Nebezpečná láska - Kateřina Petrusová

Název:Nebezpečná láska

Autor: Kateřina Petrusová

Nakladatelství: Fragment

Počet stránek: 376

Vyšlo: 2012


Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie. Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?



Když jsem si tak zpětně prolistovala všechny knižní recenze, které jsem zde na blogu kdy publikovala, ukázalo se, že tu nenajdete ani jednu jedinou knihu napsanou českým autorem. Takže to pojďme napravit :) Nebezpečná láska je totiž prvotina nadějné české autorky Kateřiny Petrusové, kterou na trh během letošního roku uvedlo nakladatelství Fragment.

Abych řekla pravdu, kniha na první pohled nijak zvlášť neupoutala mou pozornost. Obálka i název naznačovaly, že se bude jednat o romantické čtivo, které není zrovna šálkem mého čaje...a mafie? Ta už vůbec ne. Když jsem ale viděla, s jakým nadšením je Nebezpečná láska přijímána ostatními recenzenty, nakonec mi to přeci jen nedalo.

Prvním překvapením pro mě byla už jen samotná délka knihy. Čekala jsem spíše útlou knížečku, ale výtisk měl bezmála 400 stran. Kniha je v tvrdé vazbě a její velikost přibližně odpovídá formátu A5. Obálka je velmi tmavá (jejím základem je černá barva) a působí celkem příjemně. Není nijak přeplácaná, vše se zdá být na svém místě a líbí se mi i střídmé používání barev.

Příběh je psán v první osobě minulého času, což je v poslední době můj snad nejoblíbenější styl vyprávění vůbec. Děj působí bezprostředně, ale zároveň nemám dojem, že se mi autor snaží vecpat do hlavy způsob uvažování hlavní postavy. Takže za to jednoznačně palec nahoru :) Autorka navíc píše velmi čtivě a umí věrohodně a bez dlouhých popisů vylíčit prostředí knihy i povahu svých postav.
Ač jsem to nečekala, příběh mě do sebe vtáhl hned během několika prvních stran. Nejspíš i proto, že se v rámci dobrovolnických projektů sama často pohybuji v podobném prostředí jako hlavní hrdinka a uměla jsem se tak velmi dobře vžít do její situace. Celou první polovinu knihy jsem se usmívala a blahořečila ostatní recenzenty za to, že mě přiměli se po knize porozhlédnout. Žádná přeslazená romantika, žádné divoké přestřelky...zkrátka nic z toho, kvůli čemu jsem se původně chtěla Nebezpečné lásce vyhnout obloukem.

Zápletka o dospělém muži, který se vlivem autonehody chová jako dítě, je velmi originální. A autorka slibný námět uchopila více než skvěle. Vše je napsáno dokonale realisticky, příběh má příjemně hořkosladký nádech a já vážně nemám jedinou výtku, kterou bych napsala. Nevadilo mi ani to, že česká autorka umístila svůj příběh do prostředí New Yorku, i když mě tahle skutečnost zezačátku trochu zarazila. Člověk zkrátka nemůže mít všechno...

Pak přišlo jedno velké "překlopení" a s ním druhá polovina, která mě tak trochu vytrhla ze sna. Příběh se totiž posunul do té romantičtější roviny, kterou název sliboval. A i když byl děj psán se stejnou lehkostí jako na začátku, bylo na mě chvílemi toho cukru až příliš. Ale opravdu jen chvílemi. Stále se zde totiž bavíme o rodině mafiánů, takže žádná idilka není tak velká, aby mě z ní skutečně rozbolely zuby. Vše navíc zachránil dobře vymyšlený konec, který mě překvapil jak svou originalitou, tak kvalitou zpracování.

 
Jak už jsem zde zmiňovala, autorka skutečně umí psát. Její postavy působí reálně, a i když měly své chyby, většinu z nich jsem si oblíbila. Paige byla jako hlavní hrdinka a vypravěčka příjemná. Sice bych některé situace řešila trochu jinak než ona a ani náš náhled na svět není ve všech směrech totožný, ale vždy jsem dokázala pochopit, proč jedná tak, jak jedná.

Na knize se mi líbilo, že postavy vždy nastálou situaci řešily v souladu s tím, jak byl vylíčen jejich charakter. Takže děj se odvíjel dle jednání postav, ne naopak, jak jsem si v poslední době všimla u jiných knih. Bylo vidět, že autorka má příběh opravdu promyšlený, nesnaží se vařit z vody a vymýšlet zápletky tak říkajíc "za pochodu".
Myslím, že vše, co mělo být řečeno, najdete v odstavcích výše. Nebezpečná láska je pro mě osobně zatím největším překvapením tohoto roku. Čekala jsem přeslazený příběh s mafiány ve vedlejší roli, a dostala jsem skvěle napsanou zábavnou knihu se zajímavým dějem, navíc plnou inteligentního humoru. A mé nadšení nijak zvlášt nemírní ani fakt, že se v knize sem tam vyskytne scéna jako vystřižená z červené knihovny. Příběh je promyšlený, ale ne překombinovaný. A i když má kniha téměř čtyřistra stran, čte se téměř sama. Takže i v případě, že vás (stejně jako mě) nepřesvědčila obálka ani anotace, doporučuji vám se po knize porozhlédnout. Myslím, že si v ní každý najde to své.

A malá informace na závěr. Jak jsem se dočetla z oficiálních stránek autorky (zde), v únoru roku 2013 by se mělo u Fragmentu objevit volné pokračování této knihy s názvem Nepřítel nepřítele. První tři kapitoly jsou k dispozici ZDE, na zbytek si budeme muset ještě nějakou tu chvíli počkat :)

Děkuji nakladatelství fragment za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

1 komentář:

Děkujeme za komentář! :)