Analfabetka, která uměla počítat - Jonas Jonasson

Od latrín ke Švédskému králi


Jsou autoři, o kterých se všude mluví tolik, že je zkrátka nemůžete přehlédnout. Mezi takové patří bezesporu také Jonas Jonasson, jehož kniha „Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel“ patří k nejznámějším humoristickým románům poslední doby. A ani další autorovo dílo „Analfabetka, která uměla počítat“ nezůstává pozadu.

Příběh hlavní hrdinky přitom nezačíná nijak vábně. Nombeko se od pěti let živí čištěním latrín v největším slumu na světě a nic nenaznačuje, že by tomu někdy mohlo být jinak. Díky vysoké inteligenci se ale naučí počítat a s čísly to umí jako málokterý vysokoškolák. Brzy ji proto povýší a od latrín přesunou do kanceláře. Tam ale Nombečina cesta teprve začíná. Po sérii náhod a nepravděpodobných událostí se nachomýtne například k výrobě jaderné zbraně - a setká se dokonce i se Švédským králem.



Při čtení humoristického románu čtenář očekává především to, že se bude bavit. A Analfabetka bezesporu zábavná je. Nečekejte ale jednoduché, prvoplánové vtipy. Autor sází hlavně na situační humor a komičnost čerpá zejména z absurdity situací, které v knize popisuje. Kromě situačního humoru se v příběhu objevují také slovní hříčky, které své kouzlo neztratily ani v českém překladu.

Je možné, že Jonassonův humor nesedne každému, mně ale vyhovoval dokonale. Při čtení některých pasážích jsem se dokonce smála nahlas, a to se mi příliš často nestává. Na druhou stranu je ale pravda, že některé pasáže byly až příliš překombinované a i když si Analfabetka rozhodně neklade za cíl působit realisticky, myslím, že některé vtipy by fungovaly lépe, kdyby situace nebyly dovedeny až do takové krajnosti.

Příběh jako takový mě však zaujal a byla jsem zvědavá, kam se děj bude ubírat. Jonas Jonasson rozhodně nepíše předvídatelně a tak jsem si konečné rozuzlení zápletky netroufala odhadnout až do posledních stran. Líbila se mi také jak gradace příběhu, tak přirozené kombinování dvou dějových linií, které do sebe opravdu výborně zapadly.



Přes veškerou chválu se však v knize našly i takové pasáže, které mě příliš nezaujaly a u kterých jsem se přeci jen trochu nudila. Rozhodně jich však nebylo mnoho. Celkově se mi Analfabetka četla více než dobře a myslím, že pro chvíle odpočinku je naprosto ideální. Umožní vám na chvíli odklonit pozornost od běžných starostí, aniž by působila příliš jednoduše. Stránky se otáčejí prakticky samy a příběh dokáže čtenáře docela pohltit.

Knihu navíc skvěle dokreslují výborně popsané charaktery postav. Autor si s postavami opravdu vyhrál. Aktéři příběhu rozhodně nejsou dokonalí a nad některými jejich rozhodnutími budete jen nechápavě kroutit hlavou. Jsou to ale právě jejich povahové nedostatky, které často přispívají ke komickému vyznění knihy. Autor navíc dokáže o postavách vyprávět tak, že vám budou svým způsobem sympatické i některé zápornější charaktery.



Pokud hledáte odlehčenou četbu pro zpříjemnění volných chvil, nemohu než vám Analfabetku doporučit. Čte se výborně, a i když mi některé pasáže příběhu přišly trochu slabší, ke konci jsem se dostala ani nevím jak. Pokud vám nevadí lehce absurdní situační humor, myslím, že vás kniha rozhodně nezklame. A zklamání se bát jistě nemusí ani fanoušci Stoletého staříka – ale něco mi říká, že ti už mají Analfabetku dávno v knihovně.


Název:  Analfabetka, která uměla počítat (Analfabeten som kunde räkna)
Autor:  Jonas Jonasson
Překlad:  Luisa Robovská
Počet stran: 413
Rok vydání: 2014
Vydalo: nakladatelství: Panteon
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Panteon
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách knihkupectví. 


Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

10 komentářů:

  1. Na Analfabetku zrovna píšu recenzi... :) Jen jsem ji nečetla, ale poslouchala a bavila se celou tu dobu, protože je to vážně skvělá a vtipná kniha. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že i v audioverzi určitě stojí za to :)

      Vymazat
  2. Ja som Starčeka nevedela dočítať a z filmu som dokázala pozrieť len takých 15 minút. Niežeby to nemalo dobrý základ, len to asi skôr nebolo pre mňa 8( preto ma jeho druhá kniha naozaj neláka, aj keď som o nej už veľa počula. Niekedy proste autor nesadne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, nic nesedí každému :) A jestli se Ti nelíbil Stařík, je určitě dost pravděpodobné, že Ti nesedne ani Analfabetka :)

      Vymazat
  3. Na Analfabetku jsem hodně zvědavá. Doufám že se mi bude líbit. :)
    http://readingwithlu.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem v květnu konečně přečetla Staříka, a musím říct, že jsem se královsky bavila. Dojem po dočtení: to bylo tak blbý, až to bylo dobrý!
    Analfabetku teďka budu shánět v knihovně, obě si s mamkou počteme. Zase jaderné zbraně? Co to s těmi zbraněmi Jonasson má? Jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen jestli pod záštitou humoristických románů neplánuje nějaký útok! :D

      Tak snad se Analfabetka bude líbit - myslím, že jako oddychové čtení na prázdniny je ideální :)

      Vymazat
  5. Tuto knížku mamka před několika týdny donesla domů. Plánuji si ji přečíst na dovolené.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať si na dovolená (a u čtení) odpočineš! :) Snad se Ti Analfabetka bude líbit ;)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)