zaujala :)

      Vymazat
  8. Knihu jsem už zaregistrovala, ale recenzi čtu zatím první. A zaujala, myslím, že se po knize určitě jednou podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že kniha zaujala! Jestli se k ní někdy dostaneš, snad se Ti bude líbit :)

      Vymazat
  9. Super recenze, knížka vypadá hodně zajímavě :) Něco podobného se chystám číst v knize "Uvnitř mé hlavy" to je spíš takové Young adult

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvnitře mé hlavy mě také zaujalo a nejspíš se do toho v dohledné době pustím :) A on i Šok z pádu by se podle mého dal zařadit mezi YA :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)