Jak na knihy v angličtině

Když lidem říkám, že čtu knihy v angličtině, většinou na mě koukají jako na blázna. A když jim následně tvrdím, že na tom nic není, nechtějí mi věřit. Přitom s trochou trpělivosti dokáže anglickou knížku přečíst skoro každý. Nevěříte? Pokud se s knihami v angličtině teprve chystáte začít, je tento článek přesně pro vás.



Začít číst knihu v angličtině může být poprvé dost stresující zážitek. Plno slov, kterým nerozumíte, které neumíte vyslovit, ztrácíte se v ději a vlastně vás to ani nebaví. Mám pro vás ale dobrou zprávu. Pokud vytrváte, bude to jenom lepší. Abych vám to ale přece jenom trochu ulehčila, podělím se s vámi o pár tipů na to, jak číst v cizím jazyce.

1.Kdy začít?


Jak poznat kdy už je vaše angličtina na takové úrovni, že v ní zvládnete číst knihy? Na tuto otázku se nedá tak jednoduše odpovědět. Já jsem například začala číst anglické knihy po 5 letech učení se anglicky, ale dokážu si představit, že se to dá zvládnout i dřív. Abyste se v knize orientovali, musíte mít alespoň základní přehled v gramatice – hlavně v časech – bez nich jste v podstatě ztracení. Jinak ale většinu gramatiky pochopíte za pochodu.

2.Jak vybrat knihu?


Vyberte si knihu, o které jste přesvědčeni, že vás bude bavit. Čtení v cizím jazyce rozhodně není tak pohodlné jako v češtině, a tak pokud nebudete mít opravdovou motivaci knihu dokončit, může se stát, že to vzdáte už na začátku. Hodí se také vybírat si knihy, které jste už četli v češtině. Pokud znáte příběh, bude se vám rozhodně lépe v četbě orientovat. Tipy na knihy, se kterými začínat, naleznete v příštím článku.


3.Co když nerozumím ani slovu?


Připadá vám, že nerozumíte ani slovu? Neděste se předčasně. Při četbě knihy v cizím jazyce nejde o to, abyste rozuměli každému slovu, ale spíše o to, abyste pochopili smysl. Rozhodně nepřekládejte každé slovo. Zdržuje to a za chvíli byste četli spíš slovník než onu knihu. Překládejte si pouze ta slova, která se často opakují nebo která vám přijdou klíčová. Možná vám přijde, že se takto moc nových slovíček nenaučíte, ale opak je pravdou. Nenásilnou formou si zapamatujete ta, která budete vídat často, a ta ostatní budete umět aspoň pasivně.

4. Vzdávám to!


Posledním a nejtěžším krokem je nenechat se odradit a knihu dočíst. I když si budete připadat na pokraji sil, nevzdávejte to. Cizojazyčné knihy se musí číst jako složité klasiky – každý den aspoň kousek, protože jakmile si jednou dáte přestávku, těžko už navazujete. Odměnou vám bude dobrý pocit z dokončené výzvy a také rozšiřující se slovní zásoba. Čtení knih v angličtině má také další nesporné výhody. Například nemusíte čekat na překlad dalšího dílu série. Už tak stačí, že čekáte na jeho vydání.

V příštím článku se můžete těšit na tipy na knihy, které jsou vhodné pro začátečníky, ale kterými nepohrdnou ani zkušení angličtináři.

eM.

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

20 komentářů:

  1. super článek! Na stole mi už nějakou dobu právě jedna taková anglická leží a pořád se nemám k jejímu přečtení, protože mám strach, že to vzdám a prostě...chudák knížka! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!:) Tak pokud ti leží na stole, tak už jsi na dobré cestě! :D Není dobré se k něčemu nutit, ale když už se jednou odhodláš, určitě to zvládneš. Držím palce!:)

      Vymazat
  2. Pekne zhrnuté.:) V angličtine čítam už ako v slovenčine alebo češtine, ale začiatky boli náročné, hlavne to vážne nevzdať.:D

    OdpovědětVymazat
  3. Už dlouhou dobu chci začít číst v angličtině, ale vždy, když jsem si půjčila anglickou knihu z knihovny, tak po přečtení první stránky jsem to vzdala.
    Těším se na tipy na knihy pro začátečníky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba si jen vybíráš špatné knihy :) ..jedna z nich ale určitě bude ta pravá! :)

      Vymazat
  4. čtu v angličtině asi už rok. Ze začátku jsem na to byla dost bídně (nedočetla jsem ani Harryho Pottera a to má angličtinu pro předškoláky. :D). Jak jsi psala, je hodně důležité najít si knihu, která bude motivovat ke čtení a Harry byl jednoznačně špatná volba. :D
    Jako první knihu, kterou jsem v aj přečetla, byla You Don't Have To Say You Love Me (taky se ti zdá ten název tak vražedně dlouhý jako mně? :D). Nemá sice nejjednodušší angličtinu, ale bavila mě, moc. :D
    Já když aj knihu nepřečtu na jeden zátah, tak ji většinou nedočtu vůbec. Ale abych byla upřímná - to většinu knížek. Sad story. .D
    Hodně mi v čtení aj knih pomáhá i tohle:
    dala jsem si předsevzetí, že žádné slaďárny ani erotické knihy nebudu číst v češtině (jak je možné, že blbůstky, které jsou v češtině tak hloupé, vypadají v angličtině normálně? :D).
    A, na což jsem na sebe docela hrdá, přečetla jsem nedávno sedm dílů Merry Gentry za sedm dnů. Za sebou. V angličtině. Můj životní výkon. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna Harry Potter mi nepřijde zas tak jednoduchý..Rowlingová má občas dost květnaté popisy..:D Musím se přiznat, že You don't have to say you love me neznám, ale název je rozhodně dlouhý (a když si ho řekneš v češtině, tak zní dost hrozně :D. Taky se mi zdá, že když čteš něco anglicky, tak to často nezní tak hrozně, jako v češtině. A slaďárny mají tu výhodu, že jsou většinou psány právě tou angličtinou pro předškoláky. Fakt si myslím, že takové Fifty shades bych zvládla bez problémů v sedmé třídě :D (i když v sedmé třídě bych z toho nejspíš měla újmu na zdraví.. :D )
      Každopádně gratuluju k životnímu výkonu!:) Takhle rychle nečtu ani v češtině :D

      Vymazat
  5. Já mám doma Twilight v angličtině, ale zatím jsem se do něj nepustila. Mám z toho celkem strach, číst knihy v angličtině, i když se anglicky učím už hm....no více než 10 let :D. Tak snad se k tomu taky dostanu a půjde to. A jaké knihy jsi četla ty v angličtině? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Twilight si myslím, že na čtení zrovna tak složitý nebude, nemusíš se toho bát. :)Já v angličtině čtu často, zrovna minule jsem to počítala a zjistila jsem, že tak čtvrtina knih, co přečtu, je anglicky. První knihy, které jsem v angličtině přečetla byl Harry Potter a od té doby mi to zůstalo. :D :)

      Vymazat
  6. u me byla prvni kniha v anglictine dvojjazycne vydani Frankensteina, to bylo hodne lehke. Pak jsem cetla Prom nights from hell, no a nasledne uz to slo samo. Posledni lniha v aj co jsem cetla byla uzasna The Fault in our Stars!! :) nejak me to cteno v aj zacalo bavit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. The Fault in Our Stars jsem v aj četla taky a musím říct, že v originále mi přišla mnohem lepší. Možná je to tím, že když jsem byla zvyklá na angličtinu, v češtině mi to připadalo takové zvláštní...ale stejně bych řekla, že ta kniha v angličtině vyzní úplně jinak. :)

      Vymazat
  7. Tohle je skvělý článek. :-) Já v angličtině přečetla celé knihy zatím jen na Kindlu, kde si v případě opravdových nesnází pomáhám s integrovaným slovníčkem - zvlášť když jde o nějaký zvrat v ději, kde je to jedno slovo zkrátka klíčové. Takhle jsem přečetla téměř celou sérii True Blood, která je vcelku jednoduchá a zároveň napínavá, takže na procvičování angličtiny vcelku ideální. :-) Před několika lety jsem se snažila číst v angličtině zmiňovaného Harryho Pottera (jeden výtisk v originálním vydání mám doma), ale bylo to v době, kdy jsem tomu bez slovníku fakt nerozuměla a s neustálým hledáním slovíček mě to přestalo bavit, takže jsem s tím brzy přestala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Kindle je na čtení cizojazyčných knih nejlepší. Taky ho používám a bez něj a jeho slovníku nedám ani ránu. :)Jak už jsem psala nahoře, Harry Potter se tváří jako jednoduchá knížka, ale pro začátečníky asi až tak lehký nebude. Každopádně jestli jsi v angličtině už trochu zběhlá, rozhodně stojí za to si ho přečíst. V originále má (aspoň pro mě) takové zvláštní kouzlo. :)

      Vymazat
  8. Taky na mě kamarádky koukají jak na blázna:) já čtu ty největší oddechovky v angličtině, třeba True Blood:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se k tobě časem kamarádky přidají! :D Oddechovky jsou na čtení v angličtině nejlepší...těm se dá aspoň celkem bez problémů rozumět. :)

      Vymazat
  9. Zrovna článek, který potřebuju :D Angličtinu už se učím ty jo asi nějakých 10 let (ano počítám i kroužek v 1. třídě kde jsem se učila počítat do deseti :D ), ale pořádně teprve pár roků, a letos jsem se rozhodla, že když nemám moc možnost si ji vyzkoušet v praxi, tak alespoň si ukrátím čekání na mé oblíbené knížky a koupila si 4. díl pokrevních pout no a ze začátku to bylo těžké, ale stálo to a to
    Moc mě bavily výrazy spolužáku, kteří se jen podívali co čtu uviděli anglická slovíčka, vykulili oči a rychle to raději zavřeli :D
    Po dočtení jsem ji hned půjčila kamarádce s tím, že je to nejlepší díl ze série, a že si ji musí hned přečíst, a pořád nic :/ Takže jsem ji hned po dočtení tohoto článku poslala odkaz a doufám, že už se k něčemu rozhoupe :D
    Jinak moc pěkný blog, divím se, že jsem na něj ještě nenarazila, ale odteď ho budu pravidelně navštěvovat, takže jen doufám, že se objeví více takových článků :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za pochvalu! =) Výrazy lidí kolem, když zjistí, že čteš anglicky, jsou občas vážně k nezaplacení. :D Jinak držím palce tobě i tvé kamarádce! :)

      Vymazat
  10. Díky za článek... Já čtu knihy v angličtině a někdy jsou celé kapitoly, kdy rozumím bez problémů, jenže najednou ejhle - narazím na odstavec, kde těch slov je třeba 10, které vůbec neznám a co teď? Mám si je zapsat... najít ve slovníku? Naučit se je a vrátit se k odstavci později? To je blbý, protože si je stejně později nepamatuji a když je těch slovíček stovka, tak už je to trochu moc :D
    Ale dobře - povedlo-li se to tobě, rozhodně to budu zkoušet dál :)
    matt

    OdpovědětVymazat
  11. Stáhla jsem si do počítače If I Stay. Tak nějak mě nabudila hodina angličtiny, kdy jsem snad jediná přečetla několik odstavců článků téměř v pohodě, než ostatní. Čekala jsem, že kniha nebude tak náročná, ale ejhle a jsem v čudu. Někdy nerozumím ani jednomu slovu, někdy když si ho přeložím na internetu stejně větu nepochopím. Ztrácím tu víru číst...a říkám si že v té angličtině jsem asi fakt naprosto nemožná..Možná to bude i tím, že potřebuji lepší knížku, nebo že čtu na internetu. Ale stále mě láká ta představa, že si jednou přečtu celou knížku v angličtině v pohodě a budu mít lepší pocit. Vypadá to beznadějně a to se učím angličtinu téměř 10 let a dá se říct, že pořádně až na střední jsem se začala víc chytat a seriály s titulky mi pomáhají, v knížce se, ale stále ztrácím..:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to fakt bude knížkou, třeba by ti víc sedla nějaká zjednodušená četba pro začátek, a pak se propracovat k běžným knihám. Držím palce! :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)