Dívka, která se třpytila - Lauren Beukesová

Vraždy napříč časem

Detektivky se drží mezi nejčtenějšími literárními žánry už pěknou řádku let. A není se příliš čemu divit. Kdo by se z bezpečí svého pokoje rád nevydal na dobrodružné pátrání po identitě vraha? Má to ale i svou stinnou stránku. Detektivních románů už bylo napsáno tolik, že přijít s něčím novým a neotřelým je opravdu tvrdý oříšek. Lauren Beukesová se o to však pokusila a detektivní příběh okořenila trochou cestování v čase. A jak taková kombinace dopadla? 

Píše se rok 1931. Rok, který muži jménem Harper od základu změní život. Harperovi se totiž podaří dostat do domu, který mu umožňuje cestovat časem a který dá jeho životu jasný cíl – zabít všechny zářící dívky. Pronásleduje je napříč dekádami, sleduje je již od jejich dětství, a když dospějí, připraví je o život. Jedné ze zářících dívek se však podaří uniknout. A rozhodně nehodlá nechat Harpera jen tak být … 

Přiznám se, že jsem z nápadu detektivky s prvky cestování časem byla v první chvíli trochu rozpačitá. Pokazit se toho totiž dalo více než dost. Po dočtení však musím uznat, že autorka dokázala do příběhu cestování časem zakomponovat velmi dobře. Podařilo se mi sice objevit pár nesrovnalostí v časových liniích, ale oproti jiným knihám jich bylo opravdu minimum a příběhu jako takovému nijak zvlášť nevadily. 

Cestování v čase působí v knize jako příjemné zpestření, vyžaduje však od čtenáře nasazení plné pozornosti. Minulost a budoucnost se totiž vzájemně prolínají a příběh není vyprávěn chronologicky – je proto třeba dávat si pozor na to, ve které době se postavy zrovna nacházejí. Nenechte se však odradit – kniha je sice zamotaná, rozhodně však není nepřehledná a s trochou snahy není problém se v ději orientovat. 


Kniha je navíc velmi čtivá. Autorce se podařilo vytvořit příjemně mrazivou atmosféru, a i když popisy vražd jsou místy velmi detailní a brutální, nejedná se o snahu za každou cenu šokovat. Je ale pravda, že příběh občas působí trochu nevyrovnaně – některé pasáže jsou opravdu skvělé a zaryjí se čtenáři hluboko pod kůži, jiné části jsou ale naopak zbytečně zdlouhavé a pro děj nemají valný význam. 

Co mi v knize trochu chybělo, byla propracovanější psychologie postav. Autorka si sice dala práci s prokreslením hlavních hrdinů, vedlejší postavy ale působí jako by byly všechny psány podle téže šablony. Celá řada postav se navíc v knize mihne jen na pouhých několik stran a čtenář tak nemá šanci se s nimi jakkoli blíže seznámit. 

Také vrahova motivace mi připadala jen velmi nedostatečně vysvětlená a myslím, že kdyby si autorka dala s tímto aspektem více práce, umožnilo by mi to užít si pasáže s vrahem daleko více. I tak se mi ale ty části knihy, ve kterých vystupoval Harper, líbily ze všech nejvíce. Postava je to totiž více než zajímavá a i když se o tom, proč vlastně vraždí, dozvíme jen velmi málo, na jeho charakteru je něco, co dokáže na první pohled upoutat. 

Jako povedený vnímám i konec. Časové linie se pěkně uzavřou a nezodpovězených otázek zbylo jen přiměřené množství. Závěr je sice chvílemi trochu chaotický a zamotaný, ale vzhledem k vývoji příběhu jsem ani neočekávala nic jiného. 

Pokud byste si rádi přečetli netradiční detektivku, s knihou Dívka, která se třpytila rozhodně neuděláte chybu. I když by ještě bylo co dopilovat, jedná se o příjemné netradiční čtení, které by bylo škoda nechat si ujít.


Název:  Dívka, která se třpytila (The Shining Girls)
Autor:  Lauren Beukesová
Překlad:  Petra Navrátilová
Počet stran: 368
Rok vydání: 2015
Vydalo: nakladatelství Jota

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách knihkupectví. 


Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

10 komentářů:

  1. Bezvadná recenze :) Dívka byla vážně zvláštní čtivo, ale stálo za to. A taky mi tam chyběla informace o Harperovi jako vrahovi. Ale co už. I tak to bylo bezva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) A jsem ráda, že se Ti Dívka líbila - je to hodně netradiční čtení, ale za přečtení určitě stojí :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Knížka na mě čeká v knihovně a jsem na ni opravdu zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  3. Počuj, Myanmar, trochu sa kroť, jo? :-D Ty a Orvokki raz budete moja smrť, lebo o akejkoľvek knihe napíšete, tú mám okamžite nutkanie si prečítať. Ale samozrejme niečo také proste nemôžem stíhať. Takže až to raz dopracujem k psychiatrovi, tak vám pošlem účet, dobre? :-D Čím som chcela zasa raz povedať, že to je výborná recenzia a kniha vyzerá skvele a dúfam, že sa k nej niekedy dostanem :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Umřít kvůli přebytku čtiva - no není to sen každého knihomola? V podstatě se staráme o Tvé blaho :D A k psychiatrovi nechoď, v případě potřeby Ti mohu nabídnout své vlastní, exkluzivní a zdarma služby, alespoň se potrénuju ;) :D

      (Jsem ráda, že Tě kniha zaujala :) Tak snad jednou budeš mít dost času prokousat se nekonečným seznamem knížek k přečtení až k téhle! )

      Vymazat
  4. Moc hezká recenze. :) Určitě budu díky tobě o přečtení uvažovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jsem ráda, že se mi podařilo Tě na knihu nalákat :).

      Vymazat
  5. Super recenze. :) Na tuhle knížku už se dlouho těším a chystám se jí přečíst. Tak doufám, že se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)