Muchachas (Mučačas) 1 - Katherine Pancolová


Tyran - hrdina

Katherine Pancolová se českým čtenářům představila již s celou řadou titulů. Teď se na pultech knihkupectví objevil také první díl její trilogie s trochu zvláštním názvem "Muchachas". Kniha na první pohled zaujme jemnou květovanou obálkou, která budí dojem něžného ženského románu. Už po přečtení anotace je ale patrné, že „něha“ pravděpodobně nebude to, co kniha svým čtenářům přinese. 

Stella se ze všech sil snaží žít normální život a vymanit se ze stínu svého tyranského otce. Jde to ale těžko – otec je totiž obecní hrdina a na malém městě není lehké se mu vyhýbat. Navíc ji stále tíží starost o matku, která se od svého manžela nedokáže odloučit. I když má oporu ve svých blízkých, jejímu otci se nikdo otevřeně nepostaví. A s démony minulosti se tak jako tak musí vypořádat sama… 

Muchachas 1 je kniha, která nestojí jen na příběhu, ale především na postavách. Autorka při psaní kladla nebývalý důraz na detailní prokreslení svých charakterů a musím říct, že se jí její snaha vyplatila. Postavy vystupující v knize jsou velmi uvěřitelné a čtenář nemá problém se do nich vžít. Jejich jednání je jasně pochopitelné a vždy je podloženo jak povahovými rysy, tak i situací, ve které se postavy nacházejí. 

Dalším obrovským plusem knihy je autorčina schopnost zachytit emoce. Dokáže o pocitech svých hrdinů mluvit tak, až budete mít pocit, že je prožíváte spolu s nimi. Čtení je díky tomu v mnoha ohledech opravdu silným zážitkem a některé pasáže jen těžko dostanete z hlavy. Zvláště proto, že autorka se rozhodla zabývat tématem, které je samo o sobě velmi silné a emotivní – totiž domácím násilím. 


Zároveň se jí povedlo toto téma uchopit uvěřitelně. Ve své knize dokázala věrohodně popsat, jak se vůbec žena může do takové situace dostat. Zabývala se příčinou i následky a po celou dobu mapovala to, jaký má domácí násilí dopad na psychiku jednotlivých aktérů. Je možné, že si občas budete říkat, proč se podstavy nechovají jinak, proč svou situaci nějak neřeší. I na tyto otázky ale kniha nabízí odpověď. Je dost možné, že s jednáním postav i přesto nebudete souhlasit – rozhodně je ale budete svým způsobem chápat. 

V knize se ale kromě příběhu Stelly objevuje i několik dalších dějových linií. Ty vyprávějí o postavách, které pro hlavní dějovou linku nemají žádný velký přínos, a kdyby je autorka vynechala, nic by se nestalo. První dvě kapitoly se například příběhu prakticky vůbec netýkají a dokonce spolu ani vzájemně nesouvisí. I proto mi trvalo poměrně dlouho, než jsem se do knihy začetla.

S nesouvisejícími dějovými linkami souvisí také další negativum. Autorka se v knize totiž rozhodla oživit postavy ze své předchozí série (její první díl v České republice vyšel pod názvem „Žluté oči krokodýlů“), a dost často se odkazuje k jejich příběhům. Pokud jste tedy autorčinu předchozí sérii nečetli, u Muchachas vám budou vyzrazeny některé zápletky a zvraty. 

Co se týče závěru, je zřejmé, že autorka již při dokončení knihy počítala s pokračováním a konec je tedy velmi otevřený. Pro mě možná až příliš – autorka totiž svou knihu uzavřela přímo uprostřed poměrně vyhrocené scény. I přesto hodnotím závěrečnou gradaci příběhu kladně. Můj dojem z konce také značně vylepšil doslov – ten u této knihy rozhodně stojí za přečtení. 

A jak bych své dojmy shrnula? Muchachas je série, která má velký potenciál. Katherine Pancolová je skvělá vypravěčka. Umí svým postavám vdechnout život a donutit své čtenáře prožívat jejich příběh spolu s nimi. Co můj zážitek ze čtení trochu kazilo, byly vedlejší dějové linie, které do příběhu příliš nezapadaly – a mrzelo mě i vyzrazení některých klíčových momentů z autorčiny předchozí série, protože bych si ji jednou ráda přečetla. 


Název: Muchachas (Mučačas)
Autor:  Katherine Pancolová
Překlad:  Jitka Říhánková
Počet stran: 304
Rok vydání: 2015
Vydalo: nakladatelství Jota

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách knihkupectví. 



Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

8 komentářů:

  1. Ty jo, zní to opravdu zajímavě a lákavě. Hlavně proto, že jsem žádnou knihu s podobnou tématikou nečetla. (Protože jsem spíše ten sluníčkový typ, co rád romantické komedie.) Ale změna je život, knížku si budu pamatovat:)
    Moc hezky napsaná recenze:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě kniha zaujala :) Romantická komedie to sice není ani náznakem, ale jak říkáš, občas stojí za to přečíst si knihu i mimo oblíbený žánr! ;) A moc děkuji za pochvalu! :)

      Vymazat
  2. O knize jsem ještě neslyšela, děkuji za rozšíření obzorů! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zní to vážně zajímavě!:) Musím se po knížce podívat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě kniha zaujala, snad se Ti bude líbit :)

      Vymazat
  4. A jako dobrý ne? Chodíš někdy do práce třeba?:D:D. Nebo nespíš?!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Práce mám dokonce dvě, ale jak jsem nedávno četla na Twitteru: "Spánek je pro děcka, dospělí čučí do stropu" - a nebo do knížky, v mém případě :D

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)