A kolik stojí vaše štěstí?

O knize Faktura jsem se poprvé dozvěděla od Lukáše Hejlíka, když na Inspirativním ránu mluvil o tom, že se jí v rámci Listování chystá spolu s kolegy přetvořit do podoby divadelní hry. Hlavní myšlenka mě zaujala, ale k tomu, abych si knihu opravdu přečetla, jsem se dostala až o několik měsíců poté. Navíc tak trochu náhodou – narazila jsem na ni v knihovně na poličce „Dnes vrácených“ knih.

Hlavní hrdina knihy je na první pohled obyčejný Švéd. Žije poklidný, osamělý život ve starém bytě, a kromě půl úvazku ve videopůjčovně vlastně nemá nic moc na práci. Občas si zajde ven s kamarádem Rogerem, který by si nechal pro korunu koleno vrtat, jiné známé ale prakticky nemá. Když mu tedy jednou ve schránce přistane faktura na horentní sumu, považuje to za omyl nebo špatný vtip, a rozhodně se ji ignorovat. Za pár dní se ale faktura připomene – tentokrát i s napočítanými úroky. Po telefonátu na infolinku zjišťujeme, že uvedená částka je cenou za P.Š. – prožité štěstí. Je ale možné, aby obyčejný chlapík z videopůjčovny dlužil tolik? 





Otázka hodnoty života a šťastných chvil by se dala rozvést v několika rozsáhlých filozofických traktátech, Jonas Karlsson se to ale rozhodl vzít za docela opačný konec. Knihu Faktura pojal velmi minimalisticky. A to jak vypravěčským stylem sestávajícím především z krátkých a jednoduchých vět, tak i samotným příběhem, který svou přímočarostí skutečně tvoří ideální podklad pro divadelní hru.

Ačkoli se Faktura zabývá poměrně složitými a zásadními otázkami, není to kniha, ze které by se daly vypisovat pěkně znějící citáty. Myšlenky jsou spíše než v rozhovorech postav prezentovány v situaci, které hlavní hrdina čelí, a veškeré doprovodné úvahy o jejím smyslu jsou pak už jen a pouze na čtenáři.

Za zmínku stojí, že i přes zdánlivou jednoduchost je téma, které Faktura otevírá, možné vnímat v několika různých rovinách. Otázka totiž nestojí jen „Jak se určí hodnota prožitého štěstí“. Zásadním tématem je i to, jak své štěstí my sami vnímáme. Objektivní podmínky pro pocit štěstí totiž zdaleka ne vždy znamenají, že se šťastni skutečně cítíme. A naopak, jak kniha vtipně upozorňuje, i některé bolavé chvíle jsou pro naši životní cestu větším přínosem než ztrátou



Zajímavý je i vypravěč příběhu, který by se dal charakterizovat jako prototypický antihrdina. Nemá žádné výrazné pozitivní vlastnosti ani schopnosti a své situaci čelí, mírně řečeno, poněkud zmateně. I přesto (a nebo snad právě proto) si brzy získal mé sympatie, a ke konci knihy jsem mu naprosto upřímně fandila.

Celkově bych knihu Faktura označila jako ideální letní čtení. Jednoduchý a přímočarý příběh je ideální k odpočinku, zpracování i téma jsou na druhé straně dost zajímavé na to, aby vám u čtení nevytékal mozek ušima. A mě jen mrzí, že jsem se ke knize nedostala včas k tomu, abych stihla i verzi vytvořenou projektem Listování. Ale kdo ví, třeba bude repríza! 



 
Název: Faktura
Autor: Jonas Karlsson
Překlad: Martina Kašparová
Počet stran: 132
Rok vydání: 2015
Vydalo: Kniha Zlín


 

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

11 komentářů:

  1. Dneska mě zaujalo už několik knížek (čtu recenze při neděli, no :D ) a tahle patří mezi ně. Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je náhodou pěkný nedělní program! :)

      A děkuju, jsem ráda, že kniha zaujala! ;)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Kniha vypadá dobře, možná se po ní kouknu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) O knize slyším poprvé, ale vážně mě zaujala :) Má zajímavý nápad, určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) A jo, to téma je podle mě dost dobré!

      Vymazat
  4. O tom jsem nikdy neslyšela, ale vypadá hodně originálně! Vážně skvělý nápad na příběh :) Téma "co je štěstí" podle mě svádí spíš k rádoby filozofickým příběhům, které pro mě nakonec většinou vyzní plytce, ale tohle vypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, s těmi filozofickými příběhy to mám dost podobně. Někdy mám dojem, že čím víc se autor snaží znít moudře, tím hůř to nakonec působí.

      Vymazat
  5. Podľa tvojej recenzie mi kniha pripomína Smluvní podmínky od Roberta Glancyho. Čítala si ju? Netuším, prečo som si na ňu spomenula, no stojí za prečítanie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty vůbec neznám! Déky za tip, mrknu po nich :)

      Vymazat
  6. Páni, tak to vypadá opravdu zajímavě! Děkuji za tip! :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)