Hedvábník - Robert Galbraith


Cormoran Strike se vrací

První díl detektivní série s Cormoranem Strikem se na pultech našich knihkupectví objevil přibližně před rokem a okamžitě se stal bestsellerem. A není se čemu divit. Pod pseudonymem Robert Galbraight se totiž skrývá pravděpodobně nejznámější autorka současnosti, J.K.Rowlingová. Druhý díl vyjde už za pár dní a dá se očekávat, že i ten bude trhat rekordy v prodejnosti. Je ale vůbec o co stát?

Cormoranu Strikeovi se po úspěšném vyřešení případu Luly Landryové další zakázky jen hrnou. Mediální humbuk už sice trochu utichl, i tak si ale na nezájem zákazníků rozhodně nemůže stěžovat. S žádostí o pomoc se k němu obrací také Leonora Quineová, žena nepříliš známého spisovatele. Její manžel se vytratil neznámo kam, a i když u něj nejsou občasná zmizení nic neobvyklého, doba jeho nepřítomnosti se nezvykle protáhla.

Strike brzy zjistí, že tentokrát možná za spisovatelovým zmizením nestojí pouhý rozmar. Quine totiž stačil dokončit rukopis „Bombyx mori“, ve kterém velmi nelichotivým způsobem vylíčil prakticky každého, s kým se znal. Strike Quineho nakonec skutečně najde – brutálně zavražděného způsobem, který odpovídá jedné pasáži popsané v rukopise. Spisovatel, který si napsal vlastní smrt. Ale kdo je vrah?

Rowlingová druhý díl své detektivní série zasadila do prostředí, které je jí více než dobře známé. Hedvábník se odehrává ve světě literatury a v příběhu vystupuje hned několik nakladatelů, spisovatelů, ale i dalších postav pohybujících se v oblasti knižního trhu. Rowlingová literární svět nijak neidealizuje, spíše naopak. Samy postavy se o svém oboru občas vyjadřují s takovým cynismem, až se nabízí otázka, nakolik názory postav odrážejí názory samotné Rowlingové.

Kniha ovšem rozhodně není žádnou důkladnou sondou do způsobu fungování nakladatelství. Hlavním pilířem příběhu je stále detektivní zápletka, a oproti Volání kukačky se v Hedvábníkovi dostáváme do výrazně temnějších vod. Vražda Owena Quinea působí brutálně a zároveň groteskně. Rowlingová si nebere servítky a čtenářům předkládá podrobný popis místa činu, za které by se nemusela stydět ani mrazivá severská detektivka.

Hedvábník se ale od severských detektivek v mnoha ohledech liší. Asi nejzásadnějším rozdílem je velmi malý podíl akčních scén. Stejně jako u Volání kukačky je pátrání po vrahovi založeno zejména na výslechu podezřelých a pomalém, systematickém shromažďování důkazů. Je sice pravda, že některé pasáže působí trochu zdlouhavě, ale vzhledem k vypravěčskému talentu Rowlingové jsem se u čtení ani na chvíli nenudila.

„My nemilujeme jeden druhého; milujeme představu, kterou jeden o druhém máme. To chápe velice málo lidí a ještě méně se jich o tom odváží přemýšlet. Lidé chovají slepou víru ve vlastní schopnost tvoření. Veškerá láska je koneckonců pouhá sebeláska.“ 

Čtenáři se spolu s Cormoranem Strikem postupně seznamují s podrobnostmi souvisejícími s Quineovou vraždou, sledují jednotlivé stopy a vytvářejí si teorie o tom, jak to vlastně bylo. Rowlingové se nedá upřít, že má celou zápletku důkladně promyšlenou. Na konci knihy do sebe všechny dílky skládačky přesně zapadnou, a i když bych na řešení případu sama rozhodně nepřišla, konečné rozuzlení mi dávalo smysl.

Na své si kromě milovníků detektivek přijdou také milovníci Londýna - z celé knihy atmosféra města přímo dýchá. Díky realistickým popisům jsem si uměla dokonale představit každou hospodu i každou uličku, kterou Strike při svém pátrání navštívil. Na realističnosti knize dodává i fakt, že jsou v příběhu zahrnuty události, které se skutečně odehrály. Ať už se jedná o reportáž vysílanou k určitému datu ve zprávách nebo o to, kdo se v tom kterém měsíci objevil na obálce časopisu Vogue.

Dalším velkým plusem jsou charaktery postav, které, jak už je u Rowlingové zvykem, rozhodně nepůsobí šablonovitě a jednotvárně. Každá postava, která se v knize objeví, je něčím specifická. A i když se jich v příběhu objeví opravdu hodně, nikdy jsem neměla potíže se mezi nimi orientovat.

Samostatnou kapitolou je pak ústřední dvojice, tedy Cormoran Strike a jeho asistentka Robin. V Hedvábníkovi můžeme nahlédnout i do jejich soukromí a je zajímavé pozorovat, jak se charaktery obou hrdinů od událostí popisovaných ve Volání kukačky posunuly. Významnější vývoj je znát u Robin, která mi je po přečtení Hedvábníka zase o něco sympatičtější. A i když mě pasáže týkající se soukromého života hlavních hrdinů bavily přeci jen méně než ty zabývající se přímo vyšetřováním vraždy, jsem zvědavá, jak se s jejich osudem autorka vypořádá dál. 
„Potřebujeme čtenáře,“ zabručel Daniel Chard. „Víc čtenářů. A méně spisovatelů.“

Strike v sobě potlačil nutkání podotknout: No, přinejmenším jednoho jste se zbavili.

Rowlingová zkrátka ani ve druhém díle své detektivní série nezklamala, a jestliže Voláním kukačky nastavila vysokou laťku, dovoluji si tvrdit, že Hedvábníkem ji ještě o něco přesáhla. Jediné, co bych mohla knize vytknout, je poněkud pomalejší rozjezd a občas až příliš podrobné popisy. Díky svému vypravěčskému umění Rowlingová dokáže čtenáře držet v napětí až do poslední stránky, a to i přes to, že jsou její detektivky spíše poklidné a akčních scén se čtenáři dočkají jen zřídka. Rowlingová to zkrátka umí i na poli detektivky a já se už teď těším na to, co si pro Cormorana Strika připraví příště.



Název: Hedvábník (The Silkworm)
Autor: Robert Galbraith (J.K.Rowling)
Překlad:  Ladislav Šenkyřík
Počet stran:503
Rok vydání: 2015
Vydal: Plus


 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský
Kniha Hedvábník vyjde 19.2.2015, ale můžete si ji předobjednat na stránkách knihkupectví.

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

16 komentářů:

  1. Na Hedvábníka se fakt těším. Detektivky jsou příjemně oddechové knížky, Kukačka mě bavila, takže předpokládám, že od Hedvábníka tím pádem můžu čekat slušnou zábavu. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli Tě bavila Kukačka, Hedvábník se Ti bude líbit (skoro) určitě :)

      Vymazat
  2. Rowlingová sa dala na detektívky? Akože zachytila som knihu Volanie kukučky, len som nevedela, že to napísala ona. Tak či onak, detektívky veľmi neobľubujem, takže toto asi čítať nebudem, ale nikdy nehovor nikdy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že jestli Ti detektivky jako takové nesedí, Volání kukačky ani Hedvábník na tom pravděpodobně nic nezmění. Ale zkusit se má všechno ;)

      Vymazat
  3. Volanie kukučky mne osobne nesadlo práve pre tie dlhé opisy a bolo to na môj vkus pomalé, ale inak celkovo ako detektívka to malo niečo do seba. Do dvojky nejdem, ale som rada za recenziu, aspoň viem, čo a ako a som v obraze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud Ti nesedla Kukačka, je docela pravděpodobné, že s Hedvábníkem by to nebylo jinak. Ty popisy tam jsou sice možná v trochu menší míře, ale i tak - žádná akční jízda to přeci jen není :)

      Vymazat
  4. Já si ještě stále nepřečetla ani Volání kukačky, ale vrhnu se na to hned po vydání druhého dílu, abych mohla volně navázat. Zaujala mě tvoje poznámka, že by se v knize mohly odrážet názory samotné autorky. Že by na svět nakladatelství pohlížela tak cynicky? Krásná recenze, opravdu jsi mě navnadila a určitě si knihu přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda, kto to má všetko stíhať čítať? :-D Ešte som nečítala ani Kukačku a Hedvábník ma láka snáď ešte viac. Raz sa k tým knihám dostanem, sľubujem :) Mimochodom, super recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Snad se Ti obě knihy zalíbí, až se k nim dostaneš :)

      Vymazat
  6. Recenze moc pěkná, já se na knihu těším, i když se mi první díl nijak extrémně nelíbil.. Ale říkala jsi, že je lepší než Kukačka, tak ti věřím :) V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad Ti Hedvábník sedne víc, než Kukačka :)

      Vymazat
  7. Asi si ma práve presvedčila, aby som tejto Rowlingovej sérii dala šancu. Volanie kukučky síce doma mám, ale až tak moc ma kniha nelákala. Ale na Hedvábníka si ma teraz dosť namotala.

    OdpovědětVymazat
  8. Fíha, ešte lepšie než jednotka... no to aby som sa do tej série pustila, rozhodne si ma nalákala.:) Super recenzia.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)