Oblíbení autoři: Neil Gaiman


Znám mnoho autorů s bohatou fantazií, ale jen málokterý z nich dokáže probudit mou vlastní představivost tak, jako Neil Gaiman. Nezáleží na tom, zda jde o komix, povídku nebo knihu, vždy se jedná o výjimečné dílo. Gaimanův osobitý spisovatelský styl vás zaujme již od první strany a jednotlivá díla vám pro svou neopakovatelnou atmosféru uvíznou v paměti. A právě proto se Neil Gaiman řadí k mým oblíbeným autorům.

Stručný životopis 

Neil Gaiman se narodil 10. Listopadu 1960 v anglickém městě jménem Porchester. Ke knihám měl blízko od útlého dětství, číst se naučil již ve čtyřech letech a vášnivým čtenářem zůstal dodnes. Velkým koníčkem mu bylo také psaní. Po absolvování střední školy nastoupil na dráhu žurnalisty a jeho první publikovanou knihou byla biografie skupiny Duran Duran. Zásadní zlom v jeho spisovatelské kariéře nastal roku 1989 po vydání komixu Sandman, za který posbíral mnohá ocenění a díky kterému se proslavil prakticky po celém světě. V současné době má Gaiman na kontě kromě knih také několik filmových scénářů (například Beowulf) a příležitostně se podílí také na vzniku televizního seriálu Doctor WHO. 

(Gaimanova knihovna; zdroj)
O díle

Knihy Neila Gaimana spadají převážně do žánru urban fantasy a často se odehrávají na pomezí mezi skutečným světem a světem smyšleným. Na následujících řádcích bych vám ráda představila několik kousků, které jsem si z dílny tohoto autora oblíbila nejvíce.

1) Kouř a Zrcadla; Křehké věci
Nikdy jsem neměla moc v lásce povídky. Než jsem se stihla pořádně začíst, příběh byl u konce a já si musela přivykat na nové postavy. S Neilem Gaimanem jsem se ale poprvé setkala právě prostřednictvím jeho dvou povídkových sbírek. Čtenářku povídek ze mě sice neudělal, ale už tady mě dokázal přesvědčit, že jeho tvorba rozhodně stojí za přečtení. Některé povídky mě zaujaly natolik, že si je jsem schopna celkem podrobně vybavit i mnoho let po dočtení knih. Pokud jste se s tvorbou tohoto autora dosud nesetkali, myslím, že právě jeho povídkové sbírky jsou skvělým odrazovým můstkem.

2) Koralina
Kdybych měla jmenovat svou nejoblíbenější Gaimanovu knihu, zvolila bych pravděpodobně právě Koralinu. Příběh vypráví o holčičce, která se po otevření zamčených dveří ocitla ve světě, který byl jakýmsi pokrouceným zrcadlovým odrazem světa skutečného. Na první pohled dětská knížka na mě zapůsobila silněji než kdejaký hororový příběh. Sám autor v doslovu uvádí, že zatímco děti považují Koralinu za dobrodružství, dospělí z ní mají noční můry. A má zkušenost to jen potvrzuje. Je to asi nejzvláštnější kniha, co jsem kdy četla, a rozhodně patří k těm nejlepším.



3) Nikdykde
Richard Mayhew je asi ten nejprůměrnější obyvatel Londýna, jakého si umíte představit. Ale jen do chvíle, než se vlivem okolností dostane do tajemného Podlondýna, města, jehož pravidla se řídí podle londýnského metra. Nikdykde je urban fantasy okořeněná mnoha netradičními prvky a patří spolu se Sandmanem mezi Gaimanova nejznámější díla. Podle mého zcela zaslouženě. Původně se jednalo o scénář k seriálu, ale po shlédnutí několika dílů mohu s klidným svědomím říct, že kniha je přeci jen o něco lepší.

4) Sandman
Nemohu vynechat ani autorovu slavnou komiksovou sérii, jejímž hlavním hrdinou je Morpheus, pán snů. Komixy čtu jen zřídka, ale Sandman mě okouzlil už od prvního dílu. Gaimanova fantazie je opravdu bezbřehá. Některé příběhy se mi líbily méně než jiné, ale některé kapitoly patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy v žánru fantasy četla.

5) Hvězdný prach
Mladík Tristan usiluje o přízeň krásné dívky Victorie a rozhodne se proto, že jí věnuje spadlou hvězdu. Ale ve světě za Zdí není splnění takového úkolu vůbec jednoduché. Ačkoli by je většina Gaimanovy tvorby spíše temnější, Hvězdný prach má spíše pohádkový charakter. I tak se ale pro některé pasáže stále jedná spíše o pohádku pro dospělé. Kniha se může pyšnit také velmi vydařenou filmovou adaptací.

Další díla autora:

           

 



Četli jste něco z díla Neila Gaimana?
Jaká je vaše nejoblíbenější kniha od tohoto spisovatele? 


Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

27 komentářů:

  1. A já si říkala, že Hvězdý prach jsem už určitě někdy viděla. A taky že jo. :) A jako pohádka se mi moc, moc líbila!! Stejně tak Koralína, kterou jsem viděla pouze ve filmové podobě, ale řeknu ti, docela jsem se bála. Ono se to nezdá, je to animované a přesto strašidelné. :)):D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koralina je výborně zfilmovaná a myslím, že se podařilo některé charakteristiky knihy přenést i na filmové plátno, což se povede vážně málokdy :) Jestli se ti líbila, rozhodně zkus i knížku!

      Vymazat
  2. Já jsem viděla Koralínu nejdříve jako film a musím říct, že jsem u ní zažívala pocity, jaké ostatní zažívají z knihy - hrozně jsem se bála a v noci po zhlédnutí filmu jsem byla náměsíčná, což se mi dříve nikdy nestalo. Když jsem četla knihu, už jsem necítila to samé, ale nemyslím si, že by to bylo tím, že by ta kniha byla špatná, spíš jsem už věděla, do čeho jdu. Přesto si však toužím přečíst i další Gaimanovy knihy jako Nikdykde nebo Hvězdný prach, který jsem tedy také bohužel už viděla ve filmové podobě.
    Pak jsem ale četla dost zvláštní komiks od Neila Gaimana o tom, jak ze světa zmizí zvířata, a tak lidi začnou jíst a používat kojence. To bylo dost drsné :/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film na mě také dost zapůsobil, ale rozhodně méně než kniha. Možná je to jak píšeš - už jsem zkrátka věděla, do čeho jdu :) Musím také uznat, že některé scény byly vážně děsivé, myslím, že kdybych to pustila malým bratrancům, schovali by se pod stůl.Knihy určitě zkus, zrovna Nikdykde je podle mě pro začátek docela vhodné :)

      A po tom komixu se musím podívat, zatím mě úspěšně minul!

      Vymazat
  3. Gaimana mám ráda. Četla jsem od něj zatím jen Nikdykde a Hvězdný prach (ač dobré, film se mi líbil o něco více, a taky jsem ho viděla mockrát) a pak Dobrá znamení, která napsal spolu s Pratchettem. V knihovně teď sháním Oceán na konci uličky, první díl Sandmana a Americké bohy. Odmítám si přečíst to s tím pavoukem, stejně bych to nemohla vzít do ruky :D
    Ale docelas mě navnadila na Koralinu, asi si ji taky přidám do knihovního seznamu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anansiho chlapci se mi z celé Gaimanovy tvorby líbili asi nejméně. A není to tím, že nemám ráda pavouky - bojím se jen živých, na obrázku, v knihách ani ve filmech mi nevadí :) Hvězdný prach je úžasně zfilmovaný a myslím, že knížka se mi líbí více hlavně z principu - "Knížka je vždycky lepší než film, to je přece jasný! :D".

      Oceán na konci uličky mám doma od Vánoc a pořád si na něj nějak neumím najít čas. Ale moc se na něj těším - Gaiman mě zatím nikdy vyloženě nezklamal :) Koralinu si určitě přečti, je prostě skvělá!

      Vymazat
  4. To mě těší, že v tom nejsem sama. Gaiman je skvělý, poprvé jsem se s ním setkala u komiksů Sandman. Musím říct, že jsem nenarazila na knihu od něj, která by se mi nelíbila. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi ještě nestalo, že bych byla z některé Gaimanovy knihy zklamaná :) Jediné, co mě vyloženě nenadchlo, byli Anansiho chlapci, ale možná jsem je četla jen ve špatnou dobu (před Americkými bohy).

      Vymazat
  5. Sice mě tvé první řádky dost nalákaly, ale samotné knihy už tak moc ne. To nebude nic pro můj čtenářský "vkus", ale piš tuhle rubriku určitě dál, ráda se dozvím o dalších skvělých autorech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jasné, že žádný autor se nemůže zavděčit všem :) Příště chystám článek o autorovi mimo žánr fantasy, tak třeba Tě zaujme více :)

      Vymazat
  6. Gaiman patrí aj k mojim najobľúbenejším spisovateľom, zhodou okolností mám od neho práve rozčítaných Amerických bohov - akosi som ich odkladala z úcty k hrúbke tej knihy. :D Uvažujem, ktorá Gaimanova kniha je moja najbľúbenejšia... Možno aj Hviezdny prach - na jednej strane mám rada Gaimanov creepy štýl, na druhej som predsa len na tie rozprávkovejšie veci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K Americkým bohům jsem se také kvůli jejich délce odhodlávala dlouho :) A Hvězdný prach je skvělý, mám ráda pohádkové knihy a Gaiman dokáže pohádkové téma uchopit naprosto nezapomenutelně.

      Vymazat
  7. Autora síce poznám, ale prvú knihu som od neho čítala len nedávno. A ani nešlo úplne o knihu v pravom slova zmysle. Náhodou som natrafila na krátky komix Vraždy a housle a musím povedať, že autor na mňa zapôsobil a chcela by som si od neho ešte niečo prečítať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když mám Gaimana moc ráda, přiznám se, že o tomhle komixu jsem ještě neslyšela. Díky za tip, určitě se po něm podívám! :)

      Vymazat
  8. Od Neila Gaimana som čítala len Dobrá znamení, ktoré napísal s Pratchettom, a na tých som sa bavila vynikajúco. Myslím, že práve Gaiman im dodal taký ten trochu temnejší podtón. Neskutočne ma láka Koralína! Ten námet je úžasne zvrátený, a vidím v ňom obrovský potenciál... Niekedy je fajn trochu sa báť. :) Mám ho v zozname na prečítanie a čakám len, kedy bude voľný v knižnici.
    Inak, tá Gaimanova knižnica... Kurník, aj ja chcem! Chcem zvláštnu miestnosť na knihy, do nej množstvo kníh, príjemný kútik na sedenie a k tomu ČAS na to, aby som ich všetky prečítala! :-D
    A čo sa týka nápadu na články, výborný, som zvedavá, akí sú tvoji obľúbenci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá znamení jsem zatím nečetla, ale rozhodně se k nim chystám - tihle dva autoři společně nemohli vytvořit nic jiného než naprosto nezapomenutelné dílo! :) A Koralinu si určitě přečti, snad se Ti bude líbit!

      Gaimanova knihovna je naprosto úžasná, a kdyby se mi někdy povedlo vybudovat něco alespoň trochu podobného, byla bych nejšťastnější člověk na světě.

      Vymazat
  9. Gaiman je pro mě sázka na jistotu. Znám Koralinu jako film, Hvězdný prach jako film i knihu (a kniha mi připadá o dost zajímavější), Nikdykde a první díly Sandmana. Moc se mi líbily i Dobrá znamení a film Maska zrcadla. A chystám se na další. Gaiman je pro mě skvělý autor a sympatický chlapík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film Maska a zrcadla jsem neviděla, ale v nejbližší době se na něj chystám. Stejně tak na Dobrá znamení :) Také myslím, že Gaiman je sázka na jistotu a je to jeden z těch autorů, jejichž knihy kupuji jakmile se objeví na pultech knihkupectví.

      Vymazat
  10. Já jsem tedy od autora ještě nic nečetla. Pěkný článek, alespoň vím, že to musím co nejdříve napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, snad se Ti Gaimanova tvorba bude líbit! :)

      Vymazat
  11. Moc ráda čtu tyhle články o oblíbených autorech, jejich dílech a taky si ráda přečtu názory ostatních, proč toho autora mají rádi apod. :-)
    Zrovna tohoto autora neznám, takže jsem moc ráda, že mohu nějakého dalšího přidat na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě Gaiman zaujal, snad se Ti jeho knihy budou líbit! :)

      Vymazat
  12. Gaiman je skvělý! :) Četla jsem od něj sice jen Oceán na konci uličky a nějaké úryvky, ale chystám se na Anansiho chlapce a Americké bohy a troufám si říct, že se mi budou líbit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad budou :) Na Oceán se chystám a doufám, že mě nezklame. Ale je to Gaiman, takže nemám velkých pochybností :)

      Vymazat
  13. Panebože, to je ale kníh!! Vážne, také niečo mať doma.. Brala by som to. :) O autorovi som nikdy nepočula, ale keď som sa dostala ku Koraline (má naozaj krásnu obálku!) tak som si uvedomila, že som mala článok o nej v jednej skúšobnej maturite. A že to bol naozaj odporný text! :D Nebola to samozrejme časť knihy, ale len novinová správa alebo niečo také, no naozaj sa mi to nepáčilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych tu Gaimanovu knihovnu brala všemi deseti. A knížku určitě zkus i přes negativní maturitní zkušenost, třeba si napraví reputaci :)

      Vymazat
  14. Já jsem ale ostuda! Od tohoto autora jsem nepřečetla zatím ani jednu knihu, ale co nejdřív to hodlám napravit. Nad Koralinou a Nikdykde už přemýšlím dlouho. A ta jeho knihovna je tak boží!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)