Oblíbení autoři: John Fowles

Když se mi poprvé dostala do rukou kniha Johna Fowlese, měla jsem za to, že se jedná o naprostou novinku. Jaké pak bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že autor je již několik let po smrti, a daná kniha vyšla přibližně před padesáti lety. I přes to, že by se Fowlesovy romány mohly řadit mezi klasickou literaturu, jedná se o neobyčejně čtivá a svými náměty nadčasová díla.

Důvod, proč tohoto autora řadím mezi své oblíbence, je ale docela jiný. John Fowles totiž dokáže neuvěřitelně věrohodně zachytit charaktery postav. Je to skutečný mistr vnitřních monologů – umí vykreslit každou emoci, každou myšlenku, každý charakterový rys tak, že nemáte dojem jako byste o postavách jen četli, ale spíš jako byste se jimi sami stávali.


Stručný životopis 

John Fowles se narodil 31. Března 1936 v městečku Leigh-on-Sea v Jihovýchodní Anglii. Po dvouleté vojenské službě u námořnictva se rozhodl pro studium francouzštiny a němčiny na Oxfordu, němčiny ale později zanechal, aby se mohl plně věnovat francouzštině. Po studiích začal působit jako učitel na  univerzitě v Poitiers a brzy se mu začaly naskýtat také další, zajímavější pracovní nabídky. Fowles se ale proti vší logice nakonec rozhodl nastoupit na místo učitele na méně prestižní soukromé škole v Řecku. Právě zde začal se svou spisovatelskou kariérou – publikoval básně. Po té, co byl spolu s dalšími učiteli ze školy propuštěn, se vrátil do Anglie a začal pracovat na svém prvním románu Mág. Ještě před jeho dokončením pak napsal a publikoval knihu Sběratel. Následovala další díla, nejvíce ceněná je však autorova raná tvorba. Během života se dvakrát oženil a zemřel roku 2005 za přítomnosti své druhé ženy Sáry.

O díle

Pro dílo Johna Fowlese je charakteristické experimentování s formou. Jeho příběhy jsou naprosto nevyzpytatelné a i přesto, že jsou velmi čtivé, nejedná se o intelektuálně nenáročnou literaturu. V češtině vyšla celá řada Fowlesových románů, některé hned v několika vydáních.

Na následujících řádcích bych vám ráda představila tři nejznámější autorovy romány, které podle mého všechny rozhodně stojí za přečtení, a na které zde na blogu můžete nalézt podrobnější recenze.

1) Mág
Mág byla má první kniha od Johna Fowlese a musím přiznat, že mi chvíli trvalo, než jsem se do příběhu dokázala ponořit. Někdy se ale trpělivost vyplatí a tady mi byl odměnou jeden z mých největších čtenářských zážitků vůbec. Popsat, o čem Mág byl, nedokážu – a jestli jste knihu četli, jistě víte proč. Jedná se o komplikovaný mnohovrstevnatý román, který klade několikanásobně více otázek, než kolik nabízí odpovědí. A právě v tom tkví jeho kouzlo.


Navzdory názvu se v této knize nedočkáte žádné vášnivé historické romance – i když láska zde hraje hlavní roli. Charles Smithson žije ukázkový a mravný život, dokud mu do života nevstoupí krásná a nepředvídatelná Sarah Woodruffová. Francouzova milenka je román o morálních dilematech, nevyřešených křivdách a o tom, že není vždycky snadné druhým porozumět.




Napínavý psychothriller o muži, jehož sběratelská vášeň se neomezuje jen na motýly. Frederick Clegg se zamiluje do krásné studentky Mirandy, a aby ji získal, rozhodne se, že ji unese a uvězní ve sklepě. Tato kniha je podle mého nejlepším úvodem do Fowlesova díla. Nabízí čtivý napínavý příběh a přitom i to, co je na Fowlesově díle nejlepší – perfektně propracované postavy.

Další díla autora:






Četli jste něco z díla Johna Fowlese?

Jaká je vaše nejoblíbenější kniha od tohoto spisovatele? 

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

14 komentářů:

  1. Četla jsem jen Sběratele, ale autor mě skutečně dostal! Doufám, že se k té Francouzově milence dostanu co nejdřív!
    Krásný den přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Tobě krásný den! A snad se Ti bude Francouzova milenka taky líbit - je to z úplně jiného soudku, ale i tak se jedná o hodně dobrou knihu :)

      Vymazat
  2. Připadám si teď trochu jako analfabet, když jsem od Fowlese nic nečetla. Myslím, že si některé z jeho knih přidám na seznam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejvyšší čas to napravit! :) Snad se Ti jeho knihy zalíbí :)

      Vymazat
  3. Právě jsi moje vědomí obohatilo o dalšího zajímavé autora! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! :) Tak snad se někdy dostaneš k nějaké jeho knize - fakt to stojí za to ;)

      Vymazat
  4. Mala som z knižnice požičaného Zberateľa, ale vtedy bolo akurát sparné leto a nálada akurát tak na nejakú chick-lit. Ale určite po ňom siahnem, Franzúzovu milenku by som chcela tiež prečítať. Skvelé, že si to takto zhodnotila naraz, super nápad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sběratel určit stojí za přečtení, snad se k němu ještě někdy vrátíš :) A děkuju za pochvalu! :)

      Vymazat
  5. O tomhle autorovi jsem zatím neslyšela, od tebe poprvé, což je fajn, protože až jeho knížky někde uvidím, řeknu si "to je ten, co ho doporučuje ta a ta". A třeba po něm sáhnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad na něj narazíš dříve, než na doporučení zapomeneš! :D Fakt stojí za pozornost ;)

      Vymazat
  6. Četla jsem od něj jen Francouzovu milenku a přiznám se, že mi úplně nesedla. Postavy má vykreslené dobře, to určitě, ale děj trochu pokulhává.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Já mám u autora ráda právě i výstavbu zápletek - ale chápu, že nemůže všechno sednout každému :) Možná zkus toho Sběratele - je z trochu jiného soudku a myslím, že by Ti mohl sednout víc :)

      Vymazat
  7. Tak pro mě je autor také novinka, ale mám vyhlídnutého Sběratele jako audioknihu, podle komentářů to vypadá, že je výborně načtená. Tak uvidím, jestli pak sáhnu i po něčem jiném :) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sběratel je skvělý - také jsem poslouchala audioverzi a je vážně moc dobře zpracovaná. Tak snad Tě zaujme :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)