Mé knihomolské prohřešky

 

Oficiálně sice neexistuje žádný "Kodex správného knihomola", ale jsou určité zásady, které se valná většina knihomolů snaží dodržovat. I já se snažím, ovšem jsou oblasti, ve kterých má snaha nikam nevede. Rozhodla jsem se tedy sepsat pětici svých největších knihomolských prohřešků, kterých se dopouštím prakticky dnes a denně. 

A jaké jsou ty vaše? 


1. Shromažďuji, ale nečtu

Kupování knih u mě hraničí s duševní poruchou. Bez ohledu na to, jak tenký je můj rozpočet, na knížku se prostředky najdou vždycky. Koho zajímá jídlo, když v internetovém bazaru je tolik skvělých knih za ještě skvělejší ceny, no ne?

Vedlejší produkt této shromažďovací mánie je ten, že knížky sice pořizuji, ale na jejich čtení už mi nezbývá čas. Ještě donedávna jsem se pyšnila tím, že jsem naprostou většinu své knihovny četla. To už dávno není pravda. Nepřečtené knihy tvoří dobrou třetinu mé knihovny, a kdo ví, jak to skončí, jestli se sebou něco neudělám.


Hlavní problém je ten, že se kromě koupených knih zavaluji také knihami, které musím přečíst k určitému datu. A nemám na mysli jen recenzní výtisky, ale především knížky vypůjčené z knihovny a od kamarádů. 

Na druhou stranu, až přijde konec světa a lidstvo zůstane uvězněno ve svých domovech, budu mít co číst ještě dobrého půl roku. A možná v bojových podmínkách docením důležitost jídla a přestanu navštěvovat knižní bazary – kdo ví? 

2. Neorganizovaná knihovna

Knihovna je vizitkou každého knihomola a měla by podle toho vypadat. Když vidím fotografie knihoven ostatních blogerů, nemohu než obdivovat to, jak uklizené knihovničky mají. Já bohužel na organizaci čehokoli nikdy moc nebyla a podle toho má knihovna také vypadá. Najít v ní jednu konkrétní knihu je pro náhodného kolemjdoucího pěkný oříšek – a občas je to náročný úkol i pro mě samou. 

Knihy v knihovně nemám seřazené podle barev. Nemám je seřazené ani podle abecedy, autora, nakladatelství nebo žánru. A nemám je seřazené ani podle velikosti – zkrátka naprostý chaos. Vždy když se ke mně dostane nová kniha, dám ji zkrátka tam, kde je zrovna místo. A když místo není, položím ji na řadu knih naležato. Žádné velké nervy.


Jediné pravidlo, které ve své knihovně ctím, je to, že série by měly být pohromadě. Také knihy od Dostojevského drží pospolu. Jestli se ale jednou donutím svou knihovnu nafotit, slibuji, že se pokusím trochu ji poupravit. 

3. Nesundavám přebaly

Pokud má kniha vypadat stále jako nová, většinou to znamená odstranit při jejím čtení přebal, aby se nepoškodil. Ha ha. Ani náhodou. Nejen že bych se svou pořádkumilovností sundaný přebal nepochybně někam založila a už nikdy nenašla. Když přebal sundám, zdá se mi, jako by kus knihy chyběl. Jako by ta knížka byla nahá. A kdo by se chtěl vozit autobusem nahý, že. 

Možná namítáte, že pro krásu se musí něco vydržet. Kniha to přežije a alespoň se přebal nepotrhá. Přiznávám, že já osobně potrhané přebaly až tak neřeším. V obchodě si samozřejmě vybírám knihu co nejméně poškozenou, ale pokud se mi kvůli přenášení v tašce ohne u přebalu růžek, často si toho ani nevšimnu. 

Jediné knihy, u kterých sundavám přebal a dotýkám se jich téměř v rukavičkách, jsou ty vypůjčené od kamarádů. Z vlastní zkušenosti vím, že poškození způsobené kýmkoli jiným než mnou, vidím daleko výrazněji.

4. Záložky co dům dal

Knižní záložky naprosto miluji a doma jich mám celou sbírku. Rohové záložky, magnetické záložky – zkrátka záložky prakticky všech tvarů a velikostí co si dokážete představit. I tak si ale knihu nejčastěji zakládám tím, co je zrovna po ruce. Papírovým kapesníkem, pravítkem, jízdenkou, možností je prakticky nekonečně mnoho.


Důvodem je to, že knihy většinou rozečítám na úplně jiných místech, než doma. Takže ve chvíli, kdy je potřebuji, jsou záložky zcela mimo dosah. A když se pak domů dostanu, jsem už zase líná záložku měnit. Na druhou stranu – alespoň se mi nestává, že bych záložky ztrácela. A mými favority stejně nejspíš navždy zůstanou klasické látkové záložky připevněné přímo ke knize. 

5. Píšu do knih

Myslím, že ze všech mých knižních prohřešků je tenhle nejzávažnější. Psaním do knih samozřejmě nemyslím plnění okrajů stránek nákupními seznamy nebo nadávkami na cvičící z Vývojové psychologie. Jsem ale zvyklá podtrhávat si na stránkách zajímavé myšlenky (tužkou) a u cizojazyčných knih připisovat nad neznámá slova jejich české překlady (ano, taky tužkou).

Jinou kapitolu tvoří učebnice. Spousta psychologické literatury totiž není tak docela učebnice v pravém slova smyslu a formou, objemem a často i spisovatelským stylem připomínají klasickou knihu. A tady už nastupuje těžký kalibr. Zvýrazňovače, propiska, pastelky, tužka – zkrátka kdybych své studijní materiály chtěla někdy prodat, tak snad jedině v nějaké galerii pod záštitou uměleckého díla. 



Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

27 komentářů:

  1. Máme společný jednom dvě věci a to jedničku - což je hrozný problém! Kdo to má sakra stíhat číst a brát na to peníze? - a 4. Záložky já miluji a mám jich doma požehnaně a stejně jako ty neskutečno mnoho typů :) U ostatních to mám jinak no.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. O jedničce jsem dneska psala celý knížek, naprosto chápu a ztotožňuji se.
    A co se záložek týče - jsem na tom úplně stejně - momentálně mojí záložkou je lístek na koncert od Kluse, jindy je to třeba jen účtenka z obchodu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Prebal dávam dole vždy :D a mám jendu poličku, kde sú knihy, ktoré predávam a pri nich mám vždy aj prebaly :D takže ich nestrácam :D Horšie bude ak bude polička plná... :D
    Nepíšem do kníh a myšlienky si značím napríklad rôznym papierikom, kapesníkom a podobne :D
    Ja zasa aj keď viem že nejakú knihu niekde inde rozčítam, vždy mám nejakú záložku pri sebe - či už nejakú zablúdenú napr v učebnici francúzštiny alebo rovno nachystanú v tej knihe :D
    Knihovníčku mám uloženú podľa výšky, potom je na rade farba a autor - to sa snažím tak nakombinovať aby to išlo nejako plynule tie farby :D
    Povedz mi jedného knižného bloggera ktorý má doma minimálny počet svojich neprečítaných kníh :D takého proste nepoznám :D proste zlavy sú aaagr a zároveň jupííí :D ale tak, pomaly aj tú poličku 'zmenšujem' :D

    OdpovědětVymazat
  4. No knihovnu mám poskládanou naprosto šíleně :D lépe řečeno skoro nijak :D pod vrstvou nově koupených knih je druhá, která je upravená od momentu, kdy jsem novou knihovnu koupila, nové knihy tam jen tak leží bez zařazení :D prostě se mi nechce .... obaly většinou sundávám, protože mě rozčilují a chudáci vždycky přijdou k újmě, když je během čtení knihy někde pohodím :D co už... do knížek nepíšu, to by mi tak ruka dřív upadla :D ... shromažduji taky :D ale není to ještě taková hrůza, zatím se umím krotit :D ... záložky mám, co dům dal :D už nějakou dobu jsou to pásky ze vzorníku na barvy :D

    OdpovědětVymazat
  5. Až na pětku to mám stejně, až nato, že já jsem často líná najít i kus papíru nebo jízdenku a ohýbám rohy:D

    OdpovědětVymazat
  6. S tím prvním se naprosto ztotožňuji a je to u mě docela vážný problém - většina mé knihovničky jsou momentálně knihy, které jsem ještě nečetla a z nějakého důvodu mi připadá, že jich vůbec neubývá. A to i přesto, že se snažím v nakupování knih krotit a číst co to jen jde. Skoro mi připadá, že mám ty police nějak začarované :D
    Ten poslední bod bych, já osobně, ani neviděla, jako nějaký prohřešek; pravda, před pár lety jsem ještě patřila k té většině, co knihu považuje za cosi posvátného, co musí zůstat naprosto nedotčeno, ale dneska si v knížkách podtrhuji (případně i píši) o stošest. Mnohem lépe se mi tak čte a především se mi pak lépe hledají úryvky, které mě zaujaly. Navíc to dle mého názoru tu knihu tak nějak "zosobňuje" - vždycky mě baví, když mám od někoho půjčenou knihu vidět, co na dotyčného zapůsobilo natolik, že si to musel zvýraznit :)

    OdpovědětVymazat
  7. Teda Ty jsi ale barbar! :D Máme společnou jedničku, čtyřku a pětku :)

    OdpovědětVymazat
  8. okrem písania do kníh... som to celá ja... :) knihy mám v troch radoch - asi 80 ks neprečítaných (e-knihy, klasické knihy) - niektoré moje, iné požičané od kamošiek a z knižníc - záložiek mám veľa, ale moje dcérky ich milujú tiež a tak vždy mi s láskou donesú knižku a záložku (každá je, samozrejme, v inej ruke a ja márne rozmýšľam, kde som skončila :) ). a aj tie látkové im dali zabrať :D

    OdpovědětVymazat
  9. Shodnu se s tebou jen v tom nakupování a následným nečtení (ale když já FAKT nemám čas) a mírně v neorganizaci knihovny, která je ale způsobená spíš tím, že někdy se nová knížka válí na příslušný polici, ale ještě není zařazená mezi ostatní. =D Přebaly obvykle sundávám, ale popravdě nemám vlastně zas tolik knížek, co přebaly má, protože skoro zásadně kupuju paperbacky. =D A na záložky jsem přímo ujetá, obvykle nějakou vybírám ještě PŘED rozečtením a ta záložka mi musí nějak ladit s knížkou, takže na nouzový záložky dojde málokdy... =D

    OdpovědětVymazat
  10. problem c.1 som prestala vnimat ako problem ked som sa dozvedela o anti-knihovne Umberta Eca. cim viac knih vlastnis, tym viac bude stupat nepomer neprecitanych a precitanych. tym si aspon ospravedlnujem potrebu kupovat nove a nove =))

    a ozaj, niektore knihy su ovela krajsie bez prebalu. uz mam na polici duhu z knih vyd. odeon.

    OdpovědětVymazat
  11. Prvý prehrešok je u mňa tiež naozaj veľký ! :D Mám doma asi 30 neprečítaných kníh a neviem sa k nim dopracovať ani za svet.

    OdpovědětVymazat
  12. Mně ty prohlřešky připadají sympatické :-)

    OdpovědětVymazat
  13. 1,2,3 a 5.... víceméně to mám stejné XD

    1) Bohužel mám napůjčené knížky z knihovny (32?), takže se knihám co mám doma nemůžu věnovat. A jako by to nebylo málo pokaždé si z knihoven odnesu nejen knihy půjčené, ale i vyřazené, takže se má knihovnička rozrůstá poněkud závratnou rychlostí. Což samozřejěm přímo souvisí s bodem 2.

    2) Knihy, které mám už dlouho mám umně zařazené do knihovničky podle velikosti a autorů, zbytek knih (asi 100? 200? možná víc) je všude možně, ve skříních, v koších, na zemi ve sloupečcích, protože je nemám kam dávat. Mrzí mě to, protože bych měla svou knihovnu strašně ráda krásně rozškatulkovanou, ale když není místo, hold to se třídí jen velmi těžce.

    3) Nedělám to a nenapadlo mě, že by to mohl být zlozvyk. Na obaly se snažím dávat i tak velký pozor, takže je mám ve velmi dobrém stavu i když je nesundávám.

    5) Tužkou píšu většinou jen do knih anglických, kde si samozřejmě vypisuju české znění daných slovíček. Někdy ale píšu i do normálníh knih, to když narazím na chybu a prostě nedokážu odolat ji opravit (a to i v těch co si půjčuju z knihoven XD).

    Jinak nějaké mé další nezmiňované zlozvyky?
    Jsem strašně závislá na označování stránek. Každou stou stránku si musím založit abych věděla kolik mi ještě zbývá do konce knihy. Ne že by na tom nějak závisel můj život, ale prostě se tak nějak cítím lépe, když je to tak krásně označené XD

    OdpovědětVymazat
  14. Knihy, ktoré musím prečítať do nejakého dátumu ma tiež brzdia, akurát mne sa tie neprečítané zhromažďujú najmä v čítačke.:/
    Inak skvelý článok!

    OdpovědětVymazat
  15. Jednička a dvojka! To je jak kdybych to psala já sama. :D
    Přebaly jsem z knih dřív nesundala, ale v poslední době jsem se naučila je sundávat a nijak mi to nevadí, pak ta kniha po dočtení vážně vypadá lépe, než kdybych si tam ten přebal nechala. :-) Já úplně nesnáším, když má moje kniha ohnutý růžek. To je pro mě přímo noční můra. :D

    OdpovědětVymazat
  16. Ani jedno není můj případ, naštěstí! :-D
    Jinak moc pěkný článek. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Máme společnou jednu věc a to dvojku. :))

    OdpovědětVymazat
  18. O hromadění knih jsem před pár dny sepsala celý článek :) Přebaly sundavám, knihovnu mám celkem uspořádanou, ale jak knihy přibývají, vzniká chaos, protože už je nemám kam dávat :( :D
    Píšu pouze do skript a to zvýrazňovači a svým oblíbeným gumovacím pilotem (tím píšu vše, protože jinak bych měla vše hrozně nepřehledně poškrtané a píše se mi s ním neskutečně dobře :))
    Přebaly sundavám, protože mi překáží :D
    Pěkný článek!!! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Cha, pobavilo :) Doteraz som sa snažila knihy nehromadiť, ale nejako sa mi to v poslednej dobe nedarí. Niečo som napožičiavala, niečo dostala, niečo kúpila... a už to jede. Som v sklze asi tak 16 ks, čo je na mňa slušný výkon. Záložky mám tiež čo dom dal, ale je to hlavne tým, že tie krajšie veľmi lákajú deti :-D Istota je väčšinou tá látková všitá zložka v knihe, tú nespozorujú tak ľahko. Do kníh nepíšem (aspoň od veku cca 10 rokov nie), ale vážne uvažujem nad nejakými záložkami, alebo výpiskami. Stále sa mi stáva, že si spomeniem na nejaký parádny citát, neviem si spomenúť, kde presne v knihe bol, a strávim hodinu listovaním a hľadaním (a čítaním knihy odznova), keď ho chcem použiť. :) Mimochodom, ja mám úplne príšerný knihomolský zlozvyk - listovanie knihou dopredu. Začne to vždy nevinne - chcem sa len pozrieť, koľko mi zostáva do konca kapitoly, do konca časti a tak... a niečo ma tam zaujme. A tak si kúsok prečítam... a ďalší kúsok, a potom o pár kapitol ďalej... Až si takto prelistujem celú knihu. Nielen, že vďaka tomu chodím spať neskoro v noci, ale prídem o niektoré prekvapenia a pointy. Desne ma to na sebe štve, ale nemôžem tomu odolať. :-D Osvedčili sa mi ale e-booky, v nich sa mi listovať dopredu nechce. Aspoň nejakú výhodu majú :)

    OdpovědětVymazat
  20. U jedničky jsem s tebou v plné síle! :D Myslím, že tenhle prohřešek má hodně na svědomí knihomolská blogosféra - to vzájemné doporučování a sdílení fotek úlovků k tomu prostě svádí. Ale teď se snažím nepodléhat a nekupovat. Ale zase budou Vánoce, takže v prosinci dostanu knihy. A ještě jsem nepřečetla ty z loňska. Stydím se :D
    Knihoven mám víc. Ta nejnovější je v pracovním stavu, tedy jako tvoje "den, kam to půjde", ty staré zaplněné se už moc nemění, i ty série jsou víceméně hotové, takže to jde... Potřebuju police, které by rostly zároveň se sériemi!
    Záložek mám taky milion, ale v důsledku je spíš nepoužívám, než že bych používala něco jiného. Nějka nemívám problém najít kde jsem skončila - a to občas odbíhám v půlce odstavce či věty :D
    Psaní do knih jsem taky podlehla. Do odborné tužkou, ve svých si zajímavé pasáže označuju pomocí lepítek. To by vždycky mělo jít sundat, a vlastně se mi to líbí. Zamýšlela jsem se nad tím, a kdybych měla knihu, třeba z knihovny, po někom opoznámkovanou, spíš by mi to přišlo zajímavé - vidět najednou do toho člověka, co ho zaujalo, jestli se s ním shodnu... :)
    A palec nahoru za knihomola nahoře, boží obrázek! :D

    OdpovědětVymazat
  21. S jedničkou jsme na tom úplně stejně! Také shromažďuji knihy, ale již prakticky nemám čas je číst a když už čtu, většinou jde o naučnou literaturu z knihovny. Stejně jako u tebe přibližně třetinu mé knihovny tvoří nepřečtené knihy. Dala jsem si ale celoživotní cíl, že je postupně všechny přečtu, a hodlám ho dodržet.

    Taky s pětkou jsme na tom podobně. Do beletrie sice nepíšu, na poznámky mám notýsek, ale zato naučná literatura není uchráněna před poznámkami tužkou. :)

    OdpovědětVymazat
  22. S prvním bodem jsem se naprosto ztotožnila, taky křečkuju a nečtu, stále si kupuju knihy, musím s tím přestat, jinak se mi něco stane, haha, to zoufalství, když se ti poličky plní a ty se k nim přes jiný nával knih nemůžeš dostat, je opravdu frustrující.
    Knihovnu se snažím zorganizovat každé prázdniny. Nikdy to nevýjde, ale žánry mám trochu srovnané a komixy odděluji od normálních knih.
    Přebaly jsem taky nikdy nesundávala, bojím se, že je ztratím anebo je zničím. Do knih si podtrhávám taky tužkou, ale jenom čas od času a bývají to knihy filozofického rázu nebo encyklopedie.

    OdpovědětVymazat
  23. 1. bod neznám. Knihy kupuji hodně, ale ne pro sebe.
    2. Moje knihovna je uspořádaná podle velikosti a povrchního žánru na Vážná díla, Pohádky, Naučné(encyklopedie spíše).
    3. Jelikož si knihy většinou půjčuji z knihovny, mají je obalené tak, že z nich přebal nesundám.
    4. Nemám moc záložek, tak zakládám, čím se dá. Nejoblíbenější záložky jsou malé testíky ze školy.
    5. Nepíšu. Nikdy. Nikam.

    OdpovědětVymazat
  24. Se shromaďováním nemám problém, vše, co koupím, musím přečíst, jen poslední dobou nemám moc času. V knihovně pořádek prostě musí bejt, jinak se mezi nesourodýma knížkama otevřou portály a dojde ke kolizi vesmírů. A za psaní do knížek bych ti omlátil o hlavu vzteklýho mývala.

    OdpovědětVymazat
  25. Jsem knižní sběračka a zachránkyně opuštěných, nechtěných knih. Mám v nich určitý chaos, v kterém se orientuji jen já. Ke knížkám mám totiž tak silný vztah, že vím přesně, kde se nachází a to jich mám kolem 400! Zakládám vším, i když taky stejně jako ty nejvíc zbožňuji látkové, připevněné k hřbetu. Ty už jsou však dnes téměř vzácností. Až jednou napíšu knihu, ta moje ji rozhodně bude mít! Poznámky si píšu také do anglických a pasáže, co mě zaujmou u jiných. Líbí se mi proto u čteček, že si poznačím, co mě zaujme a veškeré takové poznámky se řadí do dokumentu, který pak můžu pohodlně si stáhnout. A bez vpisování! Jinak jediné knihy na které jsem použila něco tvrdšího než tužku byly knihy s dějinami umění ke státnicím. Překonala jsem lítost a vrhla se střemhlav. Závěrečný verdikt: vinna ve 4 bodech z 5ti!

    OdpovědětVymazat
  26. Tak to je boziii :D
    To delam take vsechno!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)