Může být Pokoj celým světem?

Lidé uvěznění proti své vůli. Čas od času obdobný případ proběhne médii, a věřím, že vám nedá příliš práce si na některý z nich vzpomenout. Jedná se o situaci, do které by se nechtěl dostat snad nikdo, o to více fascinující je setkávat se s ní ve světě fikce. I proto se knih a filmů na podobné téma neobjevuje málo – příkladem budiž nedávno recenzovaný Sběratel. Číst pořád dokola o tomtéž může být ale časem nuda, a proto je důležité, aby každá kniha k tématu přispěla něčím novým, čtenářsky zajímavým. Podařilo se to knize Pokoj? 

Jackovi je pět let. Nemá rád zelené fazolky, ale špagety si dá s chutí. Taky ho baví koukat na televizi a hrát si s Mami. Občas si zacvičí, občas čtou, nebo si jen tak povídají. V devět hodin se ale musí Jack schovat do skříně a co nejrychleji usnout. To totiž za Mami chodí Čert. Čert, který je oba drží v Pokoji a nechce je pustit ven. 

První, co mě na knize Pokoj zaujalo, byl způsob vyprávění. Vypravěčem je totiž pětiletý chlapec, čemuž odpovídá i jazyková stránka knihy. Jack používá poměrně jednoduché věty, takže kniha je vhodná i pro ty, kdo si chtějí zkusit čtení v angličtině. Zároveň se v textu objevují chyby typické pro dětský věk – Jack občas použije špatnou gramatickou strukturu, sem tam u věcí splete rod. Projevuje se zde také dětská neschopnost generalizace znázorněná používáním velkých písmen u některých podstatných jmen. Například Pokoj pro Jacka existuje jen jeden a nepředpokládá, že by pokojů mohlo být na světě více. 

Zvolit Jacka jako vypravěče byl pro autorku poměrně odvážný krok, a to nejen vzhledem k jeho věku. Věrohodně zachytit pohled chlapce, který celý život vyrůstal v jedné malé místnosti bez možnosti komunikovat s vnějším světem, je velmi obtížné. Především proto, že v takovém případě se dá jen těžko vycházet z vlastní zkušenosti. 


Autorka to ale zvládla na jedničku. Věřila jsem jí každé slovo, vše měla do detailu promyšlené a z atypického vypravěče se jí díky tomu skutečně podařilo vytěžit maximum. Vykreslila jak psychické důsledky dlouhodobé izolace, tak i důsledky fyzické – a musím přiznat, že většina z nich by mě vůbec nenapadla. 

Věrohodně přitom není zachycena jen postava Jacka, ale také ostatních aktérů příběhu. Je úžasné, kolik toho autorka dokáže vyjádřit na pár řádcích pouze prostřednictvím pozorování pětiletého chlapce. Reakce Mami i dalších členů rodiny mi vždy dávaly smysl a zpětně si nevybavuji snad žádnou pasáž v knize, která by mi připadala vyloženě nevěrohodná – snad jen útěk mi připadal lehce nepravděpodobný, stále ale proveditelný.

Pokoj na mě zároveň působil intenzivněji než leckterý psychothriller. Snad je to právě tou uvěřitelností, díky které se čtenář až nepříjemně snadno dokáže ocitnout v kůži hlavních hrdinů. Nebo je to dětským vypravěčem – je přirozené, že s dětmi dokážeme soucítit často daleko víc než s dospělými. V každém případě, ať to bylo způsobeno čímkoli, Pokoj vnímám jako jeden z těch čtenářských zážitků, na které hned tak nezapomenu. 

Jedinou menší výtku mám k první části, která mi připadala trochu repetitivní a chvíli trvalo, než se začalo něco dít. I tak se ale jedná o knihu, které byste rozhodně měli dát šanci. Autorka věrohodně zpracovává náročné téma a nebojí se ukázat i to, co jiné knihy na téma únosu tak trochu opomíjejí – totiž že to „A žili šťastně až do smrti“ není po překonání něčeho takového samozřejmostí, ale příšerně těžkou dřinou. Dřinou, která navíc ani požadovaný výsledek přinést nemusí.

   

Název: Pokoj (Room)
Autor: Emma Donoghue
Překlad: Veronika Volhejnová
Počet stran: 336
Rok vydání: 2015
Vydalo: Knižní klub




   
Název: Sojčák
Autor: Lauri a Jaako Ahonen
Překlad: Richard Klíčník
Počet stran: 128
Rok vydání: 2016
Vydalo: Argo
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2016/07/jak-jsem-cetla-sojcaka.html#more
   
Název: Sojčák
Autor: Lauri a Jaako Ahonen
Překlad: Richard Klíčník
Počet stran: 128
Rok vydání: 2016
Vydalo: Argo
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2016/07/jak-jsem-cetla-sojcaka.html#more
   
Název: Sojčák
Autor: Lauri a Jaako Ahonen
Překlad: Richard Klíčník
Počet stran: 128
Rok vydání: 2016
Vydalo: Argo
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2016/07/jak-jsem-cetla-sojcaka.html#more
Knihu si můžete zakoupit buď v angličtině, nebo v češtině.

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

16 komentářů:

  1. Pokoj jsem začala číst v překladu, dostala jsem se asi na 60. stránku a odložila jsem to, jelikož jsem přestala mít čas. Bohužel jsem se nedokázala dokopat k pokračování ve čtení, aspoň zatím. Ono se mi to totiž nečetlo zrovna lehce, už od začátku mi z toho bylo tak nějak nedobře a já jsem si od čtení musela dávat časté pauzy. Plus jsem pořád čekala, jestli se začne něco opravdu dít - ale ty sama píšeš, že se nejdřív nic neděje. Takže se mám zkusit kousnout a pokračovat dál? Podle tvých slov to působí tak, že by to za to asi i stálo... Takže uvidím, snad se k tomu dokopu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristie, pro mě je Pokoj zatím jasnou TOP letošního roku. Ze začátku mi to v tom Pokoji přišlo všechno až úmorné, ale jakmile začnou plánovat útěk, nabere to spád. Takže za mě ano, kousni se, podle mě za to stojí :)

      Vymazat
    2. Souhlas s Bětkou :) Mě tedy zpočátku bavila i ta část s pokojem, ale časem to fakt začne být takové trochu utahané...každopádně po útěku je to hodně zajímavé, takže také doporučuji zkusit tu první část překonat :)

      Vymazat
    3. Tak jo, holky, dám na vás a ještě se na to mrknu! :)

      Vymazat
  2. O této knize vím už hodně dlouho, ale stále nevím, zda si ji chci přečíst. Z tohoto tématu nemám nejpříjemnější pocity. Nicméně Tvá recenze mě zase o něco více nalákala ke čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téma to není lehké, ale myslím, že rozhodně stojí za to dát knize šanci :) Navíc je tu hodně zajímavých prvků - pětiletý vypravěč, život PO uvěznění - díky kterým podle mého kniha fakt stojí za pozornost :)

      Vymazat
  3. Knihu si jednou možná přečtu, zatím ještě ne, stále si velmi dobře pamatuji film. Moc se mi líbil, celou dobu jsem hlavní hrdinku obdivovala, jak to zvládala a nezbláznila se. Herec, který hrál malého chlapce, byl úžasný!!! Film doporučuji všem, kteří si na knihu netroufají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film jsem ještě neviděla, ale chystám se na něj! :) Slyšela jsem na něj dost pozitivních ohlasů, tak doufám, že ani mě nezklame :)

      Vymazat
  4. Přesně, taky Pokoj oceňuju hlavně díky tomu, jak se autorka dokázala poprat s pohledem na svět kluka, který už kd narození nezná nic než jednu místnost. Knihu napsala fakt skvěle:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že i Tobě se knížka líbila :) A jo, věrohodnost zachycení situace je prostě úžasná, klobouk dolů před autorkou!

      Vymazat
  5. Skvělá recenze, "musela" jsem si hned uložit obrázek knihy na plochu, abych si byla jistá, že nezapomenu její název, ikdyž v tomto případě by se to stát nemuselo. :D Teďka jsem se rozhodla, že si Room pořídim v angličtině, doufám, že kniha bude psaná i z mého pohledu lehkou angličtinou. Dlouho jsem hledala něco, co bych mohla zkusit přečíst v angličtině a přitom to mělo čtenářskou hodnoutu.
    Chic by Jane

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Angličtina v knize podle mě není těžká, snad i proto, že příběh vypráví pětiletý kluk a slovní zásoba tomu poměrně odpovídá. NA druhou stranu pozor - někdy nemá správně gramatiku, tak z knihy není dobré všechny anglické fráze přebírat! :)

      Vymazat
  6. Viděla jsem film a strašně se mi líbil.
    Hrozně mě zaujala tvoje recenze, hlavně kvůli tomu, že jsi zvýraznila body, o kterých jsem netušila. Musí to bejt skvělá knížka.
    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hodně dobrá kniha! :) Na film se moc těším, snad se k němu dostanu brzy. Jsem ráda, že Tě recenze zaujala :)

      Vymazat
  7. Tahle kniha je jednou z nejsilnějších, které jsem v životě přečetla... A překvapivě i filmové zpracování (oceněné oscarem) jsem si zamilovala... Není to sice čtení pro "bábovky", nýbrž pro čtenáře, kteří jsou smíření s tím, že taková je realita...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ten film se fakt budu muset podívat! :) A je to vážně hodně silný příběh.

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)