Muž jménem Ove - Fredrik Backman (audiokniha)

O mrzoutovi s velkým srdcem

Když jsem byla malá, rodiče mi před spaním předčítali. A když náhodou neměli čas, pouštěli mi některou z mnoha pohádek, které jsme měli na audiokazetách. To bylo mé první a na velmi dlouhou dobu poslední setkání s audioknihami. I proto jsem byla po obdržení audioknihy „Muž jménem Ove“ zvědavá, co mě vlastně čeká. A už na začátku musím říct, že zklamaná jsem rozhodně nebyla. Ale pěkně popořadě. 


Kniha Muž jménem Ove vypráví příběh, který by se klidně mohl odehrát ve vaší ulici. Hlavní hrdina Ove je typický starý mrzout, který má na vše připravenou nejapnou poznámku a nenechá si ujít jedinou příležitost, aby někomu vyčinil za porušování pravidel. Rozhodně se ale na tomto světě neplánuje rozčilovat dlouho. Přišel o milovanou ženu i o svou pracovní pozici a tak si už nepřeje nic jiného, než v klidu umřít. Ale to by tu nesměli být sousedé, kteří člověka nenechají chvíli v na pokoji. 




Dlouho žádná kniha nevzbudila mezi čtenáři tolik pozitivních ohlasů, jako právě Ove. Je to kniha, která vás zároveň rozpláče i rozesměje, hlásaly recenze, a já nemohu než souhlasit. Humorné momenty střídají pasáže, které vám do očí vženou slzy dojetí. A to i v audiopodobě. Knihu jsem poslouchala při cestách autobusem a měla jsem co dělat, abych v ostatních pasažérech nebudila dojem člověka s maniodepresivní psychózou.

Z velké části na tom má zásluhu Jan Vlasák, který byl pro načtení knihy Muž jménem Ove opravdu výbornou volbou. Jeho hlas perfektně dokresluje atmosféru příběhu a k charakteru Oveho se hodí naprosto skvěle. Hlasový projev je navíc velmi příjemný a o monotónnosti nemůže být ani řeč. I tempo čtení mi zcela vyhovovalo – neměla jsem pocit, že nestíhám sledovat děj, ani že je předčítání zbytečně pomalé.


Jednotlivé kapitoly jsou odděleny krátkou hudební znělkou, která do celkového vyznění příběhu také velmi dobře zapadá a příjemně podtrhuje humorný nádech knihy. Občas se ale hudba neobjevovala jen na konci kapitoly, ale i přímo v ní, s čímž jsem měla trochu problém. Jsem totiž zvyklá úvodní znělky přeskakovat a tak jsem někdy poskočila na další kapitolu, aniž bych zcela doposlouchala tu předchozí. 

Každá kapitola vypráví samostatnou část příběhu, což mi připadá pro účely audioknihy naprosto ideální. Například při poslechu v autě se nemusíte bát, že budete za volantem sedět ještě dlouhé hodiny po dosažení cíle proto, abyste se dozvěděli, jak zápletka dopadne. I přesto je těžké se od knihy odtrhnout. Oveho příběh sice není přímo napínavý, ale i tak vás brzy pohltí.



Příjemnému zážitku z poslechu dopomáhá i to, že vydavatelství OneHotBook si dalo na Ovem opravdu záležet. Znát je to jak na kvalitě nahrávky, tak i na celkové grafické podobě CD obalu. Kromě anotace na obalu najdete i například krátké životopisy autora knihy Fredrika Backmana a interpreta Jana Vlasáka nebo několik obrázků různých modelů automobilů Saab, o kterých v knize padne nejedna zmínka. 

Pokud stále váháte, zda je poslech audioknihy to pravé právě pro vás, myslím, že právě Muž jménem Ove je skvělý způsob, jak se o tom přesvědčit. Nabízí totiž vše, co můžeme od dobré audioknihy očekávat. Pevný základ v podobě kvalitní knižní předlohy, výborného interpreta i kvalitní zpracování.


Název:  Muž jménem Ove (En man som heter Ove)
Autor:  Fredrik Backman
Interpret:  Jan Vlasák
Délka: 8 hodin 46 minut
Rok vydání: 2014
Vydalo: vydavatelství OneHotBook

 Za poskytnutí audioknihy ke zrecenzování děkuji vydavatelství OneHotBook. 



Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

20 komentářů:

  1. Audioknihy jsem ještě nezkoušela :) Nicméně Oveho se chystám koupit v knižní podobě. Tento příběh si zkrátka nemohu nechat ujít. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Ove bude určitě stát za to i v papíru, docela uvažuji, že si ho ještě pořídím. Některé knihy zkrátka můžu mít doma klidně dvakrát :))

      Vymazat
  2. Práve ma čakajú posledné tri kapitoly z audioknihy Forrest Gump (moja prvá audiokniha) a ak sa bude dať, určite si ako ďalšie vypočujem práve Muža jménem Ove. Znie to skvele, milujem príbehy, ktoré síce nie sú extra dynamické a napínavé, no sú proste o živote a sú veselé, smutné i dojemné zároveň. Ďakujem ti veľmi pekne za tip a za recenziu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Forrest Gump je má srdcovka ve filmovém zpracování, kniha mi sedla o něco méně. I tak jsem ale zvědavá, jak se ti bude audiopodoba zamlouvat, ráda si přečtu recenzi (jestli bude) :) A Muže jménem Ove rozhodně doporučuji, podle toho, co píšeš, se ti bude určitě líbit! :)

      Vymazat
  3. Zdravím,

    k audioknihám mám ještě takový zvláštní postoj a odstup, ale někdy je konečně musím vyzkoušet. Ale na tuhle knížku jsem se zvědavě koukala, musí být skvělá :)

    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si nebyla jistá, jestli mi audioknihy sednou - ale k mému vlastnímu překvapení mi taková forma čtení naprosto vyhovovala. Klasické knihy jsou sice stále na prvním místě, ale sem tam není špatné zaposlouchat se do příběhu během uklízení nebo právě při cestování. Zkrátka rozhodně doporučuji vyzkoušet :)

      Vymazat
  4. knihu bych si chtěla přečíst ale audiokniha je také dobrá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se ti kniha bude líbit - ať už se rozhodneš pro jakoukoli formu :)

      Vymazat
  5. Ukázka mě moc zaujala, tuto knihu si už opravdu dlouho chci přečíst. :)
    Audiokniha se mi zdá jako taky super alternativa. Skvěle napsaná recenze. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Tak snad se ti knížka bude líbit, ať už se k ní dostaneš v jakékoli podobě :)

      Vymazat
  6. Na knihu mě láká nejedna recenze, už jsem se nechala zvyklat a v pondělí mi snad i dorazí. :-). S audioknihami moc zkušeností nemám, chvilku jsem poslouchala Netopýra od Nesba a to bylo dost hrozné, ale asi to bude kniha od knihy, tak je nebudu zatracovat. Každopádně na Oveho se moc těším, miluju sarkastické morousy :-) Díky za názor :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se Ti kniha bude líbit. I když jestli máš ráda sarkastické morousy, tak má nejspíš prakticky vyhráno :)

      Vymazat
  7. Nevím, jestli sáhnu po audioknize, ale po papírové knížce se asi určitě podívám, když jsem na tuto knihu četla už tolik chvály. :) Jednou bych možná chtěla i nějakou audioknihu zkusit, jen si bohužel nejsem jistá, jestli bych to zvládla v klidu celé doposlouchat, nó. :D Uvidím. :) Ale je fajn, že ten výběr audioknih se jen a jen rozšiřuje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus a uvidíš! :) Myslím, že Muž jménem Ove rozhodně není pro začátek s audioknihami špatný, ale určitě bude stát za to i v klasické papírové podobě.

      Vymazat
  8. Děkujeme za nominaci, když budeme mít čas, rády se zapojíme :)

    OdpovědětVymazat
  9. super recenze. doma mi jako maly taky predcitali nebo neco pustili a od ty doby jsem taky s zadnou audioknihou do kontaktu neprisla. ale o tehle se porad vsude mluvi, jak o knize tak o audio, budu do toho fakt, ale uz fakt muset jit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! :) A s Ovem rozhodně neváhej - občas mám tendenci se knihám okolo kterých je moc velký humbuk vyhýbat, ale tady jsem to neudělala a jsem za to ráda! :)

      Vymazat
  10. Jeste me nejak kniha nepresvedcila, ze si ji mam precist :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně máš, vážně! :) Jakkoli fádně může námět znít, jsem si jistá, že by se ti líbila. Není moc knih, u kterých bych to prohlašovala s takovou jistotou, ale vážně myslím, že v Ovem si "to své" najde prakticky každý.

      Vymazat
  11. chtěla bych ji zkusit v knižní podobě :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)