Mrazivé povídky z ostrova Öland

Dlouhé a chladné zimní večery přímo vybízejí k tomu zalézt si pod deku s napínavým příběhem. Zejména knihy severských autorů jsou k tomuto účelu jako stvořené, a i proto jsem se rozhodla zpříjemnit si letošní zkouškové nejnovější knihou švédského autora Johana Theorina.

Na velké planině není na rozdíl od ostatních česky vydaných autorových knih rozsáhlý román, ale povídková sbírka. V krátkých příbězích se dostáváme na ostrov Öland – tedy na místo, které je všem autorovým čtenářům důvěrně známé. Prostředí je ale snad to jediné, co mají povídky společného. Každý příběh je úplně jiný a autor v knize představuje širokou plejádu žánrů i námětů.


Povídky popisující běžný každodenní život střídají příběhy s nadpřirozenými prvky, nezřídka inspirované tradičním lidovým vyprávěním. Z obou typů povídek je přitom cítit, jak velkou lásku a respekt autor chová k ostrovu Öland, k jeho tradicím, i k jeho obyvatelům.

Stejně jako ve svých románech, i v povídkách věnuje Theorin velkou pozornost tomu, aby čtenáři co nejvíce přiblížil prostředí ostrova. A daří se mu to skvěle. Autor umí mistrně vykreslit atmosféru příběhů. I na pár stránkách dokáže vykouzlit dojem, jako byste se spolu s postavami procházeli chladným mlhavým ránem nebo vdechovali vzduch nasycený vůní moře.

Právě skvělá atmosféra dokázala udržet mou pozornost i u povídek zaměřených na běžný život na ostrově, které mě obecně zaujaly o něco méně. Věrné autorovy čtenáře jistě potěší to, že právě v těchto povídkách se často objevuje postava Gerlofa, která je jim známá z předchozí autorovy tvorby. Pro mě ale byly daleko zajímavější povídky s nadpřirozenou tématikou. 



Asi nejvíce mě z povídkové sbírky zaujala povídka Větvoví. Hororový příběh, který mi svým námětem i zpracováním lehce připomněl některé fantasy povídky z pera mého oblíbeného autora Gartha Nixe. Také další hororové povídky (například Jáma nebo Putování za přízraky) byly výborně napsané. Kdyby se autor v některé ze svých budoucích prací zaměřil čistě na hororové příběhy, s radostí bych si je přečetla. Mám totiž dojem, že tento žánr mu sedne zdaleka nejlépe.

Kromě atmosféry mě na povídkách zaujalo také to, jak skvěle promyšlené byly jejich závěry. Povídky byly vždy ukončeny logicky, jen málokdy se mi ale podařilo závěr dopředu odhadnout. Po dočtení příběhů ve mně navíc nikdy nezůstával pocit neuzavřenosti a ani žádné nezodpověditelné otázky typu „Co se stalo dál?“. Díky tomu jsem nikdy neměla problém vklouznout z jedné povídky do druhé. A právě tento fakt, spolu s neodhadnutelnými konci, zařadil knihu Na velké planině mezi nejčtivější povídkové sbírky, co se mi kdy dostaly do rukou. 

 
 Gerlof bez jediného slova opět vykasal plachtu a nabral kurs na severozápad. John, který seděl na přídi, nic nenamítal. Každý Ölanďan ví, že ať je vítr jakkoli silný, tomu, kdo na lodi onemocní nebo mu hrozí ztroskotání, je třeba pomoct

I přes celkový dobrý dojem se ale v knize objevily povídky, které mi příliš nesedly - a během kterých jsem měla tendenci odpočítávat stránky do konce, abych se dostala dále k zajímavějším příběhům. Asi nejméně mě v knize zaujala povídka Pomsta panny. Zdála se mi poměrně nepromyšlená a z jejího závěru jsem byla také vcelku zklamaná.

I přes některé slabší pasáže ale mohu povídkovou sbírku Na velké planině vřele doporučit. I když mě zdaleka ne všechny povídky dokázaly nadchnout. V knize jsem objevila hned několik příběhů, na které budu ještě dlouho (a ráda) vzpomínat. Díky širokému spektru námětů je kniha vhodná nejen pro fanoušky autorovy tvorby a pro ty, kdo mají v oblibě severské romány, ale své si zde může najít opravdu každý. 
      

Název: Kečupová Mračna
Autor:Annabel Pitcherová
Překlad: Jan Březovský
Počet stran: 272
Rok vydání: 2015
Vydal: Slovart
Databáze knih Goodreads

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku.
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2016/02/kecupova-mracna-annabel-pitcherova.html#more

      

Název: Na velké planině
Autor: Johan Theorin
Překlad: Jaroslav Bojanovský
Počet stran: 222
Rok vydání: 2015
Vydal: MOBA
Databáze knih Goodreads

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit ZDE.

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

10 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) V poslední době jsem podobným knížkám docela přišla na chuť :) Hlavně od té doby, co jsem četla Pamatuji si vás všechny :) Po této se určitě taky podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)

      A Pamatuji si vás všechny jsem nečetla, vypadá to ale skvěle :) Island mám navíc moc ráda. Takže děkuji za tip :)

      Vymazat
  2. Potěšilo mě, že máš taky ráda Gartha Nixe! No, tak to bych si tu sbíku taky měla přečíst, když k němu tu povídku přirovnáváš :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš ráda Nixe, minimálně tu jednu povídku si přečti na 100%! ;)

      Vymazat
  3. Poslední dobou mi povídky docela vyhovují, na soustavné čtení není tolik času :) Od autora jsem ještě nic nečetla a tohle vypadá docela zajímavě. Každopádně mě zaujala obálka, takové mám ráda. Parádní recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to, že člověk může vážně po jedné kapitole bez výčitek odejít, je obrovská výhoda. Já povídky nikdy neměla ráda, poslední dobou se k nim ale právě z nedostatku času uchyluji čím dál častěji - a i když pořád tvrdím, že na pětisetstránkové romány nic nemá, začínají se mi vážně zamlouvat :)

      Vymazat
  4. No já jsem taková spíše knihomolka romantička. Říkám si, že bych měla začít číst i takové příběhy a tenhle vypadá fakt dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jednou za čas se vyplatí opustit komfortní zónu ;)

      Vymazat
  5. Velice pěkná recenze, díky! Já se teď od Theorina chystám na "Skrýš", ale tohle vypadá taky velice slibně. Povídkové knihy si užívám, navíc mě velice láká Tvoje hodnocení, že závěry povídek nejdou odhadnout. To mám moc ráda a málokdy to nacházím. Takže obohacuji svůj nekonečný knižní seznam právě o tento kousek.
    Přeji hezký den!
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! :) Snad se Ti bude jak Skrýš tak tato kniha líbit :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)