Paní Hemingwayová - Naomi Woodová

Čtyři ženy a jeden muž

S Ernestem Hemingwayem mám zvláštní vztah. Knížky od něj se mi nelíbí a knížky o něm přímo hltám. Když se mi tedy doneslo, že nakladatelství Metafora chystá knihu o jeho čtyřech manželkách, hned jsem věděla, že si ji musím přečíst. Minimálně proto, abych zjistila, jak se vůbec někdo může oženit čtyřikrát za život.

Manželky slavných mužů jsou často opomíjené. Poslední dobou se však objevila spousta knih, které tuto nespravedlnost chtějí napravit. Z jako Zelda, Pařížská manželka a nyní také Paní Hemingwayová. Kniha přibližuje životy všech Hemingwayových žen, jejich radosti i strasti a hlavně jejich vztah ke slavnému Ernestu Hemingwayovi. Jaké doopravdy byly?




















Hadley, Fife, Martha a Mary všechny sdílely jednu podstatnou věc. Byly to manželky Ernesta
Hemingwaye. Tam ale jejich podobnost většinou končí. Každá z nich totiž byla nenapodobitelnou osobností s vlastním životním příběhem, do kterého aspoň na chvíli díky této knize můžeme nahlédnout.

Kniha Paní Hemingwayová je rozdělena na čtyři části, které se v chronologickém pořadí věnují Hemingwayovým ženám. Jejich příběhy se odehrávají vždy ve dvou časových rovinách. Na začátku jejich vztahu s Ernestem a na jeho konci. Pro čtenáře je jistě zajímavé sledovat vztah dvou lidí, kteří se na začátku bezmezně milují a na konci skoro nenávidí. Jen je škoda, že nás autorka ochudila o tu prostřední část. Ocenila bych, kdybych s každou postavou mohla strávit déle než jen nějakých 70 stránek. 

Co mě samotnou velmi potěšilo bylo to, že kniha není vyprávěná v první osobě, ale ve třetí. Autorka se samozřejmě nejvíce zaměřuje na postavy manželek, ale vyprávění ve třetí osobě je příjemnou změnou oproti tomu množství životopisných románů, kterým vládne ich-forma. 

Přestože všechna Hemingwayova manželství měla dost podobný průběh, rozhodně se u knihy nenudíte. Autorka vás donutí soucítit se ženou, kterou její manžel podvádí, i když je to už třetí v pořadí, a stále potají nadáváte milence, i když víte, že příští kapitola bude o ní. Paní Hemingwayová však není o tom, která postava je ta hodná a která ta špatná. Ani jedna z nich není dokonalá, ale přesto jsou všechny lidské a je těžké si je neoblíbit. Naomi Woodová svým postavám vdechla život, něco, co v klasických životopisech nepotkáte.

Můj pohled na Ernesta se v průběhu knihy velmi změnil. Nikdo asi nemůže popřít to, že Hemingway byl děvkař a holdoval alkoholu. Na druhou stranu díky knize skvěle pochopíte, jak je možné, že byl pro ženy tak přitažlivý, přestože o všech jeho poklescích věděly. Na začátku je jednoduché ho odsoudit, ale na konci mi ho bylo skoro líto.

Zjistila jsem tedy, jak se někdo může oženit čtyřikrát za život? Vlastně ano. Po přečtení Paní Hemingwayové Ernesta celkem chápu. A vy si Paní Hemingwayovou taky přečtěte. Je čtivá, zábavná a dobře napsaná. A třeba se od Hemingwaye a jeho manželek něčemu přiučíte. 


                                                                 


Název: Paní Hemingwayová
Autorka: Naomi Woodová
Překlad: Eva Fuxová
Počet stran: 276
Rok vydání: 2014
Vydala: Metafora
Databáze knih Goodreads

Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

7 komentářů:

  1. Já u takovýchto knih vždycky přemýšlím, z kolika procent tak můžou být pravdivé. Dobře, je tu koncept podvádění manželky - milenky - manželky, ale dovedeš si představit, že by o tobě třeba teď někdo napsal knihu a co by v ní bylo? O čem by se v ní psalo? Vždyť neznáme svoje tajemství.. Určitě to může být pěkná kniha, ale já těm životopisům nikdy moc nevěřím, a tak preferuju rovnou fikce.
    Samozřejmě si ji stejně chci přečíst. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak autorka sama píše, že je to fikce, i když z nějakých podložených událostí samozřejmě vycházela. Já mám tyhle knihy ráda, poslední dobou jich čtu nějak podezřele hodně. :D Nikdo úplně nedokáže říct, jak to bylo doopravdy, ale myslím, že lidi baví tyhle knihy číst právě proto, že jsou v nich postavy, které doopravdy žily, i když třeba ten děj stoprocentně pravdivý není.
      Každopádně doufám, že tě kniha příliš nezklame. :)

      Vymazat
  2. Myslím, žes to vystihla přesně :) Taky děkuju. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nevedela som, že mal až 4 manželky.:D Kniha znie dosť zaujímavo a super recenzia.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám to s Hemingwayem podobně - jako osobnost mi příjde neskutečně fascinující, ale na jeho tvorbu mám trochu smíšený názor. Už jsem párkrát slyšela, že byl několikrát rozvedený, ale že to bylo čtyřikrát by mě ani ve snu nenapadlo :D Určitě si tu knížku přidám na svůj čtecí seznam!

    OdpovědětVymazat
  5. Nikdy mě tenhle žánr nebavil, takže se k této knize asi nikdy nedokopu. :-D
    Ale podle recenze zní moc zajímavě, to ano. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)