Poetické putování s Vlaštovčím mužem

Už když kniha Anna a Vlaštovčí muž vyšla, měla jsem tušení, že tenhle příběh bych si rozhodně neměla nechat ujít. Patří totiž k žánru, který bych charakterizovala jako „Pohádky (i) pro dospělé“. Jedná se o knihy s dětskými hrdiny, které jsou sice původně určené zejména dětskému publiku, ale díky tématům, jimiž se zabývají, si v nich mohou s klidem číst i dospělí. Zejména ti, kteří kdesi hluboko uvnitř stále zůstali tak trochu dětmi.

Annino dětství by se dalo bez problémů označit jako šťastné. Vyrůstá s tatínkem, profesorem krakovské univerzity, a díky jeho výchově má nejen možnost poznat celou řadu zajímavých lidí, ale i naučit se hovořit plynule hned několika jazyky. Jednou ale tatínek odejde do práce, a už se nevrátí – píše se rok 1939 on je spolu s dalšími profesory zatčen gestapem. Anna tak zcela nečekaně ztrácí veškeré zázemí. Kvůli jejímu židovskému původu se k ní totiž nehlásí ani žádný z tatínkových přátel. Když už to vypadá, že si bude muset ve světě poradit dočista sama, setkává se s Vlaštovčím mužem, a vydává se s ním na cestu po světě, kde není po bezpečí, na které byla zvyklá, ani památky. 



Jsou knihy, které přečtu prakticky na jeden nádech, ale napsat k nim nějaké smysluplné hodnocení mi připadá zhola nemožné. Tuhle recenzi začínám psát počtvrté, a už teď vím, že na konci nebudu spokojená. Tahle kniha je jednou z těch, o kterých bych dokázala dlouze hovořit v samých superlativech a stále bych neodkázala vyjádřit pocity, které ve mně vyvolala. Zároveň ale vím, že to není kniha, kterou bych mohla bez obav doporučovat každému

Anna a Vlaštovčí muž je kniha s pohádkovým nádechem. Ten jí však nedodávají nadpřirozené prvky, ale dětská fantazie, skrze kterou popisované události pozorujeme. Na druhou světovou válku je zde nahlíženo optikou malé holčičky, takže většinu času čtenář její důsledky vnímá spíše jako tichou a nenápadnou hrozbu v pozadí.


Postupem času ale všudypřítomné hrůzy začnou pronikat i do dětského světa. Změna je to velmi pozvolná, takže jsem ji postřehla až po delší době. Zpočátku jsem měla pocit, že nebezpečí spojené s válkou a přítomnost smrti v knize figurují spíše jako zdroj dobrodružství, postupem času ale zasahuje do života malé Anny stále intenzivněji a ke konci už bych dala všechno za to, abych mohla Annu popadnout a odnést na nějaké lepší, bezpečnější místo.
Lítost je jako zlatý šperk. V pravou chvíli může mít nezměrnou cenu, ale jen málokdy je moudré vystavovat ji na odiv před cizími lidmi. 
Gavriel Savit ve své knize promíchal poetično se surovostí, dětskou nevinnost s lidskou krutostí, realitu s fantazií. I přes uvedené kontrasty působí příběh uceleně, jen jsem při čtení přemýšlela, jakému publiku je vlastně určen. Anna a Vlaštovčí muž je kniha, která se pro mě zařadila do kategorie „O dětech, ale dětem bych to nedávala“. Do stejné kategorie jsem již dříve zařadila například Volání netvora nebo Chlapce v pruhovaném pyžamu. Pohádkovou atmosféru totiž narušují situace tak nepohádkové, jak si jen dokážete představit – takové, které jsou docela silné kafe i pro některé dospělé.


Pokud máte stejně jako já rádi poetické příběhy plné krásných myšlenek, je kniha Anna a Vlaštovčí muž tím pravým přesně pro vás. Já jsem si ji užila a musím říct, že tak moc mě už dlouho žádná kniha neoslovila. Záložek s citáty jsem měla plnou knihu a vím, že jednou se do ní s chutí začnu znova. Jen jedno mě mrzí. Mám pocit, že tato kniha se spíše než do letních měsíců hodí k zimnímu čtení pod dekou, s hrnkem kakaa. Myslím, že kdybych ji četla v zimě, dostala by mě ještě o trochu víc. Hned jak napadne sníh, zkusím si to ověřit.

   

Název: Anna a Vlaštovčí muž
Autor: Gavriel Savit
Překlad: Věra Klásková
Počet stran: 180
Rok vydání: 2016
Vydalo: Paseka



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Paseka. Knihu můžete objednat například zde.



Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

11 komentářů:

  1. Tuhle knížku jsem dostala k narozeninám... Takže si ji mám nechat na zimu, říkáš? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se bude líbit! A ta zima mi na čtení přijde fakt lepší, ale kdo ví, třeba v tobě roční období probouzejí jiný chutě než ve mně :D

      Vymazat
  2. Pekná recenzia. Kniha ma aj celkom zaujala. Mimochodom u mňa je tiež niekoľko takých kníh, že k nim neviem nič zmysluplné napísať. Potom sedím nad recenziou aj pol dňa. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jsem ráda, že Tě kniha oslovila. A taky jsem ráda že v tom zasekávání se u některých recenzí nejsem sama :D

      Vymazat
  3. Krásná recenze a moc pěkné fotky :) Knihu jsem četla a je to podle mě dost nevšední zážitek!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) A nevšední zážitek to určitě je :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze! :) Po téhle knížce už nějakou chvíli pokukuju, ale teď ji určitě začnu shánět mnohem aktivněji. Knihy typu Chlapce v pruhovaném pyžamu totiž strašně žeru, i když vím, že se potom budu zbytek dne topit v papírových kapesníčkách. :D

    http://burrowofthebookworm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) A mám to dost podobně - i když zrovna Anna podle mě není až tak rozplakávací, i když silný příběh to je také :)

      Vymazat
  5. To, že je to písané formou "rozprávky" pomocou detskej fantázie ma strašne zaujalo :). Milujem tie príbehy v štýle Malý princ, Zlodejka kníh alebo Chlapec v pásikavom pyžame, ako píše Adalynka P. Je to zo strašne zaujímavého ( a nevinného) pohľadu na vec, čo nám ponúka celkom novú perspektívu. Niečo takéto by som si rada prečítala. Mám rada keď je kniha hlboká a zároveň odľahčená tou "detskou famtáziou" napríklad. :) Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) A jestli máš podobné knihy ráda, myslím, že Annou a Vlaštovčím mužem fakt nemůžeš udělat chybu! ;)

      Vymazat
  6. Na Annu jsem se v nejbližší době chystala, ale po přečtení recenze si ji možná schovám až na ty zimní měsíce. Moc se mi zalíbilo, žes ji zaškatulkovala obdobně jako Volání netvora, protože to je zkrátka skvělá kniha, takže doufám, že i Anna se mi bude líbit tak moc.
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)