Literární spolek Laury Sněžné - Pasi Ilmari Jääskeläinen

Magický realismus po Finsku

O knize Literární spolek Laury sněžné se v poslední době mluvilo více než dost. Zdá se, že navzdory parným letním měsícům tato od pohledu zimní kniha zaujala celou řadu čtenářů. A ani já jsem nebyla výjimkou. Mám ráda knihy o knihách a spisovatelích, a v téhle bylo obsaženo obojí. Autor knihy je navíc z Finska a pro severskou literaturu mám tak trochu slabost. Zkrátka a dobře – nebylo příliš nad čím váhat.

Městečko Zaječín by se zřejmě netěšilo přílišnému významu, kdyby ovšem nebylo domovem hned několika slavných autorů. Jeho nejvýznamnější obyvatelkou je proslulá spisovatelka Laura Sněžná, která svými knihami okouzluje děti i dospělé. Nevěnuje se ale jen psaní - kromě vlastní tvůrčí činnosti vede také literární spolek. Počet jeho členů je velmi omezený a dostat se do něj není vůbec snadné, když už se to ale někomu podaří, kariéru spisovatele má prakticky v kapse. Nikdo nový už ale nepřibyl několik let…dokud se v Zaječíně neobjevila zastupující učitelka Ella.


Literární spolek Laury Sněžné je kniha, která se svou podstatou řadí k dílům magického realismu. I přesto, že je děj zasazen do reálného světa, v příběhu se to jen hemží zvláštními a nevysvětlitelnými událostmi. Pokud vám tedy absurdní prvky v knihách lezou krkem, při čtení Literárního spolku si na své pravděpodobně nepřijdete. Já mám ale takové neobvyklé příběhy ráda – a musím říct, že Literární spolek mě v tomto ohledu ani v nejmenším nezklamal.

Atmosféra knihy je velmi zvláštní a dokázala mě zcela pohltit už během prvních několika stran. Městečko Zaječín na první pohled působí dokonale obyčejným dojmem, s každou stranou ale čtenář proniká hlouběji do jeho tajemství a najednou není cesty zpět. Většina zvláštních jevů přitom není nijak vysvětlena a čtenáři jsou předkládány zkrátka jako fakt, se kterým musí počítat.



 Autor navíc při psaní nijak nešetřil originálními nápady. Ať už se jedná například o knihy samovolně měnící svůj obsah nebo o pravidla Hry, kterou mezi sebou spisovatelé hrají. Kniha obsahuje celou řadu originálních prvků, které ji příjemně ozvláštňují a které činí ze čtení Literárního spolku neopakovatelný zážitek.

Ke čtenářskému požitku velkou měrou přispívá také autorův velmi čtivý styl psaní. Děj krásně plyne, fantazie se prolíná se realitou, a i když kniha rozhodně není nějak zvlášť napínavá, obklopuje ji aura tajemství, která čtenáře nutí otáčet další a další stránky. A i když nakonec není ani zdaleka vysvětleno všechno, musím říct, že konec mě více než nadchl.

Jediné, co bych autorovi vytkla, jsou erotické pasáže a erotické narážky, které se objevovaly v průběhu celé knihy. Nemůžu se zbavit dojmu, že k celkovému vyznění příběhu a k atmosféře knihy se ani trochu nehodily. Některé části mi připadaly zbytečně vulgární a myslím, že si je autor mohl odpustit. Zdálo se mi, jako by v knize erotika byla jen proto, aby se příběh mohl řadit ke knihám pro dospělé. Kniha by totiž jinak svým pohádkovým motivem mohla částečně působit jako čtení pro mladší čtenáře. 
„A co že to máte za stížnost?“

„Spíš jenom upozornění,“ opravila se Ella. „Dostala jsem se do prekérní situace s jedním studentem. Napsal esej, který mi přišel, ehm, prostě sporný.“

Knihovnice se usmála. „Napsal v něm nějaké nehoráznosti,co? Tak už to v jejich věku bývá, ale to jistě pomine. Jak věk,tak nehoráznosti. To je na čemkoliv ta lepší stránka: všechno pomine.“
Jednoznačně kladně ale hodnotím to, jak si autor vyhrál s postavami. Jednotlivé charaktery jsou velmi dobře prokreslené, což dokládá i fakt, že jsem se v postavách navzdory jejich poměrně velkému počtu při čtení neztrácela. Některé postavy mi byly sympatičtější než jiné (například k hlavní hrdince jsem si hledala cestu prvních pár kapitol), všechny jsou ale uvěřitelné a všechny mají pro příběh nějaký význam.

Knihu Literární spolek Laury Sněžné mohu jedině doporučit. I přes z mého pohledu nepovedené erotické pasáže jsem si čtení opravdu užila, a jestli máte rádi příběhy s nadpřirozenými prvky, věřím, že si čtení užijete i vy. A já už jen doufám, že se na pullty českých knihkupectví dostane i některá z dalších autorových knih. 

   
Název: Literární spolek Laury Sněžné  (Lumikko ja yhdeksän muuta)
Autor: Pasi Ilmari Jääskeläinen
Překlad: Vladimír Piskoř
Počet stran: 320
Rok vydání: 2015
Vydal: Paseka

 Za poskytnutí knihy ke zrecenzování děkuji nakladatelství Paseka
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství.
    
Název: Nemiř na mě tou věcí (Don't Point That Thing At Me)
Autor: Kyril Bonfiglioli
Překlad: Michala Marková
Počet stran: 264
Rok vydání: 2015
Vydal: Paseka

 Za poskytnutí knihy ke zrecenzování děkuji nakladatelství Paseka
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství.
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2015/07/nemir-na-me-tou-veci-kyril-bonfiglioli.html#more
    
Název: Nemiř na mě tou věcí (Don't Point That Thing At Me)
Autor: Kyril Bonfiglioli
Překlad: Michala Marková
Počet stran: 264
Rok vydání: 2015
Vydal: Paseka

 Za poskytnutí knihy ke zrecenzování děkuji nakladatelství Paseka
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství.
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2015/07/nemir-na-me-tou-veci-kyril-bonfiglioli.html#more
    
Název: Nemiř na mě tou věcí (Don't Point That Thing At Me)
Autor: Kyril Bonfiglioli
Překlad: Michala Marková
Počet stran: 264
Rok vydání: 2015
Vydal: Paseka

 Za poskytnutí knihy ke zrecenzování děkuji nakladatelství Paseka
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství.
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2015/07/nemir-na-me-tou-veci-kyril-bonfiglioli.html#more

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

13 komentářů:

  1. fínsku literatúru som ešte nečítala :) tak keď na to príde :) tak siahnem asi po tejto

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem toho z finské literatury ještě moc nenačetla (snad už jen Mumínky :D ) - ale tahle knížka určitě stojí za to :)

      Vymazat
  2. Jsem ráda že jsi u mě na blogu našla tip co si přečíst :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nadherna recenze. Takto chci umet psat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně! :) Ale řekla bych, že psát rozhodně umíš ;)

      Vymazat
  4. Přemítala jsem nad tou erotikou v knize. Mi nijak rušivá nepřipadala, a i když je pravda, že vulgarismy ráda nemám, tak pokud jsou v knihách zasazeny vhodně do příběhu, neřeším je. Víš, já si myslím, že pokud by existovalo něco jako Hra i mimo spisovatelský vesmír, spousta lidí by Hru využila právě k informacím o sexu. Protože tohle je přeci jen pořád tak trochu společenské tabu. S kamarádkama se bavíme o docela dost intimních věcech, ale s lidma, které ještě neznám? Těch se asi nebudu ptát na vaginální orgasmus :D Proto si myslím, že na to autor kápl, když nakoukl i do této sféry. Hra k tomu přímo vyzývá. Vůbec bych se nedivila, kdyby vznikl příběh, který by se točil jen kolem Hry a sexu. Neříkám ale, že by mě to pak bavilo.
    Spolek rozhodně není pro děti a myslím, že ani YA není vhodná kategorie. Myslím, že tenhle kousek se docela přesahuje, především tou Hrou a krystalkama ... rozhodně skvělý kousek k psychologickému bádání ;) Pro mě je Hra vyloženě druh terapie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že v pasážích pojednávajících o hře jsem erotiku pochopit dokázala, na druhou stranu podobné "vsuvky" se sem tam vyskytly i tam, kde to se Hrou nemělo žádnou velkou spojitost. Já v knihách vulgarismy i sex toleruji, když mám pocit, že se tam hodí...ale tady mi to nějak nesedlo :)

      S tím, že Hra by vystačila na celou jednu samostatnou knihu, naprosto souhlasím. A je fakt, že si takovou knihu dovedu docela dobře představit jako erotický román - a dokonce si i myslím, že by mohl být ve svém žánru nadprůměrný (minimálně tím originálním námětem). Ono i téma měnících se knih mi samo o sobě připadalo jako námět na celou knihu :)

      Určit pro Spolek nějakou věkovou kategorii podle mého opravdu nejde - možná "Dospělí s fantazií" :D V každém případě je to jedna z těch knih, u kterých věřím, že mají co nabídnout i na několikáté přečtení. Hra jako forma terapie je hodně zajímavý nápad - když to hodně zevšeobecním, na podobném principu fungují psychodynamické směry (konkrétně třeba psychoanalýza) - a ani bych se nedivila, kdyby se autor inspiroval právě tam :)

      Vymazat
    2. Abych pravdu řekla, tak má paměť je natolik děravá, že si ani moc nevybavuju, kde přesně ty erotické pasáže byly :D Ale tak buďme rády, že to nebylo jak v Fifty Shades ;)

      K tomu tématu měnícím se knih ... musím říct, že to je asi jediná věc (kromě závěru, který mi přišel tak moc otevřený, že si člověk mohl domyslet prakticky cokoliv a z toho vždycky šílím ... evidentně to mám přesně naopak v porovnání s tebou :D), která mě lehce zklamala. Podle mě se z toho dalo vytřískat daleko více. Autor mohl předvést svůj čtenářský záběr a hezky si pohrát s alternativními variantami. A ta Hra je prostě skvělá, čím víc se o ní bavíme, tím víc se mi líbí :D a byla bych ráda za další díl příběhu! :D
      Víš, co mi přišlo strašně vtipné? Jak spousta čtenářů opisuje anotace, kde se zmíní o Soně Marmeládové. Já Zločin a trest nečetla, takže jsem vůbec neměla tušení, co je na tom špatně. Vtipné mi na tom přišlo to, jak to působí zásadně. Nicméně, pro čtenáře Dostojevského to mohla být vskutku příjemná lákačka ;)
      Autorovy zdroje inspirace by mohly být vzrušující k prozkoumání, leč o nich se nikde nepíše :( Nemám tucha, jak moc se vyznáš v severské literatuře. Já se lehce orientovala ve skandinávském filmu a přišlo mi, že všechny mají společné dvě věci - jsou neskutečně syrové a charaktery psychopatické. To jejich podnebí na ně musí mít velký vliv. A ty krvelačné detektivky jen potvrzují mou domněnku, že na severu jsou prostě víc morbidní :D
      Mimochodem, neplánuješ třeba nějaký článek off topic? Mám na mysli něco ze školy? Prosím, prosím, smutně koukám :) Anebo o literatuře, kterou čteš do školy? Jsem veliký psycho-fanda a ujíždím jak na odborné, tak na populárně psychologické literatuře. Takže třeba takový Yalom je naprostý miláček ;)

      Vymazat
    3. To jo, je fakt, že k Fifty Shades to pořád mělo světelné míle daleko :D

      Taky jsem si říkala, že o těch měnících se knihách by bylo možné napsat daleko více. Vlastně jsem měla před čtením knihy pocit, že právě tohle bude ústřední téma...a ono ne až tak docela. Na druhou stranu si říkám, že kdyby mi autor vyspoileroval spoustu známých děl, které se jednou chystám přečíst, asi by mě to štvalo. A jak píšeš o těch fanoušcích Dostojevského...jo, tak to je dost výstižné :D Já mám knihy tohohle autora hodně ráda a tak mě zmínka o něm dost potěšila... a on se tam jen tak mihl! Ale co už.

      Co se týče mé znalosti severské literatury, je to docela bída, ale poslední dobou se to docela snažím dohnat. Severské detektivky jsou ale fakt úplně jiné než ty "klasické" a ani se nedivím, že jsou tak populární - ta atmosféra je totiž nenapodobitelná.

      A i severské filmy znám jen zběžně, objevila jsem je teprve nedávno, ale dost mě nadchly. Právě těmi psychopatickými charaktery - přemýšlím, jestli takové postavy vyhledávám, protože studuji psychologii...a nebo jestli je to prostě něco, co je součástí mé osobnosti a kvůli čemu jsem ten obor studovat šla :D

      Jinak o článku zabývajícím se psychologickou literaturou docela uvažuju. Už jenom proto, že mi chodí překvapivě velké množství e-mailů s dotazy "Jak se dostat na psychologii" :) A Yalom je perfektní! Moc doporučuji také knihy Olivera Sackse - jsou ohromně čtivé a hrozně mě baví :)

      Vymazat
  5. O téhle knize jsem již hodně slyšela, tak snad si ji taky brzy přečtu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se k ní dostaneš, doufám, že se Ti bude líbit! :)

      Vymazat
  6. Mne sa strašne moc páči jazyk a slová, aké autor použil. Proste nádhera, baví ma čítať knihy, ktoré sú napísané doslova krásne. Nevšedný dej je potom príjemným doplnením.
    Som rada, že pozitívne dojmy vydržali od druhej kapitoly až do konca :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jazyk knížky byl také naprosto kouzelný! :) Čtení jsem si vážně moc užila a jen doufám, že u nás autorovi brzy vyjde něco nového :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)