Měsíční přehledník (květen+červen 2014)


Když jsem naposledy do téhle rubriky psala, zrovna mi končilo první zkouškové období. V podobném duchu pokračuji i tentokrát, a tak si můžete přečíst nějaké další drby z mého vzrušujícího života a pokochat se novými knižními přírůstky. 


Letní zkouškové bylo asi o tisíc procent lepší než to zimní. Zásluhou školy to ale nebude. Spíš tím, že jsem nestrávila tři týdny zavřená doma s učebnicemi jako minule, ale aktivně si pěstovala svůj sociální život i přes hrozící zkoušky. Bilance těchto dvou měsíců vypadá asi následovně:

  • 2x návštěva divadla
  • 1x návštěva kina
  • 2x sborový koncert
  • 1x knižní (mini)sraz
  • 1x beseda a autogramiáda spisovatelky
  • 1x výstava
  •  3x kniha

To není špatné, co říkáte? Ale popořádku.

Konečně jsem se dostala na dvě divadelní hry, které jsem chtěla vidět už hrozně dlouho. Obě z produkce Divadla v Dlouhé. Jako první to byla hra s názvem Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. No nechcete na to jít už jenom kvůli tomu názvu? J Souborné dílo je komedie se třemi herci, kteří, jak název napovídá, představují dílo Williama Shakespeara ve „trochu” zkrácené podobě. Je to vážně vtipná podívaná. Z Tita Andronika je kuchařská show s lehce kanibalistickými recepty, Troilus a Cresida skončili jako Teletubbies a místo dramatického přednesu Othella máme bitvu rapperů. Doporučuji všemi deseti.
Druhá hra byla divadelní zpracování Soudných sester od Terryho Pratchetta. Vím, nápad hrát Zeměplochu v divadle zní šíleně, ale věřte mi, bylo to skvělé. Tancující Smrť je toho důkazem. (https://www.youtube.com/watch?v=bw-bAw1qjyA)


U kina se samozřejmě nejednalo o nic jiného, než o Hvězdy nám nepřály. Tady se musím zařadit k davu nadšených fanoušků. Jsem z filmu unešená ještě teď. Soundtrack k němu jsem si doteď poslechla minimálně 1259krát ( už jsem se skoro naučila rappovat ve švédštině). A taky jsem se asi trochu zamilovala do Ansela Elgorta.

Knižní sraz předcházel předpremiéře filmu Grace of Monako, na kterou jsem sice nemohla právě kvůli svému sborovému koncertu, ale aspoň na srazu jsem se ukázala. Bylo fajn si zase popovídat o knihách s lidmi, kteří je mají stejně rádi jako já. Fajn byla i hra na hádání postav, kterou jsme se snažili hrát. Dokonce jsem uhodla postavu, o které jsem dosud slyšela jen hodně zběžně. Tímto si gratuluji a zdravím Měděného jezdce a jeho hlavní hrdinku, jejíž jméno jsem už zapomněla. (nebyla to Taťána?)

Minulý týden jsem se také zúčastnila besedy s Naomi Woodovou (autorkou Paní Hemingwayové). Dozvěděla jsem se plno zajímavostí jak o Hemingwayovi, tak o jeho manželkách a ukořistila i podpis. Pro ty, kteří nemohli, aspoň pár perliček:
  • Když žil Ernest se svou první ženou v Paříži, byli velmi chudí. Jedli prý kromě jiného i holuby, které Ernest uškrtil v Lucemburských zahradách.
  • S oblibou používal pro své manželky roztomilé přezdívky. Představte si Ernesta Hemingwaye, jak někomu říká: „Ty má mrkvičko.”
  • Jeho první žena Hadley nebyla o nic lepší. Říkala mu bobečku.
  • Žena č. 1 a žena č. 2 byly zpočátku nejlepší kamarádky (než jí žena č. 2 přebrala manžela). Žena č. 4 se také přátelila s ženou č. 2. Jenom žena č. 3 byla taková individualistka.
  • Za 40 let svého života strávil Ernest Hemingway bez manželky pouhých 7 a půl měsíce.
  • A nakonec citát, který Ernesta přesně vystihuje: Hemingway in posession of a wife is also Hemingway in want of a mistress. (Jakmile má Hemingway manželku, začne toužit po milence)




A co mé nové knihy? Za úspěšné zkouškové jsem si nadělila tři. Do čtečky jsem si pořídila Paper Towns od Johna Greena, které si už dlouho chci přečíst. Také jsem využila nabídky www.audible.com na jednu audioknihu zdarma a stáhla si knihu s názvem The Beginning of Everything (nebo v britské verzi Severed Heads Broken Hearts - mnohem lepší název). Je to young adult kniha z prostředí střední školy. Žádný zázrak, ale vtipy tam jsou geniální. Myslím, že audioknihy vezmu na milost. :) (Posloucháte audoknihy? Zatím mi nepřijde, že by to bylo u nás nějak rozšířené.) A jako poslední jsem si koupila knihu Hruškadóttir od Jany Šrámkové, Podle recenzí by to měl být přesně ten styl, který mám ráda, tak snad mě nezklame.



Momentálně se nacházím na prázdninách v Třeboni, takže asi nebudu zvládat odpovídat na komentáře, ale až se vrátím, tak to napravím. :) Jak si zatím užíváte prázdniny vy? :)

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

8 komentářů:

  1. Fíha, tak to si mala ozaj akčný semester.:) Tú Zeměplochu v divadelnej podobe by som si pozrela.:3 Hviezdy ma tiež nadchli... A netušila som, že bol Hemingway taká zaujímavá osôbka.:D
    The Beginning of Everything znie fajn. Ja počúvam svoju prvú audioknihu ever, Cruel beauty a tiež sa mi to celkom pozdáva.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zeměplocha na divadle je vážně skvělá. Mám pocit, že je z ní i televizní záznam, tak třeba půjde někde na internetu sehnat. :)

      Vymazat
  2. Stihla jsi toho dost! Na Shakespearovi ve 120 minutách jsem byla, ale zas tak extra mě to nenadchlo. :-) Hruškadóttir se mi ale líbilo, i když Zázemí asi víc. Ať se ti pěkně čte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to líbilo hodně, ale chápu, že ten humor nemusí sedět všem. :) Zázemí mě zaujalo taky, určitě se po něm někdy poohlédnu.

      Vymazat
  3. Těším se na recenzi Paper Towns, pokud bude, je to zatím jediná kniha od Johna Greena, kterou jsem ještě nečetla... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě nevím, jestli recenze bude, původně jsem ji ani neplánovala. Zatím musím říct, že tam je dost témat z Aljašky. Ale možná něco krátkého napíšu. :)

      Vymazat
  4. Ahoj, já bydlím kousek od Třeboně a do Třeboně chodím i do školy..škoda, že jsem zrovna na druhém konci republiky.. :D

    Jinak jsem si tě a Maynmar dovolila nominovat do Prázdninového tagu.. :) http://svetterushqyh.blogspot.cz/2014/07/prazdninovy-tag_3.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za nominaci. :) Třeboň je vážně krásné město. Když si odmyslíš ty komáry. :D

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)