Příběh o lásce a gansterech

Chlapec, který rozdával sny  - Luca di Fulvio

Italský autor Luca di Fulvio se českým čtenářům představil již dříve svým románem „Dívka, která se dotkla nebe“. Kniha sklidila velký úspěch a není tedy divu, že se nakladatelství Knižní klub rozhodlo vydat také další autorův román „Chlapec, který rozdával sny“. Název je to skoro až pohádkový, obsah má ale k pohádce opravdu daleko. 

Cetta nechce nic jiného, než dopřát svému malému synkovi co nejlepší život. Rozhodně se proto spolu s ním nastoupit na palubu zaoceánského parníku a vydat se na dlouhou cestu do Ameriky. Brzy ale zjišťuje, že Amerika není ani zdaleka takovou zemí zaslíbenou, jako se zdála být. Předměstské ghetto rozhodně není přívětivým místem, a kdo chce přežít mezi nemilosrdnými gangsterskými gangy, musí se pořádně snažit. Malý Christmas má ale dar, díky kterému je pro něj život v ghettu o něco snazší – dokáže vyprávět příběhy. Bude to ale stačit? 



Chlapec, který rozdával sny“ patří i přes svůj velký rozsah ke knihám, které zhltnete jako malinu. Mohou za to zejména četné dialogy - ty působí velmi dynamicky a příběh díky nim ubíhá, ani nevíte jak. Rozhovory mezi postavami jsou navíc velmi dobře a věrohodně napsané a spolu s krátkými, výstižnými popisy ve čtenáři opravdu vyvolávají atmosféru Ameriky třicátých let minulého století. 

Rozhodně ale nečekejte žádnou idylku. V knize je celá řada brutálních, násilných scén, o explicitních erotických pasážích ani nemluvě. Drsnější části mi v knihách nevadí, musím mít ale pocit, že jsou pro celkový vývoj příběhu důležité. Tady mi ale některé z nich připadaly trochu nadbytečné a myslím, že kdyby si je autor odpustil, nic by se nestalo. 

Příběh sám je místy velmi drsný. Autor věrně zachycuje pocity zoufalství a bezmoci, díky mnoha vtipným momentům ale kniha na hraně tragédie pouze balancuje – nepřepadá. I takhle mi ale dokázal děj v několika pasážích vehnat slzy do očí. A to i přesto, že hlavní dějová linka je ve své podstatě jedno velké klišé – láska, které osud příliš nepřeje. 

Děj mě ale i přes nepříliš originální zápletku dokázal pohltit a k závěru knihy jsem se blížila s velkým očekáváním, jak to celé dopadne. A i když mě konec příliš nepřekvapil, rozhodně nezklamal. Myslím, že knize v mnoha ohledech napomáhá podmanivá atmosféra, díky které jsem autorovi nějaká ta klišé ráda odpustila. A pak také to, jak věrně dokázal autor zachytit emoce svých postav.


Charaktery obecně jsou velmi silnou stránkou knihy. Hrdinové příběhu se chovají uvěřitelně a pro čtenáře není těžké najít si k nim cestu. Asi nejvíce mi k srdci přirostla Cetta, jejíž schopnost udržet si sílu ducha i v opravdu těžkých chvílích byla velmi inspirativní. 

Pokud se rozhodnete do čtení pustit, nezapomeňte dávat pozor na to, v jakém místě a čase se ta která kapitola odehrává. Příběh totiž není vyprávěn přísně chronologicky a autor často přeskakuje jak v čase, tak i v prostoru. Rozhodně ale nemusíte mít obavy z nepřehlednosti, v příběhu se dá i přes občasné přesuny orientovat velmi snadno a na čtivosti mu to nijak neubírá. 

Jestli máte chuť na oddychové čtení ze zajímavého prostředí, kniha „Chlapec, který rozdával sny“ je rozhodně dobrou volbou. A pokud autorovi odpustíte nějaké to klišé a nejste-li zarytí odpůrci drsných scén, věřím, že pro vás bude čtení knihy velmi příjemným zážitkem. Dostanete příběh plný bolesti, ale zároveň i odhodlání a fantazie. A možná se ve vás znovu rozsvítí jiskřička naděje, že i ty nejméně pravděpodobné sny se snad jednou mohou splnit.


Název: Chlapec, který rozdával sny (La gang dei sogni)
Autor:  Luca di Fulvio
Překlad:  Marta Bárová
Počet stran: 512
Rok vydání: 2015
Vydalo: nakladatelství Knižní klub

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský. 
Knihu si můžete zakoupit zde

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

4 komentáře:

  1. Moc hezká recenze. :) Knížku jsem nečetla, ale réozhodně se na ni chystám ,i když jsem dřív chtěla stihnout ještě Dívku, která se dotýkala hvězd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) A snad se budou líbit obě autorovy knihy - Dívku bych si také jednou chtěla přečíst, slyšela jsem, že je také moc dobrá.

      Vymazat
  2. Krásná recenze, ale stejně mě to nepřesvědčilo, abych si tuto knihu přečetla. Už od první chvíle, co jsem ji viděla v knihkupectví, jsem věděla, že si ji v tuto chvíli nechci přečíst. Třeba postupem času na ní přijde řada, ale teď to není. I když příběh zní moc zajímavě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádná kniha nemůže být určena všem čtenářům, takže je dost možné, že se Chlapec opravdu s tvým čtenářským vkusem míjí :) Ale kdyby na ni jednou přeci jen přišla řada, doufám, že tě nezklame!

      A děkuji za pochvalu :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)