To nejlepší z roku 2013


Rok 2013 se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Pro nás obě byl ve znamení mnoha změn - maturita, přestup na vysokou školu, stěhování do nového města a v neposlední řadě také samo založení tohoto blogu. Během tohoto roku jsme přečetly celou řádku knih - některé nám vzaly dech, jiné za moc nestály. V následujícím článku vám nabídneme krátký přehled toho nejlepšího, co se nám v posledním roce dostalo do rukou.


Myanmar:



O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby -
Catherynne M. Valenteová

O této knize už zde na blogu padla zmínka hned několikrát, proto se pokusím být co nejstručnější. Pohádkový příběh o malé September putující Čarozemí se mi dostal pod kůži a nemohu jinak, než ho zas a znovu doporučovat všem, kdo zůstávají v duši dětmi. Krásná červená obálka, která na poličce vypadá více než skvěle, je jen vítaným bonusem navíc. (Recenze)





Last Night I Sang to the Monster - Benjamin Alire Sáenz

Vždy jsem si vypisovala citáty z knih. Ráda jimi později listuji a připomínám si myšlenky, které mě nějak oslovily. Tuhle knihu bych musela opsat celou. Je plná krásných, hlubokých úvah a její příběh je ohromně poutavý a citlivý. Pokud vám nevadí čtení v angličtině, rozhodně ji nesmíte vynechat.






Kdo chytá v žitě - J.D.Salinger

Klasika, o které snad slyšel úplně každý (přinejmenším v rámci povinné četby). Kniha o dospívání, která nezestárla. Díky autorovu vypravěčskému umění a poněkud nevšední hlavní postavě si ji zamilovali čtenáři po celém světě. Ani já nejsem výjimkou. Pokud si chcete přečíst nějaké klasické dílo a váháte, po čem sáhnout, Kdo chytá v žitě je rozhodně dobrou volbou. Navíc je nyní v knihkupectvích k dostání v krásném barevném přebalu.






Nekromant - Jonathan L. Howard

Nekromant pro mě byl láskou na první pohled. Výborný cynický humor, skvělé hlavní postavy a hlavně příběh, který neomrzí - na to vše a ještě mnohem víc se můžete v téhle knize těšit. Je velmi netradiční a tak je vhodná zejména tehdy, kdy chete vybočit ze svého obvyklého žánru a přečíst si něco trochu jiného. V originále už má kniha dvě pokračování, zda se jich dočkáme i v Čechách je zatím ve hvězdách. Nekromant ale skvěle funguje i jako samostatný příběh. (recenze)



Maus - Art Spiegelman


Komix zpracovávající tématiku holocaustu se mi dostal do rukou dílem náhody a jsem za to neskutečně ráda. Jedná se o silný lidský příběh, který vás rozhodně nenechá chladnými. O jeho kvalitách vypovídá i fakt, že autor za jeho vytvoření obdržel Pulitzerovu cenu.




eM.



Bídníci - Victor Hugo

Známé dílo Victora Huga mě ve filmové podobě okouzlilo natolik, že jsem se rozhodla pustit se i do jeho čtrnáctisetstránkové předlohy. Pokud bych měla o nějaké knize říct, že je geniální, rozhodně bych si vybrala Bídníky. Asi nikdy mě nepřestane udivovat propracovanost postav, složitost děje a to, jaké pocity ve mně kniha vzbuzuje. Bídníci pro mě vždycky budou jednou z mých nejoblíbenějších klasik.






Hvězdy nám nepřály - John Green
Tahle kniha se asi na žebříčku nejlepších knih tohoto roku objeví častokrát a určitě zaslouženě. Příběh Augustuse a Hazel mě zkrátka dostal do kolen. Knihu jsem přečetla dvakrát za sebou, což se mi stalo podruhé v životě, a ještě dneska si v ní občas listuji a pročítám své oblíbené pasáže.






Pod skleněným zvonem  - Sylvia Plathová
Pod skleněným zvonem je kniha, kterou musíte číst s tužkou v ruce, protože koncentrace chytrých myšlenek v ní je obrovská. Ester je navíc postava, se kterou jsem se v mnohém dokázala ztotožnit, takže i proto je pro mě Pod skleněným zvonem tak výjimečná kniha. Koneckonců v recenzi jsem se rozplývala dostatečně. :) (recenze)




Azazel - Youssef Ziedan
Azazel byla pro mě trochu netradiční četba, která mě ale velmi příjemně překvapila. Je to historický román z pera současného egyptského spisovatele Youssefa Ziedana. Odehrává se v 5. století našeho letopočtu a skládá se z překladů několika fiktivních rukopisů, které napsal egyptský mnich Hypa. Příběh měl tu správnou dávku napětí, romance i filosofických úvah, takže pokud toužíte po trochu exotičtější četbě, rozhodně tuto knihu doporučuji.



Růže pro Algernon - Daniel Keyes
O Růžích pro Algernon už jste zde na blogu také mohli číst. Příběh mentálně retardovaného muže, z kterého se po průlomovém experimentu stane génius, mě dojal skoro k slzám a nemohla jsem ho vyhnat z hlavy ještě několik dní po dočtení. Navíc má kniha jednu z nejlepších psychologií postav, kterou jsem kdy četla. (recenze)

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

23 komentářů:

  1. Tohle vybírání top knížek bylo pro mě vždycky strašně těžké, protože jsem hrozně nerozhodný člověk a někdy mi je i líto knížek, které se mi do užšího výběru nedostaly, takže to pak většinou celý předělávám a nakonec bych tam dala asi všechny knížky, co jsem za daný rok přečetla, takže jsem radši přestala tyhle žebříčky dělat :D

    Každopádně - Maus! Jedna z nejsilnějších knížek, jaké jsem kde četla. Nemůžu si pomoc, ale díky komiksové podobě mi to přijde tak strašně syrové, až se mi z toho pokaždé zvedne husí kůže...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také příšerně nerozhodná, ale tady mi hodně pomohlo goodreads - našla jsem seznam knih, kterým jsem v letošním roce dala 5*, a ono to v podstatě akorát vyšlo :)

      A to Maus je opravdu výborná knížka, trochu jsem se bála, jak tak složité téma v obrázkové podobě vyzní, ale úplně zbytečně. Naprosto mě to dostalo :)

      Vymazat
  2. Tyhle seznamy jsou super :). První knihu si chci už dlouho přečíst na základě doporučení zahraničních vlogerů, ale nevěděla jsem, že ji přeložili do češtiny, takže si pro ní brzy poběžím do knihovny :D

    OdpovědětVymazat
  3. Miluji tyto seznamy:) A vždycky musím s autorem souhlasit. :)

    Zatím jsem v každém seznamu našla Hvězdy. :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hvězdy, to jsou taková letošní celebrita :) Ale myslím, že naprosto právem! :)

      Vymazat
  4. Hmmm, zase po nás chcete, abychom se zamyslely - holky neblbněte! :D
    Já sice miluji seznamy, ovšem to neznamená, že mi nedělá problémy jejich sestavení. Zvláště s mojí nerozhodností, leností a dalšími bezva vlastnostmi. :D Ale když se budu snažit, mez mých "TOP 5" bych pro tento rok určitě zařadila následující tituly.

    Hvězdy nám nepřály - John Green (Tahle kniha mi pomohla se - tak trochu - vzpamatovat z odchodu jednoho moc milovaného člověka z tohoto světa)
    (Ne)obyčejný kluk - R.J.Palacio
    Než jsem tě poznala - Jojo Moyes
    Hledání Aljašky - John Green
    Žena, která se ponořila do srdce světa - Sabina Berman

    No, tak nakonec se mi to přeci jen povedlo dát dohromady. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tu Ženu, která se ponořila... jsem u tebe četla recenzi a ještě ten den jsem si ji koupila :) Tak doufám, že se mi bude také líbit. :)

      Vymazat
  5. Výborný výběr knih. Některé z nich si musím co nejdříve přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
  6. ta první knížka vypadá hrozně zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  7. Veľa kníh z vašich zoznamov nepoznám, ale O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby si chcem prečítať, Na vine sú hviezdy bola úžasná a... Bedárov som vzdala a nedočítala, errr.

    OdpovědětVymazat
  8. Pár knížek jsem četla, na pár se chystám a u ostatních děkuji za tip.:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Kto chytá v žite mám rozčítané a teším sa na to :)

    OdpovědětVymazat
  10. A z vášho zoznamu so zasa nečítala nič ja :) Ale knihy ma zaujali a tiež tvoja obľuba vypisovať si z kníh citáty :3 Milujem to, ale nemám rada, ak si nejaký zabudnem zapísať :/
    Dávam si tento článok do záložiek, aby som si prečítala všetko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, když narazím na geniální větu, ale nemám si ji jak zapsat, a pak už ji nezvládnu dohledat...to je prostě noční můra :) A snad se ti knihy budou líbit! :)

      Vymazat
  11. O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby - už si konečně musím tu knížku sehnat! Slyšela jsem na ni tolik chvály a navíc mě i sama o sobě láká, že si ji prostě musím přečíst. Tak snad brzy. :)
    Není to tak dlouho, co jsem zjistila, že Kdo chytá v živě nemáme v povinné četbě. Nevím proč no, ale i přesto se na tu knížku chystám. Jsem dosti zvědavá, co na ni povím. :)
    Nekromant vypadá skvěle! Teď ho jen někde sehnat. :D :)
    A tom komixu Maus jsem už také slyšela a mám ho někdy časem v plánu. Jenže to mám v plánu tolik knih... Uf, někdy se k tomu doufám dostanu. :)
    Na Bídníky se též chystám! Přestože to bude poněkud výzva, vzhledem k té délce, řekla bych. :D Ale filmové a i to filmovo-muzikálové zpracování se mi moc líbí, tudíž doufám, že líbit se mi bude i kniha. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo chytá v žitě není v povinné četbě? Barbarství! :D Ale určitě si ji přečti, já z ní byla naprosto nadšená :)

      Nekromanta, Maus i Dívku, která obeplula Čarozem si určitě sežeň, věřím, že se ti budou líbit :) A snad ti sednou i ti Bídníci, i když ten počet stránek je opravdu ohromný a věřím, že spoustu čtenářů odradí. Hugo navíc nešetří popisy... :) Ale jestli se ti líbí filmy i muzikál, měla by se ti snad líbit i kniha :)

      Vymazat
  12. Last time I sang to the monster ma veľmi oslovilo, určite si to raz prečítam. A to čo vy ste zažili v roku 2013, to mňa čaká teraz... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. * Last Night I Sang to the Monster... som sa pomýlila. :D

      Vymazat
  13. Jo, Nekromant mě taky nadchl! I když už je to nějaký ten pátek, co jsem ho četla. A Kdo chytá v žitě mám taktéž ráda, Holden bude navždy mou nejoblíbenější postavou - miluju jak se vyjadřuje :)

    OdpovědětVymazat
  14. Zajímavý výběr! Mám další tipy na čtení! Maus chci přečíst už dávno a na Čarozem tu naražím nějak podezřele často, asi za to opravdu stojí! :) Hvězdy nám nepřály jsou i pro mě top! A Bídníci jsou prostě Bídníci, já tu knihu miluji! :) Krásný Nový rok! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Parádní tipy na čtení! :) Pár knížek od Tebe si jdu připsat na můj knižní seznam. Díky za tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Z těchto knížek neznám nic krom Hvězdy nám nepřály a kdo chytá v žitě. Nicméně, pořádně jste mě navnadily abych si taky něco z tohoto seznamu přečetla :) Díky :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ty jo, ani nevím, že "O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby" vyšlo česky! A dokonce zachovali obálku, to vždycky potěší :D! Musím si to koupit!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)