Konec druhého semestru aneb strhující pokračování

Upozornění: Jedná se o text nadstandardní délky plný nezdravé míry nadšení. Čtení na vlastní nebezpečí. 

Už je tomu týden, co jsem poslední zkouškou uzavřela svůj první ročník na vysoké škole, ale pořád tomu tak nějak nemůžu uvěřit. Jak může čas ubíhat tak hrozně rychle, to je mi záhadou. Jestli jste četli můj minulý rekapitulační článek, možná si pamatujete, že po prvním semestru jsem byla z vysoké školy naprosto nadšená. A dopředu prozradím, že kladné pocity ze studia se mě drží i dál - i když už to ani zdaleka není taková procházka růžovou zahradou. 



Přituhuje!

Kdybych měla zpětně popsat svůj první semestr jedním slovem, to slovo by nejspíš znělo “rozkoukávací”. Mé školní povinnosti byly opravdu zanedbatelné, a tak jsem měla hromady času věnovat se prozkoumávání krás Moravské metropole a utužování vztahů se spolužáky. 

O takové pohodě se mi ve druhém semestru mohlo leda zdát. Přibyly obtížnější předměty, a co víc, také hromada domácí práce. Přeci jen psát každý týden nejméně tři seminární práce není žádná legrace a přiznám se, že chvílemi mi ty neustálé “deadliny” opravdu lezly na nervy. Takovou pomyslnou třešničkou na dortu pak byla statistika, která ve mně díky průběžným testům vyvolávala opakované záchvaty paniky a kvůli které jsem nad kalkulačkou strávila víc času, než před maturitou z matematiky. 

I přes to všecho mě ale studium nepřestává bavit. V mnoha ohledech jsem ze svého oboru dokonce čím dál nadšenější. Zjistila jsem, že mě baví probírat se od(p)ornými studiemi, poslouchání přednášek mi připadá pořád stejně skvělé a dokonce se občas přistihnu, že pro mě studijní odpoledne v knihovně není jen povinností, ale i potěšením. A i když samozřejmě nemám ráda všechny předměty (koukám se na tebe, statistiko), a i přesto, že zkouškové stresy nejsou mým oblíbeným zpestřením roku, jsem si čím dál tím jistější, že jsem si svoje studijní zaměření vybrala správně. A to je prostě paráda.


O knihách a lidech

Ale dost už o škole, vždyť vysokoškolský život koneckonců není jen o ní :) Už v minulém článku jsem se zmiňovala o tom, že jsem se na oboru seznámila se spoustou skvělých lidí. Je sice pravda, že naše pravidelná hospodská setkání vlivem školních povinností trochu prořídla, pořád to ale není nijak zlé. Konec konců, jak bylo zjištěno v jednom z našich vysoce důvěryhodných statistických výzkumů, četnost večerních setkání studentů psychologie nikdy neklesne pod jedno týdně, bez ohledu na ročník studia. Není divu, kdo by si také nechal ujít večerní zpívání s kytarou, že :)

Brutální pokles ovšem zaznamenal počet knih, které jsem za semestr přečetla. Když jsem si na konci května uvědomila, že jsem za celý měsíc nedočetla ani jednu jedinou knihu, nemohla jsem tomu uvěřit. Něco takového se mi totiž nestalo snad nikdy - ani na gymnáziu, které mi objektivně vzato bralo daleko více času než vysoká, jsem nikdy nepřečetla méně než 10 knih za měsíc. Vinu přikládám právě seminárním pracím - přeci jen když člověk každý týden tráví hodiny čtením odborných textů, ve chvílích relaxace sáhne po něčem, co nemá písmenka. Po zkouškovém ale doháním resty a nos z knížek vystrkuji jen v nejnutnějších případech.


Střecha nad hlavou


Od příštího semestru mě čeká jedna zásadní změna - s několika spolužačkami jsme se rozhodly dát vale kolejnímu životu a sestěhovat se do nějakého půvabného bytečku v centru Brna. Hledání nám zabralo celé dva měsíce, protože naše požadavky nebyly zrovna malé - přeci jen pěkných, zařízených, levných bytů v centru není mnoho, a tak nám trvalo pěkně dlouho, než jsme narazily na něco, co alespoň trochu vyhovovalo našim představám. Ale vyplatilo se! Navíc se z nás za ty dva měsíce staly odbornice na svět realit, takže kdyby nám zaměstnání v psychologickém odvětví nevyšlo, víme, co se sebou. Nejen, že jsme zjistily, co přesně znamenají pojmy jako inkaso a jaký je rozdíl mezi vratnou kaucí, rezervační kaucí a poplatkem realitní kanceláři, ale naučily jsme se také spolehlivě dekódovat inzeráty. 

Krásná, klidná lokalita = samota uprostřed lesů, každých dvanáct hodin vás do centra dopraví ponorka
V domě samí slušní nájemníci = v okolních domech pravděpodobně neslušní nájemníci
Vhodné pro rodinu = nevhodné pro studenty

A na závěr opět pár dalších poznatků:
1) Nechávat si mezi zkouškami rozestup pouhých dvou dnů je prudce debilní nápad, pokud nemáte hlavu jako medicimbal nebo nervy z oceli.

2) Nikdy si neobjednávejte víno bez toho, abyste před sebou měli lístek s cenou, mohli byste být nepříjemně překvapeni.

3) Nejlepší kavárna v Brně je ta na Svoboďáku nad knihkupectvím Academia, dokud mě nějaká jiná nepřesvědčí o opaku.

4) Nesázejte se s psychology, nikdy z toho nečouhá nic dobrého

5) Nikdy se nepokoušejte analyzovat svoje sny. A raději ani ty cizí.
Od příštího roku začínám kromě psychologie studovat také práva, takže pokud se mezi našimi čtenáři vyskytují studenti práv, uvítám jakékoli užitečné informace :) Mějte se famfárově a užívejte života! 


Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

18 komentářů:

  1. "Krásná, klidná lokalita = samota uprostřed lesů, každých dvanáct hodin vás do centra dopraví ponorka"
    Tohle mě fakt pobavilo, je to naprosto přesné :D Hlavně když tě ta škola baví, to pak člověk překousne leccos, aspoň budou vtipné historky :) tak si užij zasloužené prázdniny, snad bude zase víc času na čtení a psaní článků! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt - když to člověka baví, odpustí leccos :) Na to, že mám prázdniny, si pořád nějak nemůžu zvyknout - ještě stále mám pocit, že bych se měla učit statistiku. Fuj. Ale myslím, že mě to brzy přejde :)

      A vážně doufám, že se mi podaří dohnat všechny knižní resty. Nashromáždilo se mi jich tolik, že nevím, kterým začít! :)

      Vymazat
  2. Super článek, pobavila jsem se :) A jsem ráda, že ti nadšení zůstává, u mě je to s každým školním rokem čím dál horší :D Nebýt spolužáků, tak nevím nevím jak bych to zvládla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On ten dobrý kolektiv dělá opravdu hodně! :) Já jen doufám, že to mé nadšení vážně jednou nevyprchá ... ale v nejbližší době to nehrozí' :)

      Vymazat
  3. Tak odstavec s "realitkami" mě pobavil :D :D. A gratuluji Ti k úspěchu :), já jsem si jistá, že mě studium bude taky bavit, mám svůj vysněný obor, samostudiu se věnuji už teď, a i přes poslední neúspěch se nemůžu dočkat a klidně pro právo vytřepu duši:)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za komentář :). Upřímně řečeno, neúspěchy a takováhle zakopnutí posilují, a já se na tu fakultu dostanu prostě, jen tak se mě nezbaví. A já mám spíš zájem o právo v Praze, jednak kvůli známé která tam studuje, jednak kvůli příteli se kterým plánujeme společné bydlení :)

    OdpovědětVymazat
  5. Gratulujem k úspešnému ukončeniu semestra. Dúfam, že aj ja budem pociťovať v septembri takú spokojnosť ako ty s vybratým štúdiom. :) A ponorka je top. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) A tu spokojenost se studiem bych Ti moc přála, budu držet palce :)

      Vymazat
  6. Ano, taky tento vysokoškolský život miluju : vždycky jsem se na něj těšila. Akorát teda teď přes ty státnice už jsem toho měla velmi plné zuby! :D A taky jsem vpodstatě nečetla, což bylo děsné. A co je skoro horší - teď, co mám prázdniny, to taky dvakrát nestíhám, takže jsem si skóre za tři týdny skoro nevylepšila, to je teda strašná zpráva. Psychologie a práva? A máš snad artefakt na chytrost a dobrou paměť, že toto zvládneš? (nemyšleno špatně, spíš velmi obdivně (: )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, že přes státnice člověku všechno leze krkem :D Ty mě zatím straší jen z dálky, ale myslím, že až dojde na věc, taky to mé nadšení o něco poklesne.

      Jinak jestli se mi podaří ta dvě studia skloubit teprve uvidím, ale za zkoušku nic nedám. Zatím se pokouším sestavovat rozvrh a i to je hra přímo strategická, takže jsem na ten další semestr vážně zvědavá :)

      Vymazat
  7. Muhaha! Takže to nebyl kec, že všechny fakulty/obory na masárně mají povinně matematiku? Kamarádka měla statistiku na enviromentálních studiích, známá měla statistiku na právech... :D že by sis s ní dala druhý kolo?

    Já budu hledat byt příští rok, tak aspoň vím, kam se obrátit, až budu potřebovat dekódovat inzeráty ;) Díky za tipy!

    A na konec samozřejmě gratuluju k úspěšnýmu zkouškovýmu. A hrubě ti ty prázdniny závidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše psychologie bohužel na statistice docela stojí, příští semestr mě čeká dokonce ve dvojím vydání a nezbavím se jí ani v semestru popříštím. Zkrátka statistika, kam se člověk podívá. Ale s těmi právy, tos mě nepotěšila. Právnická statistika je jedna z mnoha věcí, bez kterých si svůj život umím představit - nachází se kdesi na úrovni pavouka ve sprše.

      S tou povinnou matematikou těžko říct, možná na filozofické fakultě budou obory, kde se s ní člověk opravdu nesetká! :)

      A s dekódováním inzerátů mileráda poradím, jsem vážně skoro profík! :) :D

      Vymazat
  8. Jéée blogerka v Brně! Zanedlóuho se stěhuji do Brna za studiem, tak jsem ráda, když vím o nějakých lidech :-) Jsem zvědavá na svůj první semestr, nedělám si iluze o tom, že to bude procházka růžovou zahradou, ale je to něco nového. Co jsem živa, nevytáhla jsem paty z Prahy na víc než pár dnů. Teď bCh měla své milované, velké, přeturistované město opustit a mám z toho docela hrůzu :-D Tak snad to nebude tak hrozné :-) jinak mě vážně pobavila část s inzeráty, budu si hledat bydlení, tak kdybych nevěděla kde je to nejlepší,vím,za kým jít :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A na co nastupuješ? :) Kdybys potřebovala průvodce Brnem, stačí říct! Můj orientační smysl sice připomíná kompas na magnetu, na druhou stranu Brno už mám, řekla bych, celkem zmáklé :) A hodně štěstí s hledáním bydlení! Je to o nervy, ale když člověk vytrvá, najde! :)

      Vymazat
  9. super clanek, chapu tve nadseni ze studia, psychologie musi byt sen :) hledani bytu pobavilo :-D ja v praze kdysi mela strasny stesti, to ti nekdy popovidam, jak jsem k bytu ze dne na den prisla :-D ale ze neni cas na cteni, to je pekne na houby co, ale taky to znam, hlavne to, ze po seminarkach a zkouskach si chce clovek odpocinout od pismenek, ja treba koukam z balkonu ... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze dne na den, to by se mi také líbilo! Ale na druhou stranu bych se nestala odbornicí na inzeráty realitek :) Ale až se někdy sejdeme /a doufám, že to bude brzy/ vyprávění si ráda poslechnu!

      Koukání z balkonu provozuju taky. Už jenom proto, abych nemusela koukat na učení. Ona i ta bílá zeď je občas zajímavější :D

      Vymazat
  10. Taky mám za sebou šťastně druhý semestr a hurá do druháku :-)) Škoda, že ji nestuduješ v Praze:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Gratulujem k správnemu výberu školy, úspešnému semestru a nájdeniu bytu!:) Je super, že ťa to napriek všetkému baví, hoci to je určite miestami na nervy... Netušila som, že na výške sú priebežné testy, och joj.:D Inak skvelý článok, dobre sa čítal.:)
    A wau ešte právo.:D Dobrá si.:D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)