Co nového #1


Rubrika Co nového je na blogu nová, a nejspíš se v ní články budou objevovat spíše sporadicky. Nejsem totiž žádný velký fanoušek takzvaných unboxingů – sice si je ráda prohlédnu, ale sama u většiny nových knih nevím, co bych k nim chtěla napsat, a kvalita mých fotografií není tak velká, abych je mohla publikovat jen tak, samostatně. Tentokrát se mi ale na stole sešla hromádka knih, kde jsem u každé z nich měla pocit, že bych o ní s vámi chtěla alespoň krátce mluvit. A tak tenhle článek nakonec přeci jen vznikl. 

Možná je na tomhle blogu poslední svého druhu, ale kdo ví.
 Oblíbenec do sbírky           



Dostojevský je jeden z mých nejoblíbenějších autorů. Vlastně je nejspíš mým nejoblíbenějším autorem vůbec. Doma už mám sedm jeho knih, a i když by se to mohlo zdát jako hodně, faktem je, že do kompletní sbírky mi ještě pár titulů chybí. S Hráčem jsem ale ke zkompletování autorova díla zase o krok blíž. Knížku jsem koupila na Databaziknih a i když to kvůli prvotním zmatkům na poště vypadalo, že hned tak nedorazí, nakonec se zadařilo – někdy mi hvězdy přeci jen přejí, zdá se. 

Tento autor je pro mě tak důležitý, že o něm nejspíš v dohledné době vznikne samostatný článek. Jeho knihy mám moc ráda hlavně pro perfektně zachycenou psychologii postav, geniální zápletky a propracovaná morální dilemata. Nedávno jsem se rozhodla, že si jeho dílo přečtu kompletně celé, pěkně od začátku podle data vydání – hned jak seženu posledních pár titulů, pustím se do toho. 

 3 knihy z Větrných mlýnů           

V srpnu mi také dorazil balíček z nakladatelství Větrné mlýny. Z jejich nabídky spolupráce jsem měla upřímnou radost. Jednak proto, že si nakladatelství vůbec samo od sebe našeho blogu všimlo, a zalíbil se jim natolik, že nabídli knihy k recenzi. Za druhé pak kvůli tomu, že je to nakladatelství, jehož nabídka titulů mi vždy připadala zajímavá a myslím, že je škoda, že se o jeho knihách nemluví víc. Nakladatelství Větrné mlýny navíc stojí za Měsícem autorského čtení, což je moje nejoblíbenější kulturní akce vůbec, a každý rok se na ni upřímně těším. Jestli jste z Brna nebo Ostravy, rozhodně si další ročník nenechte ujít. 



Z nakladatelství mi dorazily hned tři tituly. Prvním z nich je kniha Carpathia od Maroše Krajňaka. Jedná se o debutový román slovenského autora, a já marně přemýšlím, zda jsem vůbec někdy četla jinou slovenskou knihu. Myslím, že ne. Zatímco mým kamarádům ze Slovenska připadá čtení českých knih a českých autorů jako něco docela samozřejmého, naopak to nějak nefunguje, o čemž hovoří i fakt, že kniha byla ze slovenštiny přeložena do češtiny. Na knihu se těším, snad mě naláká i na další slovenská díla. 



Druhou knihou v balíčku byla Skoro směšná story. Když jsem si přečetla anotaci, zjistila jsem, že se jedná o překlad románu It’s Kind of a Funny Story, který mám na Goodreads označený jako „k přečtení“ už někdy od roku 2010, kdy jsem se na stránky poprvé registrovala. Zdá se, že některé knihy se nám prostě do rukou jednou dostat mají. Stejným způsobem jsem před pár lety objevila na veletrhu knihu Dárce (že je to ta samá kniha jako The Giver po které už dlouho pokukuji mi došlo až doma), a byla jsem nadšená. Pevně věřím, že tohle bude stejný případ. 



Posledním recenzním výtiskem z nakladatelství Větrné mlýny je pak kniha Počong od Terezy Semotamové a Jakuba Vítka. O knize jsem také dříve neslyšela, ale napsali ji čeští autoři a poslední dobou mě česká literatura hodně baví, tak uvidíme. Dle anotace jsou jedním z hlavních témat knihy genderové role, což je oblast poměrně křehká a citlivá, takže jsem zvědavá, jak si s ní kniha poradila. Obálku má v každém případě krásnou.

 Čeho jsem se dočkala od ženy           



Kniha Co můžeš čekat od ženy mi přišla poštou přímo od autorky. S paní Kateřinou Vejsadovou jsem se seznámila na kurzu zaměřeném na koučování. Během něj zmínila, že současná nabídka poezie jí tak docela nevyhovovala, a tak se rozhodla vydat knihu vlastní. To mi bylo hodně sympatické a zajímalo mě, jakým způsobem autorka svou vlastní knihu uchopila. Knížka je to kratičká, takže první čtení už mám za sebou, a mé dojmy jsou zatím velmi pozitivní. Jak to u básnických sbírek bývá, některé básničky mě zaujaly více než jiné, ale celkové zpracování knihy mi připadá velmi zdařilé a je na něm vidět velká práce autorky. 


 50 minut od Portálu           


Poslední knihou k představení je recenzní výtisk od nakladatelství Portál. Kniha Padesát minut přináší pět příběhů z psychoterapeutické praxe, a ti z vás, kdo náš blog sledují pravidelněji, nejspíš vědí, že tato oblast je mi mimořádně blízká. Sice bych si měla podle zákonů vší logiky po státnicích z psychologie dávat o prázdninách od tohoto oboru trochu oraz, opak je ale pravdou – vlastně jsem těsně před psaním tohoto článku dočítala jednu z Freudových knih - a tahle kniha by měla být oproti odborným publikacím přeci jen oddychovějším čtením. Taky jsem zvědavá, jak si titul povede ve srovnání s knihami mého oblíbeného autora Yaloma. 
A co posledně přibylo do knihovny vám? 

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

26 komentářů:

  1. Skoro směšná story je výborná! Včera jsem na ní psala recenzi. Kniha je i zfilmovaná ale předloha je lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O filmu vím, ale ještě jsem ho neviděla :) A je super, že se Ti kniha líbila! Recenzi jsem si uložila do záložek a mrknu na ni po dočtení příběhu :)

      Vymazat
  2. Vetrne mlyny ted udelali snad najezd :D. Kazdopadne ta smesna story nemusi byt spatna;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, koukala jsem na ně i na dalších blozích! :) Ale je to fajn, vydávají zajímavé tituly, tak se alespoň dostanou víc do povědomí čtenářů :)

      Vymazat
  3. Taky mi teď přišly 3 knihy od Větrných mlýnů a Skoro směšná story mě zaujala nejvíc, doufám, že s tebou budu moct porovnat názor:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tyjo, cítím se skoro výjimečně, že mně nenapsaly Větrné mlýny, ale Mladá fronta :D Na co se ty mlýny zaměřují?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Mladou frontu jsem teď také vídala - ta zase vynechala mě, fňuk! :D

      A Větrné mlýny vydávají takový mix překladové a české literatury. Většinou spíš lyričtější, čtenářsky náročnější texty (nebo alespoň tak mi to připadalo). Vychází u nich třeba Pavel Kohout, z těch známějších autorů. Vydávají i hodně dramat a poezie. Já vlastně ani nevím, jestli se dají ty knížky nějak jednoduše shrnout, navíc jsem jich od nich zatím až tolik nečetla (krom zmiňovaného Kohouta si jen každý rok náhodně koupím nějakou, co mě zaujme názvem, na Měsíci autorského čtení), takže tě asi odkážu spíš klasicky na webovky :) http://www.vetrnemlyny.cz/

      Vymazat
  5. Nakladatelství Větrné mlýny koukám, že obeslalo snad všechny blogery. Nám psaly také, ale já mám teď recenzáků od nakladatelství a českých autorů tolik, že jsem se do toho pustit nechtěla. Ale moje blog-kolegyně Wish nadílku dostala. :o) Skoro směšná story je podle všeho vážně unikátní kniha. Na mě by to bylo příliš silné čtivo, především, když autor, který ji napsal sám tři roky po jejím vydání spáchal sebevraždu.
    Knihy vypadají zajímavě, přeju krásné počtení! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se těšit na Wishiny recenze! :) A chápu, taky se mi toho přes prázdniny nakupilo nějak víc :D

      Jinak na Skoro směšnou story se fakt těším - částečně i právě díky souvislosti s autorovým životem. Snad bude ta knížka tak dobrá jak vypadá :)

      Vymazat
    2. Já držím pěsti, ať to není až natolik depresivní, aby to na tebe nepadlo. Já jsem občas z takových knih sama v depresi, když jsou skvěle napsané a tak se jim raději snažím vyhýbat. Tato je lákavá. Škoda, že jsem srab. :o))

      Vymazat
    3. Také doufám, že mě to neuvrhne do temnot - na druhou stranu je fakt, že jsem snad vzhledem k praxím v oblasti psychiatrie a paliativní péče otrlá, takže věřím, že to nějak ustojím. Nicméně občas po přečtení knihy na podobné téma sedím, zírám do zdi a jím sušenky, takže kdo ví :)

      Vymazat
  6. Já třeba nakladatelství Větrné mlýny vůbec neznám, až teď jak navázali spolupráce s různými blogery jsem je zaregistrovala. A strašně mě překvapilo, že vydali It’s Kind of a Funny Story, vůbec jsem netušila, že to vyšlo v překladu! Přitom jsem si té knížky v AJ také všimla a říkala jsem si, že bych si ji mohla přečíst. Takže jsi mě touhle informací moc potěšila, určitě se po překladu podívám. :)
    Také mi přijde líto, že se musí slovenské knihy do češtiny překládat. Plus je u nás docela těžké nějaké knihy ve slovenštině vůbec sehnat, přitom co jsem tak slyšela, na Slovensku jsou české knihy naprosto běžné. Přitom by bylo fajn, kdyby lidi s tou slovenštinou přišli víc do styku, hlavně ty mladší ročníky, aby jí ještě vůbec rozuměly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že je méně známé - nebýt Měsíce autorského čtení, nejspíš bych o něm taky nevěděla :) A mám dojem, že It's Kind of Funny Story minulo více lidí - nicméně podle množství blogerů kteří tuto knihu obdrželi coby recenzní výtisk myslím, že se to brzy změní :)

      A co se týče styku se slověnštinou - souhlas :) Na druhé straně je fakt, že co studuju v Brně, jsem s tímto jazykem v kontaktu každý den a myslím, že už jsem to porozumění zvládla docela vypilovat.

      Vymazat
  7. To jsou krásné knihy. :) Já jsem si Trochu směšnou story už skoro objednala, než mi došlo, že je to překlad It's Kind of a Funny Story a to už jsem četla. :D Jsem strašně ráda, že ji vydali, protože mně se moc líbila a budu ráda, když se dostane k více lidem i u nás.
    O knize Padesát minut už jsem slyšela a zaujala mě. Psychologie mě zajímá a hlavně baví, takže jsem vždycky ráda, když se najdou další knihy, které nejsou přímo odborné, ale i tak se díky nim dozvím něco nového. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbila - snad bude skvělá i v překladu. Věřím, že ano :)

      Co se týče knih na téma psychologie, k 50 minutám jsem se zatím nedostala, ale všemi deseti doporučuju Yaloma :)

      Vymazat
  8. Za prázdniny je to chabé, skoro nic mi nepřibylo :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad budou další měsíce úspěšnější! :) Zase je fajn, že člověk není zruinován a nemusí vymýšlet, kam ty nové kousky dát :D

      Vymazat
  9. Děkuji za inspiraci. Některé knihy sice znám, ale ty co ještě neznám, ty rád vyzkouším. :-) Moc hezký blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že některé knihy zaujaly :)

      Vymazat
  10. S tými slovenskými knihami opatrne, ani zďaleka nemáme tak skvelých autorov, ako Česi. Ale ak niekedy narazíš na knižku Vtedy v Lošonci. Via Lošonc od Petra Balka, strašne moc ju odporúčam. Len teda neviem, či bola preložená do češtiny (no ak ti nevadí slovenčina, kľudne požičiam :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se ve slovenské literární scéně, abych pravdu řekla, nevyznám vůbec :) A tu knížku od Balka bych si přečetla ráda! Slyším o ní prvně. A docela mě láká zkusit ji v originále - alespoň zjistím, jak jsem na tom se schopností slovensky číst :)

      Vymazat
    2. Super, tak až sa niekedy opäť stretneme, tak sa pokúsim nezabudnúť ti ju priniesť :)

      Vymazat
  11. Väčšinou podobné články len preletím pohľadom, ale v tomto ma zaujala každá kniha :D
    Dostojevského mám rada, ale zatiaľ som od neho čítala len kratšie diela a snáď sa túto zimu zadarí prečítať si Bratov Karamazovcov :3
    Skoro směšnú story som si vôbec nespojila s It's Kind of a Funny Story (hoci ju radím k svojím obľúbeným ya knihám :D)
    A cítim sa čiteteľsky-postihnuto, lebo Carpathia ani toto vydavateľstvo mi nič nehovorí. Ehm.
    Počong pôsobí lákavo :)

    Čo sa týka čítania v češtine - čítam v nej radšej (hah :D). Ale som rada, že s ňou nemám problém, keď si človek spojí knihy písané v slovenčine, češtine a angličtine, tak má nekonečný výber :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že knížky zaujaly! :)

      Dostojevský je opravdu výborný autor. Bratry Karamazovy jsem od něj zrovna ještě nečetla, ale doma je mám, takže myslím, že na ně snad řada přijde brzy :) A tu možnost výběru ti docela závidím, člověku se tak kolikrát zkrátí čekací doba na překlad...a vůbec! :)

      Vymazat
  12. Mockrát gratuluji k navázání zajímavých spoluprací, já třeba o Větrných mlýnech dodnes neslyšela, ale právě dneska jsem se s nimi setkala už u několika blogerů, tak snad se vám všem knihy zalíbí, vypadají rozhodně zajímavě a já jsem určitě pro, aby se podpořili čeští a slovenští autoři :)
    Jinak od Dostojevského jsem četla pouze Zločin a trest, a přestože to pro mě bylo velmi náročné čtení, knihu jsem si zamilovala a už hrozně dlouho se chci pustit do něčeho dalšího, ale nějak pořád sbírám odvahu. V úvahu přichází asi Idiot vzhledem k tomu, že ho má doma, tak jsem zvědavá, zda mě Dostojevskij uchvátí tak jako kdysi :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)