Francouzova milenka - John Fowles

Mezi dvěma ženami

Když mě nějaký autor opravdu zaujme, většinou jsem pevně rozhodnutá přečíst si vše, co napíše. Takových autorů není mnoho a jen málokterému z nich se podaří na můj seznam zařadit již po první knize. John Fowles to ale dokázal. Jeho kniha Mág mě nadchla natolik, že jsem byla předem nadšená pro každé další autorovo dílo. Když jsem tedy dostala možnost přečíst si Francouzovu milenku, neváhala jsem ani chvíli – a to i přes to, že názvem by mě kniha pravděpodobně nijak zvlášť nezaujala. 

Charles Smithson je téměř dokonalým příkladem anglického gentlemana. Má krásnou snoubenku, vidinu dobrého věna a slušné vzdělání k tomu. Zdá se, že ke spokojenému životu mu nechybí vůbec nic. Když mu ale do života vstoupí tajemná Sarah Woodruffová, žena s pohnutým osudem, všechno se náhle zkomplikuje. Charlese čeká velký vnitřní boj nejen s vlastním morálním přesvědčením, ale i s dobovými konvencemi.
Po přečtení anotace byste možná mohli předpokládat, že Francouzova milenka je pouze další knihou ze zástupu historických romantických románů. Nenechte se ale zmást. Spíše než o romantický příběh se jedná o psychologický román. Kniha nestojí ani tak na vlastní dějové linii jako na postavách a na jejich prožívání. Zajímavé je také zapojení filozofických úvah a historických skutečností, které jsou přirozenou součástí textu a rozhodně nepůsobí jen jako suché popisy. 

Ani děj není tak předvídatelný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Autor dokázal nepříliš originální námět zpracovat pro mě opravdu zajímavým způsobem, a i když jsem to nečekala, děj mě nakonec docela pohltil. A co víc, až do poslední strany jsem nedokázala odhadnout, jak příběh vlastně skončí. 

„Charlese napadla překvapující teorie: že nižší vrstvy jsou potajmu šťastnější než vyšší. Že nejsou, jak hlásají radikálové, trpícími oběťmi rozmařilosti boháčů; jemu ve skutečnosti tito lidé mnohem víc připomínali úlohu šťastných parazitů." 
Velmi zajímavý je i Fowlesův způsob vyprávění. V průběhu příběhu několikrát promlouvá přímo ke čtenáři a na svůj vlastní příběh nahlíží očima nezaujatého pozorovatele. Také o postavách hovoří tak, jako by to byli skuteční živí lidé a jako by jejich rozhodnutí nezávisela na vůli autora, ale na nich samotných. Čtenáři navíc také kromě hlavní dějové linie představí i další alternativní vývoj příběhu. 

Pravdou ale je, že pro některé čtenáře může být Fowlesův mnohovrstevnatý vypravěčský styl spíše negativem. Autorovy romány se vyznačují poměrně pomalu plynoucím dějem a množství filozofických úvah a vypravěčských odboček skutečně nemusí být pro každého. 



Zajímavé je také to, jak autor uchopil dobu, o které píše. Nesnaží se působit tak, jako by ve viktoriánské Anglii sám žil. Aspekty tehdejší doby spíše dokumentuje a v textu porovnává viktoriánskou Anglii se svou vlastní současností. Zároveň zůstává věrný historickému obrazu a nabízí čtenáři velmi věrný pohled do tehdejší anglické společnosti, včetně například politické situace. 

Velkým plusem knihy jsou také postavy, které jsou stejně jako v Mágovi skutečně výborně propracované. John Fowles vytvořil dokonale věrohodné charaktery s neuvěřitelně komplikovanou povahou. Je sice pravda, že jsem ne vždy dokázala jednání jednotlivých aktérů plně pochopit, ale nebylo to proto, že by postavy jednaly zkratkovitě a nepromyšleně. Stejně jako ve skutečném světě zkrátka ne vždy dokážeme pochopit motivaci, která druhé k jejich chování vede. 
"Domněle velké tajemství našeho století je nedostatek času; právě tento pocit, nikoli nesobecká láska k vědě a zcela zaručeně ne moudrost nás nutí k tomu, abychom věnovali tak velkou část své vynalézavosti a společenského důchodu k nalezení rychlejších způsobů, jak dělat věci - jako by cílem lidstva nebylo pokročit k dokonalému lidství, ale k dokonalému zablesknutí." 
Kniha Francouzova milenka má očekávání tedy rozhodně nezklamala, i když Mág v mých očích stále zůstává nepřekonán. Opět se jedná o propracovaný, mnohovrstevnatý román, ve kterém si při každém čtení můžete najít něco nového. Pokud se řadíte k fanouškům autorovy tvorby, Francouzovu milenku byste rozhodně neměli nechat bez povšimnutí. Filmové nadšence navíc jistě potěší fakt, že kniha byla také zfilmována. 


Název:  Francouzova milenka (The French Lieutenants's Woman)
Autor:  John Fowles
Překlad:  Hana Žantovská
Počet stran: -
Rok vydání: 2015
Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Databáze knih Goodreads

 Za poskytnutí knihy ke zrecenzování děkuji nakladatelství Kniha Zlín. 
Knihu můžete předobjednat přímo na stránkách nakladatelství. (vyjde 20.2.)


Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

10 komentářů:

  1. Od autora jsem ještě nic nečetla, ale snad na něj jednou dojde :) Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) A Johna Fowlese doporučuju všemi deseti, tak snad se k němu jednou dostaneš :)

      Vymazat
  2. Fíha, díky za doporučení. Ještě jsem o Fowlesovi neslyšela a je fajn se o něm dozvědět. Určitě si přečtu Mága, když tě tak nadchnul a třeba budu pokračovat i jeho dalšími knihami - Francouzova milenka nevypadá špatně.

    A s nadšením pro některé autory to mám stejně - taky od nich chci přečíst všechno. Pullman, Sís, Blytonová (když jsem byla malá), Rowlingová (napořád), v současné době jsem nadšená do Kohouta... =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rowlingová je jasná :) A Blytonovou jsem jako malá také zbožňovala, ale všechno jsem od ní přečíst nestihla. Ale v dětské knihovně jsem vždy okamžitě mířila k sekci "B" - byla to zkrátka sázka na jistotu :) Jsem ráda, že tě John Fowles zaujal - jeho knihy rozhodně stojí za zkoušku, tak snad se Ti budou líbit.

      Vymazat
  3. Tahle kniha se mi moc líbila, víc než Sběratel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sběratele jsem si nedávno koupila a jsem na něj moc zvědavá :)

      Vymazat
  4. Hmm.... vierohodný charakter a viktoriánska doba? No, niečo, čo by sa mi určite mohlo páčiť! Kniha vyzerá veľmi zaujímavo, ďakujem za tip :)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju za knižní tip :) O knize jsem neslyšela, ale vypadá to na zajímavé čtení :) Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze, ale nejsem si tak úplně jistá, zda by mě tato kniha bavila :) Ale díky za tip :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)