Volání kukačky - Robert Galbraith

Detektivka jak se patří

Volání kukačky se na knižním trhu objevilo bez velkého rozruchu. Ohlasy čtenářů byly vesměs příznivé, ale i tak se nejednalo o žádný velký hit. Ovšem jen do chvíle, než se ukázalo, že pod jménem Robert Galbraith se ve skutečnosti skrývá snad nejúspěšnější autorka současnosti J.K.Rowlingová. Z nepříliš známé knihy se tak prakticky z minuty na minutu stal světový bestseller. U nás se Kukačka v knihkupectvích objeví už 20. února. Pojďme se tedy podívat, zda je na co se těšit. 

V hlavní roli tohoto detektivního románu vystupuje soukromý detektiv Cormoran Strike. V životě se mu zrovna dvakrát nedaří - vztah se snoubenkou se nevyvíjí tím správným směrem a detektivní kancelář také příliš nevynáší. Když už to vypadá, že ho dluhy docela pohltí, dostane nabídku vyšetřovat údajnou sebevraždu světové topmodelky - navíc za více než slušný honorář.



Spolu se svou asistentkou Robin Cormoran postupně proniká do světa módního průmyslu a Londýnských celebrit. A kromě nových a nových důkazů odkrývá také skutečný obraz dívky, kterou jinak znal pouze z bulvárních článků a obálek časopisů.

Rowlingová prostě umí

Domnívám se, že Volání kukačky by si s trochou štěstí dokázalo kvalitní čtenářskou základnu vybudovat i bez postrčení v podobě odhalení skutečné autorky. Má k tomu všechny předpoklady - zajímavý případ, skvěle prokreslené postavy a rozuzlení, na které sami s velkou pravděpodobností nepřijdete.

Ač nejsem velkou čtenářkou detektivních románů, Kukačku jsem přečetla s chutí. Rowlingová píše skutečně neobyčejně čtivě a díky kvalitnímu překladu si její knihy tuto vlastnost uchovávají i v českém vydání. Téměř 500 stránek uplyne jako nic a to i přesto, že děj plyne spíše pozvolna a větší akce se dočkáme až na několika posledních stranách.

Zástupy postav

Většinu času sledujeme Cormoranovo vyšetřování, zejména výslech všech osob, co by mohli mít se smrtí Luly Landryové něco společného. A takových rozhodně není málo. Coby slavná topmodelka se Lula stýkala s celou řadou lidí, z nichž mnozí by mohli z její smrti profitovat. 

Postav je tedy ve Volání kukačky opravdu spousta, ale nepřipadalo mi nijak zvlášť obtížné se v nich orientovat. Rowlingová má totiž mimořádnou schopnost tvořit věrohodné a zapamatovatelné charaktery. I ta nejnepodstatnější prodavačka, která nemá na vývoj příběhu prakticky žádný vliv, má svou vlastní osobnost.

Cormoran a Robin

A velmi záležet si autorka samozřejmě dala i na prokreslení dvou hlavních hrdinů - detektiva Strika a jeho asistentky Robin. Zapomeňte na všechna klišé. Robin je velmi atraktivní mladá žena, která ale rozhodně nemá v hlavě pouze piliny. Dokáže se rychle rozhodovat, improvizovat v nečekaných situacích a navíc je neobyčejně taktní. 

Detektiv Strike oproti tomu působí jako její pravý opak. Je to mohutný, zarostlý muž, který navíc při svém působení v armádě přišel v Afgánistánu o nohu. Na první pohled rozhodně nepůsobí zrovna sympaticky, ale i přes to si ho pravděpodobně zamilujete. 

Moc se mi líbilo, že se mezi Stikem a Robin nezačal vyvíjet romantický vztah ” za každou cenu”. Jejich vzájemné sympatie nikdy nepřerostou hranici uznání.



Jak nám to do sebe krásně zapadá...

A nakonec k tomu nejdůležitějšímu - tedy k případu. Detektivní zápletka stojí na opravdu pevných základech. Všechny důkazy do sebe nakonec zapadnou jako dílky puzzlí a žádné z otázek, které si při vyšetřování budete klást,nezůstanou nezodpovězeny

Konec je navíc opravdu celkem překvapivý a musím přiznat, že takové rozuzlení by mě ani náhodou nenapadlo. Odhalení toho, kdo je vrahem (a zda vůbec nějaký vrah je) si kniha schovává až na posledních pár stran. Jediné, co mi trochu vadilo, byla ta část knihy, kdy už měl detektiv Strike o výsledku pátrání jasno, ale nikomu nic neprozradil a dále shromažďoval fakta. Myslím, že kdyby nedával tak okatě najevo, že už má případ vyřešený, bylo by to lepší. Ale to je jen malé, nepříliš podstatné mínus. 

Přečíst či nepřečíst? To je oč tu běží! 

Myslím, že Volání kukačky rozhodně za přečtení stojí. Ať už jste milovníky detektivních příběhů nebo ne, kniha má potenciál vás k sobě připoutat. Neočekávejte akční scény, ale poctivou, promyšlenou detektivku vystavěnou na postupném shromažďování důkazů a dialozích s podezřelými. 


Název: Volání kukačky(The Cuckoo's Calling)
Autor: Robert Galbraith (J.K.Rowling)
Překlad:  Ladislav Šenkyřík
Počet stran: 480
Rok vydání: 2014
Vydal: Plus


 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Dobrovský
Knihu si můžete předobjednat na  stránkách knihkupectví


Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

26 komentářů:

  1. Po přečtení Prázdného místa jsem byla zklamaná a zařekla jsem se, že od Rowlingové nebudu číst nikdy nic jiného než HP. Tvoje recenze mě ale docela navnadila a na knihu se docela těším :). Asi si jí nebudu kupovat, ale pokusím si ji v knihovně půjčit co nejdřív to půjde ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že jsem Prázdné místo ještě nečetla a tak nemohu porovnávat. Jestli máš ale ráda detektivky, pak se Volání kukačky rozhodně nemusíš bát :) Je to sice úplně jiné než Harry Potter, ale při čtení jsem ke svému velkému překvapení ani necítila tendenci tyhle dvě knihy srovnávat :)

      Vymazat
  2. Detektivky většinou nečtu, ale posledních pár týdnů se mi jich do rukou dostává překvapivě docela dost - nedávno česká Na kopci a teď jsem dostala ještě jednu od Metafory. Ale jestli si chci letos nějakou detektivku opravdu přečíst, tak je to Volání kukačky! :) Pěkná recenze, nalákala jsi mě ještě víc, než jsem původně byla. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Já na detektivky také moc nejsem. Svého času jsem hltala Agathu Christie, přečetla jsem psa Baskervillského, ale jinak téměř nic. Na detektivku Na kopci jsi mě ve své recenzi ale také nalákala, navíc po Kukačce jsem tak nějak "detektivkově naladěná" :)

      Vymazat
  3. Mám ráda Agathu Christie a naprostá většina ostatních detektivek je pro mě spíš zklamáním, takže po nich moc často nesahám. Nicméně věřím, že Rowlingová bude výjimkou.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna detektivky Agathy Christie mi Kukačka v některých ohledech připomínala, hlavně stavbou příběhu. Celá knížka je vlastně sbíráním důkazů vedoucím ke konečnému rozuzlení :) Ale faktem je, že jsem moc jiných detektivek než těch od Christie nečetla, takže ten dojem podobnosti může být zapříčiněn i tím.

      Vymazat
  4. Súhlasím, bolo to výborné čítanie, mne vadilo jedine to, že som vraha odhalila asi niekde v polovici príbehu, ale ináč sa mi na tom páčilo všetko - zápletka, postavy, detailnosť aj opisy. A Cormoranova osobnosť mi celkom učarovala, je to proste istým spôsobom veľmi charizmatický muž. A viem, že teraz to vyzerá tak, že medzi ním a Robin nikdy nič nebude, no uvítala by som, keby sa úplne pomaličky a nenútene začalo niečo medzi nimi rozvíjať, podľa mňa sa dokonale dopĺňajú :) ale to je len moje zbožné prianie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíme, co Rowlingová s těma dvěma vyvede :)) Já si hrozně užívala, že v té knize prakticky žádná romantika nebyla, proto, že na takové příběhy fakt narážím jen zřídka. Rozhodně máš pravdu v tom, že se skvěle doplňují. A fakt obdivuju, že jsi rozuzlení odhalila tak brzy, já na ten konec koukala jako puk :D Ale fakt je, že já bych se detektivní prací živit rozhodně nemohla, moje schopnost dedukce (i indukce) je značně omezená :)

      Vymazat
    2. Ja som si najprv len tak zo srandy povedala, že najväčším šokom by bolo, keby ten dotyčný bol nakoniec vrahom, aj som sa na sebe smiala, že aké hlúposti vymýšľam, ale čím ďalej, tým viac to bolo logickejšie. Nestáva sa mi často, že odhalím páchateľa, to som mala asi len šťastný deň :) Každopádne, veľmi sa teším na ďalší diel, Cormoran si ma získal :)

      Vymazat
  5. Po přečtení tvé recenze si mě opravdu přesvědčila, abych si ji přečetla. Už se těším až si ji budu moci koupit :).

    OdpovědětVymazat
  6. Detektívky milujem, síce najmä tie zo severu Európy, ale občas siahnem aj po tých z ostatných krajín sveta. Na Volání kukačky sa teším, tvoja recenzia ma nalákala ešte viac. A viem, že aj mama bude túto knihu chcieť, zrovna nedávno som jej kupovala Prázdne místo, takže hneď ako vyjde, objednávam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se tobě i mamce bude líbit :) Severské detektivky jsou žánr, do kterého se také teprve chystám proniknout, takže opět nemůžu moc srovnávat.

      Vymazat
  7. Mmm detektivka, britská a pěkná recenze, to by bylo něco pro mě, ale nějak nemám odvahu si jí hned koupit třeba časem :)

    OdpovědětVymazat
  8. Detektivky sice nečtu, ale tady u té možná udělím výjimku. Už jen kvůli Rowlingové :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Rowingová je určitě dobrý důvod zkusit zabrousit i do jiného žánrz..také jsem se na tuhle knížku těšila především kvůli ní! :)

      Vymazat
  9. Na Volání kukačky se těším. Dneska jsem v knihkupectví obcházela originál, ale nekonec jsem se rozhodla počkat si na překlad.=) Sedi mí styl vypravování Rowlingové - to opravdu umí. I v Prázdném místě.=)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překlad je vážně moc dobrý, takže počkat si na něj se rozhodně vyplatí :) Přeci jen je to čtení v rodném jazyce o něco pohodlnější :)

      Vymazat
  10. Nikdy jsem ještě nečetla detektivku. Nikdy :D ...ale v poslední době mám stále více chuť, po nějaké takové knize sáhnout :) třeba se mi zadaří a na knížku zrovna narazím, protože si ji vylíčila v opravdu pěkném světle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy? :) To je určitě nejlepší čas to napravit. Tak snad se ti knížka bude líbit. Jinak jako detektivnímu začátečníkovi ti doporučuji také třeba Deset malých černoušků od Agathy Christie - to je jedna z mých oblíbených knížek :)

      Vymazat
    2. Moje sice není nejoblíbenější, ale Agathu doporučuji všemi deseti! :)

      Vymazat
  11. K Prázdnému místu jsem přistupovala obezřetně a bez velkého očekávání, nakonec to bylo výborné. Přišlo mi, že Rowlingová nejvíc umí právě to prokreslování charakterů... A detektivky mě taky docela baví, ač je nečtu tak často, jednou za čas si je ráda přečtu. Na Volání kukačky se už těším, ještě jsi mě popostrčila :)

    OdpovědětVymazat
  12. Kukačka vypadá opravdu skvěle. Dnes při procházení mých oblíbených knižních blogů jsem si objevila čtyřikrát, a pokaždé kladně ohodnocenou. Je rozhodnuto. Jdu do ní :)

    OdpovědětVymazat
  13. Detektívky nezvyknem čítať, ale na toto si ma nalákala, myslím, že by to mohla byť fajn zmena.:) Super recenzia!

    OdpovědětVymazat
  14. Vím, že spousta lidí tvrdí, že za uveřejněním skutečné identity autorky stály nízké prodeje této knihy a ne moc pozitivní recenze. Ona to je asi i pravda, určitě to byl z části marketingový tah. Ale na druhou stranu, měla před tím tahle kniha nějakou propagaci? Pokud ano, tak já o tom nevím. A stejně si nějaké čtenáře našla. Já sama jsem dost ráda, že vyšlo na veřejnost, že autorkou je právě Rowlingová, jinak bych se k té knize patrně nedostala, protože bych o ní nevěděla a taky by asi nedošlo k jejímu překladu, a to by mě určitě mrzelo. Nejen kvůli tomu, že jde o Rowlingovou, ale také kvůli tomu, že bych zřejmě přišla o dosti kvalitní knihu - mám totiž pocit, že tohle se mi bude líbit a tvá recenze mě v tom jen utvrzuje. Doufám, že se ke knize po jejím vydání dostanu. Stejně tak doufám, že si konečně přečtu i to Prázdné místo. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím překladem máš určitě pravdu :) I tak by mě ale čistě z pozorovatelského hlediska zajímalo, kam by to ta knížka dotáhla bez jména Rowlingové ne přebalu. I když kdyby se k nám Kukačka nedostala, byla by to určitě škoda. Prázdné místo si také plánuju přečíst co nejdřív, ale to už tvrdím tak dlouho (bez reálného výsledku), až se za sebe fakt stydím.

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)