Na vítěze holky berou, ne?

Maturitě se přezdívá zkouška dospělosti, faktem ale je, že to pravé zkoušení pro mě nastalo až nástupem na vysokou. Na rozdíl od středoškoláků bydlících v internátech jsem měla možnost navštěvovat gymnázium v pohodlné vzdálenosti od domu, takže první ročník vysoké pro mě znamenal zároveň první střet s realitou zahrnující samostatné shánění potravy a podepisování papírů, o jejichž existenci jsem měla do té doby jen matnou představu. Že se to neobešlo bez spousty trapnovtipných situací je nejspíš předpokládatelné, i tak mě ale vysokoškolské trable v zásadě strašně baví. A tak mě zaujala Otázka za deset – ta se totiž věnuje přesně tomuto tématu.

Brian Jackson, prudce inteligentní a nebezpečně krásný mladík, přijíždí na vysokou školu s cílem dosáhnout akademického veleúspěchu a pokořit srdce krásných dam… A nebo taky ne. Skutečnost je taková, že Brian rozhodně není typ na obálku lifestylového magazínu, s děvčaty to zrovna dvakrát neumí a jak se brzy ukáže, i v tom studiu by mohl zabrat trochu víc. V jednom ale přeci jen vyniká – už od útlého věku se Brian věnuje vědomostním soutěžím, a tak je logické, že podá přihlášku do univerzitního soutěžního týmu. Na vítěze přece holky berou, ne? 


David Nicholls rozhodně nepíše knihy, nad kterými bych dlouho do noci hloubala a analyzovala hluboké myšlenky skryté mezi řádky. Píše ale knihy, které mě hrozně baví číst, u kterých si perfektně odpočinu, a u kterých se i od srdce zasměju. A věřte, že knih, u kterých se nahlas směju, je po čertech málo. Ani Otázka za deset mě v tomto ohledu nezklamala. Vlastně je to zatím kniha, která mi od tohoto autora sedla asi nejvíc. 

Brian je mi jako hlavní hrdina totiž hrozně sympatický, asi hlavně tím, že se v něm trochu vidím. Určitá neobratnost, tendence ke vztahovačnosti a schopnost dělat špatná rozhodnutí v ten nejméně vhodný moment jsou nám do velké míry společné. Jak je u Nichollse zvykem, jeho hrdinové nejsou dokonalí. Vlastně jsou to často docela tragédi. Ale tak lidsky a uvěřitelně, že je prostě nemůžete nemít rádi.
Naopak se vážně těším na podzim, až budu cestou na přednášky kopat do spadaného listí, až budu s nějakou holkou, která se bude jmenovat Emily, Katherine, François nebo nějak podobně a bude mít neprůsvitné černé vlněné punčocháče a mikádo jako Louise Brooksová, diskutovat o metafyzických básnících a pak s ní zalezu do jejího podkrovního bytečku a pomilujeme se před elektrickým krbem. Potom si budeme nahlas předčítat z T. S. Eliota, popíjet z maličkých skleniček archivní portské a poslouchat Milese Davise. Jo, takhle nějak si to představuju, ten univerzitní život. Život plný sofistikované zábavy a vzrušení, něco jako odpoledne v lepším zábavním parku.
Krom toho mě hrozně bavil popis vysokoškolského života jako takového. Příběh se odehrává v osmdesátých letech, ale většinu knihy to vůbec nebylo poznat. Snad proto, že problémy popisované v knize jsou zkrátka nadčasové – snaha zapadnout do nového kolektivu, snaha propojit společenský a intelektuální život, útrapy lásky a cíl dostudovat s co nejlepším skóre a s co nejnižší vynaloženou námahou. Je tedy dost možné, že se v postavách knihy a v popisovaných událostech poznáte i vy

Vlastní příběh není nijak zvlášť originální ani napínavý a to, co vás u něj udrží, budou nejspíš právě vtipné situace a vnitřní monology hlavního hrdiny. Zda se vám bude kniha líbit nebo ne tak závisí z velké části na tom, zda vám sedne autorův humor. Pokud se ale dokážete pobavit na cizí účet a máte rádi ironii, věřím, že s knihami Davida Nichollse nemůžete sáhnout úplně vedle.


Pokud pátráte po příjemné letní oddychovce, Otázka za deset rozhodně stojí za zvážení. Není to knížka, co vám změní život, ale jako odpočinková četba plná inteligentního humoru a situací, do kterých se můžete vžít, je naprosto nepřekonatelná. A pokud budete sluníčkem příliš znavení a do čtení se vám nebude chtít, vřele doporučuji i filmové zpracování, které se podle mého opravdu povedlo – snad i proto, že tam vystupují dva moji oblíbení herci, Benedict Cumberbatch a James McAvoy.


   

Název: Otázka za deset
Autor: David Nicholls
Překlad:David Petrů
Počet stran: 350
Rok vydání: 2012
Vydalo: Argo



Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

26 komentářů:

  1. Jdu si pustit film a knížku si přečtu příští léto, až se na vysokou budu chystat. A pak si ji jako talisman povezu s sebou, až na tu kolej/byt poprvé pojedu. :D
    Opravdu mě to zaujalo. Nejen proto, že už jsem dlouho nečetla knížku, u které bych se nahlas smála, ale i proto, že se už teď neuvěřitelně ztotožňuji s hlavním hrdinou. :D :)
    Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se Ti film i kniha budou líbit! A brát to jako přípravu na vysokou schvaluju :D

      Vymazat
  2. Nad touto knihou som premýšľala už niekoľkokrát, obávam sa po nej siahnuť asi preto, že jeho kniha Jeden deň nadstavila latku príliš vysoko :) Každopádne vďaka tejto recenzií ju mám opäť v hlave! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden den jsem nečetla, ale co jsem slyšela, tak je to dost jiné - snad se Ti kniha bude líbit i přes to :)

      Vymazat
  3. dej ma nezaujal, ale anotácia ma presvedčila :D takže niekedy určite, v rámci oddychu

    Čítala sa od neho Jeden deň - začiatok bol fajn, dejovo aj štýlom, ale potom to bola vcelku bieda. Tak snáď toto dopadne lepšie, keďže to pôsobí, že je to z iného "súdka".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Jeden den se v nejbližší době chystám, tak jsme zvědavá, jak se mi bude líbit ?) Od autora jsem četla ještě Záskok, který byl super, ale taky jsem měla dojem, že v druhé půli trochu upadá.

      Vymazat
  4. Kniha mě zaujala, z recenze opravdu vypadá, že se líbila, a právě takový příběh, takový styl už nějakou dobu hledám. Něco u čeho se jeden zasměje a třeba i odpočine :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že kniha zaujala :) Na zasmání a odpočinek je opravdu ideální ;)

      Vymazat
  5. Vypadá to opravdu jako fajn knížka, která stojí za povšimnutí, když si chce člověk odpočinout. Anotace vypadá opravdu zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tahle recenze mě opravdu navnadila :) a věřím, že mě příběh opravdu sedne. Taky jsem si zrovna vyzkoušela svůj první rok na vysoké. A pojem prázdná lednička pro mě získal úplně nový význam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky jsem teprve na koleji pochopila, že prázdná znamená "kousek másla a nic k němu", nikoli "došel čokoládovej dort a na nic jinýho nemám chuť" :D

      Vymazat
  7. Filmové zpracování minimálně podle obsazení zní hodně dobře! Asi po filmů poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nadšeně jsem běžela do knihovny pro tuhle knížku, abych zjistila, že nemají tuto, ani žádné jiné knížky od tohoto autora. Tak snad se někdy dostanu i na jinou pobočku, protože tohle vypadá dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, že ji neměli, ale snad se Ti ke knize podaří dostat jinak :)

      Vymazat
  9. Do téhle knihy se chci pustit už takovou dobu a už si jí vážně musím přečíst! Koukám, že mi bude tématem hodně blízká! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Knihu ani film neznám, ale zní to zajímavě, takže se po tom jdu někde poohlédnout!
    Hezký článek :)

    OdpovědětVymazat
  11. Poté, co jsem ke státnicím přečetla asi sto filosofických knih opravdu potřebuji něco, nad čím bych se nahlas zasmála. Protože doteď jsem se smála jen takovým tím hysterickým smíchem. Nad knihou určitě zauvažuji, vypadá opravdu fantasticky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by tohle mohlo být to pravé ořechové :) Taky po státnicích sahám spíš po vtipných oddychovkách :D

      Vymazat
  12. Hmm, Otázku za deset jsem zkusila a po knize Jeden den to pro mě bylo bohužel zklamání. Nějak mi nesedl způsob vypravování, takže jsem ji ani nedočetla. Tak nevím, jestli se to časem rozjelo. :) Možná jsem se měla krapet překonat a našla bych v tom i své zkušenosti s příchodem na vysokou školu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že nic nesedne každému, a jestli ti autorův styl od začátku nesedl, myslím, že by se to nejspíš příliš nezlepšilo :)

      Vymazat
  13. Recenze navnadila! Jen nevím jestli knihu seženu (kupovat už se mi nechce). Ale pohledala jsem i film, tak uvidím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že recenze zaujala! :) A myslím, že v knihovně by knížka mohla být, autor je díky své jiné knize Jeden den docela známý a tak se jeho knihy i objevují :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)