Tygřice - Torey L. Hayden

Nedávno se zde na blogu objevila recenze na knihu Spratek. (recenze zde). která zachycuje osud šestileté Sheily. Když Torey L. Haydenová Spratka vydala, neměla ani tušení, jakého úspěchu se tato knížka dočká. Netrvalo dlouho a její schránku začaly plnit dopisy čtenářů toužících dozvědět se, jak to bylo dál. Dlouho odolávala, ale nakonec se rozhodla pokračování přeci jen napsat. A tak vznikla Tygřice.

Sheila už není žádné malé pískle, ale čtrnáctiletá puberťačka jak se patří. Libuje si v nekonvenčních módních kreacích, extravagantních účesech a pro Torey je setkání s ní pořádným šokem. Navíc se zdá, že si Sheila z pobytu v Toreyině třídě nic moc nepamatuje.

Torey se snaží poznat tuhle novou Sheilu trochu blíž, a tak jí navrhne účast na letním programu pro dětské pacienty soukromé psychiatrické kliniky. Sheila s nadšením souhlasí a na začátku letních prázdnin se poslušně chopí své nové role. Vztah mezi ní a Torey se postupně obnovuje a pozvolna vychází na povrch nejen to, jak se v posledních několika letech odvíjel Sheilin život, ale i její vlastní pohled na události popisované ve Spratkovi.



Samostatná jednotka

Hned na začátku je dobré zdůraznit, že ačkoli je Tygřice pokračováním knihy Spratek, lze ji bez
problémů číst i samostatně. Autorka totiž během prvních několika kapitol shrnuje události předchozí knihy a vy tak o nic důležitého nepřijdete. Na druhou stranu pokud čtete stejně jako já knížky těsně po sobě, může vás začátek trochu nudit – není ale nic jednoduššího, než rekapitulaci předchozího dílu přeskočit.

Na tom, zda jste Spratka četli nebo ne, ale podle mého z velké části závisí to, jak budete knihu vnímat. Pokud zůstanete jen u Tygřice, dostanete velmi poutavý náhled do života jedné dívky, která neměla zrovna na růžích ustláno. Pokud ale přečtete knihy obě, bude pro vás Tygřice cosi jako druhá polovina skládačky. Zatímco Spratek popisuje události z Toreyina pohledu, Tygřice často naráží na to, jak totéž vnímala Sheila.

Ani černá, ani bílá

Při čtení Tygřice se mi v hlavě také vynořovala celá řada otázek, které mi u Spratka ani nepřišly na mysl. A odpovědi žádné. Jak moc se můžeme druhým plést do života, abychom neublížili více, než nakolik pomůžeme? Dokáže se lidská psychika vyrovnat se vším, nebo existuje jakási neviditelná hranice, od které to prostě nejde, ať se člověk snaží sebevíc?

Při čtení téhle knížky si jasně uvědomíte, že nic není černé ani bílé a že i dobrý úmysl může v konečném důsledku napáchat nedozírné škody. V některých situacích se navíc není možné zachovat stoprocentně správně, ať zareagujeme jakkoli. Každá mince má dvě strany a nikdy nemůžeme tak docela pochopit její hodnotu, dokud si neprohlédneme obě.

Kdo je vlastně klaďas?

Tygřice umožňuje daleko hlubší pohled do nitra Sheiliny osobnosti a vysvětluje většinu z jejího zdánlivě nevyzpytatelného chování. Také na Torey se díky Sheilině poznámkám můžeme podívat z trochu jiného úhlu. Při čtení Tygřice si jasně uvědomíte fakt, že bez ohledu na to, jak sami sebe vnímáme, okolí to pravděpodobně vidí jinak. Kniha je opět velmi upřímná, a právě to jí dodává kouzlo opravdovosti.

Hrozně se mi líbí trojrozměrnost všech osob, které se v příběhu objevují. I když je jejich jednání často špatné, není nepochopitelné. A ačkoli jsou důsledky jejich činů někdy opravdu katastrofální, není snadné je jednoznačně odsoudit. Tygřice je zkrátka věrným zachycením reality, se kterou se spousta jejích čtenářů nikdy nesetká tváří v tvář.

Závěrem

Pokud jste četli Spratka a líbil se vám, Tygřice je pro vás téměř nutností. Nejen že vám umožní seznámit se s pokračováním Sheiliny životní pouti, ale především zasadí události odehrávající se v předchozí knize do širší perspektivy. Zklamaní ale nebudete ani tehdy, pokud se rozhodnete přečíst si Tygřici samostatně. Knížka je velice čtivá a autorka vám na začátku vyloží všechny potřebné informace, takže se v ději rozhodně nebudete ztrácet.


Název: Tygřice (Sheila: Kenangan yang Hilang)
Autor: Torey L. Hayden
Překlad:  Linda Bartošková
Počet stran: 264
Rok vydání: 2012
Vydal: Portál


 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum 
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách knihkupectví

KNIHCENTRUM.cz

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

5 komentářů:

  1. Raději bych začala spratkem, mám ho v seznamu, ale bohužel je těch knih tolik, že nevím, kdy na ní dojde řada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli chceš přečíst knihy obě, určitě je Spratek pro začátek lepší :) Ale kdyby sis chtěla přečíst jen jednu z těch dvou, doporučila bych spíše Tygřici, protože ti rovnou představí dva úhly pohledu :)

      Vymazat
  2. Právě jsem zjistila, že Spratka i Tygřici u nás v knihovně mají, takže jakmile budu mít čas, Spratka si rozhodně půjčím. A pak snad i Tygřici, i když ta je u nás v současné době desetkrát zarezervovaná, takže to si chvilku počkám. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti přeju, aby lidé z rezervační fronty četli co nejrychleji :D Ale přesně takový nával je u nás v knihovně na Měděného jezdce. To dřív vykvetu, než se k té knížce dostanu :D

      Vymazat
  3. Veľmi zaujímavá kniha... Nie som si celkom istá, či by som ju zvládla prečítať, odkedy mám deti, tak som citlivejšia na nepríjemné veci, ktoré sa deťom dejú v knihách a filmoch. Ale ty o tom píšeš tak zaujímavo... Na zoznam s ňou, do kolonky "možno" :)
    Mimochodom, prepáč, že som ti neodpovedala na tvoj komentár, ale z neznámeho dôvodu mi spadol do spamu. Už som to napravila. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)