Posel - Markus Zusak

 Název: Posel

Autor: Markus Zusak

Nakladatelství: Argo

Počet stránek: 352

Vyšlo: 2012


Představte si, že vám jednoho dne začnou do dopisní schránky chodit hrací karty se zašifrovanými úkoly - máte vstoupit do života úplně cizím lidem a najít způsob, jak jim pomoci v jejich nelehkém osudu. Nevíte, kdo vám karty posílá ani proč si vybral zrovna vás. Jasné je jenom to, že ví o každém vašem kroku a nenechá vás na pokoji, dokud sám nebude chtít přestat. Má vás zkrátka v hrsti. Přesně v této situaci se ocitá Ed Kennedy, devatenáctiletý taxikář, který až doposud dělil svůj čas mezi kamarády Marva, Ritchieho a Audrey (do které je beznadějně zamilovaný), věrného psa Portýra, hraní karet a svou práci, a má pocit, že se už na nic dalšího nezmůže. Ed na svých záchranných misích schytá spoustu bizarních výprasků, ale s každým úkolem roste jeho schopnost poradit si se vším sám a také vědomí, co musí udělat, aby jeho život za něco stál. Vyprávění vás upoutá situačním humorem a trefnými komentáři dospívajícího hrdiny.







Po téhle knize jsem se začala rozhlížet zejména díky jménu autora. Markus Zusak mě naprosto okouzlil svým dílem Zlodějka knih, které považuji za jedno z nejlepších, co jsem kdy četla, a tak bylo jen logické, že jsem po jeho další knize skočila jak opice po banánu. Neodradilo mě dokonce ani to, že naše knihovna Posla z jakéhosi nepochopitelného důvodu zařadila mezi dívčí romány.

V první řadě se pojďme, jako už tradičně, zaměřit na vzhled. Obálka je typově velmi podobná Zlodějce knih a vzhledem k tomu, že mám pro tenhle styl slabost, jsem s ní více než spokojená. Vážně mě zaujal výraz, který má "obálkový Žolík" v očích - je zároveň poťouchlý a tvrdý. Sice nechápu, jak se grafikům podařilo, ale líbí se mi to :)

Styl psaní už ale Zlodějce zase až tak podobný není. Ano, objevují se zde některé pro Zusaka naprosto typické prvky - například kratičké, někdy až jednoslovné věty umístěné na samostatném řádku. Poslovi ale chybí Zlodějčina laskavost. Svou vinu na tom nese zejména český překlad, který se nese v duchu nespisovné mluvy. Sice je fakt, že k náctiletému hlavnímu hrdinovi hledajícímu smysl svého žití nespisovná řeč patří, ale k Zusakovi mi naopak takový styl jednoduše nesedí. Ze začátku jsem měla co dělat, abych se s charakteristickým překladem vyrovnala, ale nakonec jsem si na něj zvykla tak, že by mi kniha bez něj připadala divná.

Poslední, čemu bych se chtěla v této části recenze věnovat, je členění kapitol. Kniha obsahuje stejné množství kapitol jako balíček karet, což je moc zajímavý a neobvyklý nápad, za který Zusakovi připisuji další velké plus.

Posel podle mého rozhodně není knihou pro každého. Například milovníci napětí si zde na své příliš nepřijdou - až na pár výjimek se v knize neobjevují žádné akční scény a není tu ani nijak velké množství nečekaných zvratů. Příběh má své stálé tempo, a vám nezbývá, než se mu přizpůsobit. Posel je zkrátka knihou o poselstvích a dějová linie hraje spíše druhořadou roli.

Tím ale nechci naznačovat, že by Posel byl knihou nudnou. Jednotlivá poselství, které musí hlavní hrdina doručit, se od sebe liší natolik, že je o různorodost příběhu postaráno měrou vrchovatou. Nikdy se nedá přesně odhadnout, co přijde příště, a na každé straně se na vás valí hromady otázek.

Bohužel, ne na každou otázku naleznete v knize odpověď. Někdy je dobré, když vás kniha nutí lecos si domyslet. Zaprvé má tak čtenář možnost trošku si s příběhem pohrát a zapojit vlastní fantazii, zadruhé to čtenáře nutí nad příběhem skutečně přemýšlet. Myslím ale, že v Poslovi bylo těch nezodpovězených otázek opravdu hodně a lecos by si zasloužilo dotáhnout do konce.

Když už mluvím o koncích - jednou z věcí, kterou musím na Poslovi vážně vyzdvihnout, je závěr. Je zvláštní, skoro by se hodilo napsat "divný", a chvíli mi trvalo, než jsem ho skutečně pochopila, ale vážně se mi líbil. Myslím, že s něčím takovým jsem se v knize ještě nesetkala, a možná už nikdy nesetkám.





Už ve Zlodějce mě Zusakovy postavy okouzlily svou opravdovostí, lidskostí. U Posla tomu bylo zrovna tak. Snadno se vám může stát, že si do některého z aktérů příběhu promítnete sami sebe a svůj vlastní
život. Každá z postav v knize je svá a i ti, kdo se v příběhu mihnou jen na chvíli, mají pečlivě vykreslený charakter.

Právě díky opravdovosti charakterů budete jednotlivé příběhy vnímat mnohem silněji. Je to téměř jako číst o lidech, které znáte. Nebo spíše o lidech, které si myslíte, že znáte. Jedním z poselství téhle knihy je i to, že každý člověk si s sebou nese svůj vlastní příběh, který ale vůbec nemusí být odhadnutelný od prvního pohledu.

Velmi zajímavý a dobře zpracovaný je i duševní přerod hlavního hrdiny. Z devatenáctiletého floutka přesvědčeného o vlastní zbytečnosti, jehož život nikam nesměřuje, se postupně stává člověk s vírou v sebe sama... a především člověk, který je schopen svět kolem sebe skutečně ovlivňovat a ne v něm "jen" žít. Postava Eda mi byla sympatická takřka od začátku, a tak jsem mu celou knihu poctivě držela palce, aby vše vyšlo tak, jak má. Protože když do dokázal od, proč ne já?

Posel je kniha plná skvělých nápadů. Její síla je hlavně v myšlenkách, které se na čtenáře valí s každou stranou - a je jen na nich, kolik si toho z knihy odnesou. Dalším pilířem je Zusakovo nepopiratelné vypravěčské umění - tenhle autor je totiž schopen udělat i z obyčejného nákupu zmrzliny tak emotivní scénu, že na to hned tak nezapomenete. Fakt ale je, že téhle knize k dokonalosti ještě přeci jen něco schází...proč tedy 5 hvězdiček?

Důvod je prostý. To nejdůležitější na každé knize je pocit, který ve vás vyvolá po jejím dočtení. A Posel je jednou z těch knih, která ve mně těch pocitů vyvolala přímo ranec. A i několik dnů po dočtení si některé scény v duchu přehrávám.

A nakonec malý tip. Pokud jste ještě nečetli Zlodejku knih, myslím, že byste měli začít Poslem. Pokud totiž zvolíte opačné pořadí, snadno se vám může stát, že budete trochu zklamaní. Přeci jen je pravda, že Posel byl napsán o pár let dřívě, a Zusak patří mezi ty autory, kteří jsou s každým vydaným dílem lepší a lepší.






Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

10 komentářů:

  1. Tohle si chci také přečíst. Četla jsem od něj Zlodějku knih a totálně mě to dostalo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti bude líbit :) Ten styl psaní je od Zlodějky dost odlišný /až na krátké věty, ty zůstávají/, ale pořád je to Zusak :)

      Vymazat
  2. Zlodejka kníh je pre mňa knihou kníh, je to to najkrajšie, čo som kedy čítala a tak som mala obavy, že ma Posol sklame, ale nestalo sa. Nie je to druhá Zlodejka kníh, to je pravda, ale aj tak je to krásny príbeh a po prečítaní som sa utvrdila v tom, že Markus Zusak je skvelý autor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlodějka je opravdu úžasná, docela uvažuji, zda si ji přes Vánoce nepřečíst znovu :)

      Také jsem měla z Posla trochu obavy a musím přiznat, že hlavně zpočátku jsem byla ze stylu, jakým je kniha napsána, trochu rozčarovaná - ale zvykla jsem si a nakonec jsem byla naprosto nadšená - což se promítlo i do závěrečného hodnocení :)

      Vymazat
  3. Tak to je špatný, já začínám Zlodějkou, ale Posel také čeká doma :) Věřím, že nebudu zklamaná ani z jedné knihy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad ne :) Konec konců já to taky četla v tomhle pořadí a líbily se mi obě, jen jsem si u toho Posla musela malinko zvykat na jiný styl :)

      Vymazat
  4. Hneď len čo si napísaná, že sa na Zlodejku kníh nepodobá hovorím si niééé! Po Poslovi som nechcela siahnuť, lebo práve toho som sa bála. Čo keď mi to skazí o ňom dojmy, keď pre mňa je to po tom, čo som prečítala Zlodejku, hrdina? Ak sa nemýlim, tak myslím, že je táto kniha preložená aj do slovenčiny, takže možno sa tomu hroznému prekladu vyhnem. No ešte uvidím...Je mi jasné, že raz aj tak neodolám. Skôr som zvedavá, ako dlho mi to bude trvať :)
    http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že vynechat Posla je fakt škoda :) Akorát člověk nesmí čekat Zlodějku 2. Je to sice knížka v mnoha ohledech jiná, ale pořád je plá krásných myšlenek a i příběh je moc dobrý. Jaký je slovenský překlad nevím, ale doufám, že zklamaná nebudeš :)

      Vymazat
  5. Ach jo, opísala si tú knihu tak presvedčivo, že sa na ňu proste musím pozrieť v knižnici. :) Môj zoznam kníh na požičanie sa rozrastá dosť vysokým tempom, asi by som potrebovala mať čítanie ako prácu na plný úväzok :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nechápu, co se lidem na tomto románu tolik líbí - strašná nuda. Jediná zajímavá postava byl pes hlavního hrdiny. Ztráta času, pod vlivem této slátaniny jsem Zlodějku knih odložila na dobu, kdy si na Posla už ani nevzpomenu!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)