Jak to bylo o prázdninách


Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, že skoro tříměsíční prázdniny jsou privilegium, které si navždycky užívat nebudu. Vždycky mám pak výčitky svědomí z toho, že o prázdninách nedělám nic vzrušujícího, na co bych mohla nostalgicky vzpomínat, až budu ráda za týden volna. Ale život se stejně skládá z těch obyčejných chvil, no ne? A moje prázdniny nakonec ani tak „nevzrušující“ nebyly. :)



Čtení Austenové přináší nečekaná morální dilemata

Ani nevím, proč jsem se o prázdninách rozhodla rozečíst Emmu. Nicméně když už jsem jednou začala, moje svědomí mi nedovolovalo knihu nedočíst, i když nic odložení hodnějšího jsem už dlouho v ruce neměla. Emma (jako postava) je úplné ztělesnění hashtagu firstworldproblems. Bohatá slečinka, která si myslí, že ví všechno nejlíp a že spasí svět svými neexistujícími dohazovačskými schopnostmi. Fakt, že se z ní po 300 stranách stane jakž takž přijatelná lidská bytost, to moc nezachraňuje.
Pak jsem ale náhodou na Youtube objevila web-seriál Emma Approved (který se od normálních seriálů liší tím, že každý díl má tak 5 minut), což je vlastně Emma přepracovaná do moderní podoby. A po několika dílech mě to chytlo natolik, že jsem to málem zkoukla celé na jeden zátah. Jenže v tom momentě mě přepadlo ono dilema – mám nejdřív dočíst knihu a pak dokoukat seriál nebo obráceně. Byla to prekérní situace, protože počet zbývajících dílů seriálu se nebezpečně zmenšoval a počet zbývajících stran knihy nebezpečně zůstával pořád stejný. Nebudu vás napínat, nakonec jsem podlehla a dokoukala dřív seriál, ale vlastně to moc nevadilo, protože rozuzlení celé romantické zápletky stejně uhodnete hned na začátku. Emmu jsem také zdárně dočetla, ale pokud se jí už nikdy nebudu muset zabývat (haha, studentka literatury brečí v pozadí), budu šťastná.
Co z toho plyne? Podívejte se na Emma Approved a nevkládejte do Austenové moc velké naděje.

Bakalářka?!

Začala jsem psát bakalářskou práci. O prázdninách. Odevzdávám za 9 měsíců. Jsem blázen? Dost možná. Ale aspoň jsem dokázala sama sebe přesvědčit, že dokážu být i o prázdninách produktivní, a to se počítá. Mé zkušenosti s psaním bakalářky by se prozatím daly shrnout do následujících bodů:
1. Pokud se 2 hodiny nesnažíte zjistit (se spornými výsledky), jak se správně formátují dokumenty, nejste dostatečně zapálení.
2. Jak se cituje? Nikdo neví.
3. Je naprosto nezbytné po každé napsané větě kontrolovat, kolik už máte normostran. Co kdybyste se náhodou přiblížili k překročení rozsahu.
4. Jsem si skoro úplně jistá, že ten rozsah stejně překročím.
5. A naprosto nejvíc vypovídající je fakt, že místo slova transfer pořád píšu transer. (Freud samolibě pokyvuje hlavou)

Shakespeare v novém hávu

Začátek prázdnin jsem strávila na Letním ateliéru Hudební mládeže v Třeboni, což je taková milá akce pro všechny nadšence do umění, a pokud se vám zdá, že dělám reklamu, tak je to pravda :) (ale jenom proto, že jsem z toho vážně nadšená). Kromě jiných věcí jsme také točili krátký film na motivy Shakespearovy hry Marná lásky snaha, ovšem v moderním zpracování – představte si kombinaci Shakespeara a americké středoškolské komedii (jen s lepšími dialogy). No a vzniklo z toho toto. Natáčení filmů je zábava, doporučuje 2 ze 2 autorek tohoto blogu.



A jak jste se měli o prázdninách vy? :)

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

14 komentářů:

  1. Robíš veľmi dobre, že začínaš písať bakalárku už teraz! Ja som to nechala na najposlednejšiu z najposlednejších chvíľ (napísala som ju za 3 týždne pred deadlinom, ale tie 3 týždne som nerobila doslova nič iné), ale nakoniec to dopadlo veľmi dobre, takže sa mi neskutočne uľavilo :) A na ten seriál sa idem pozrieť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, to je docela výkon za tři týdny!
      A snad se ti seriál bude líbit. :)

      Vymazat
  2. ja som tiež pôvodne plánovala písať bakalárku dosť skoro,, nanešťastie človek mieni osud (pán boh?) mení a ešte doteraz som sa k tomu nedostala,, ale asi by som mala začať aspoň zháňať literatúru :/ (začínam mať zo seba zlý pocit, hm). Okrem toho mi Emma sedí na poličke už asi dva roky, od kedy som si ju kúpila, ale mám ju v angličtine, v krásnom pinguinovskm prevedení, a pokiaľ som prečítala prvú stranu, celkom sa mi to pozdávalo,,uvidíme, keď sa k tomu dostanem :) každopádne, ani moje prázdniny neboli bohviečo, ale hlavne to veľmi rýchlo utieklo, takže ak som nič nestihla je to kvôlo tomu haha :ň

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě je stejně nejtěžší začít, tak když se dostaneš přes ten první krok, nějak to už půjde. :) Penguinovská vydání jsou krásná, třeba pak bude ta Emma trochu snesitelnější. :D

      Vymazat
  3. Já mám za sebou od Austenové jednu a půl knihy. Pýchu a předsudek jsem ještě dočetla, Rozum a cit ne. Milá Jane prostě není můj typ, co se týče klasické literatury. I když už to je dýl, třeba by se mi teď něco líbilo... Emma se mi líbila ve filmové verzi s Gwyneth Paltrow, moc hezké. Ale do knihy se pouštět fakt nehodlám - tuším, že po nás se chce jen PaP, studentka překladu to má lepší! :D
    Citování, formátování, rozsah.. všechno stejné. A to píšu jen eseje za dva kredity. (Skoro bych si radši znova dala nějakou těžkou zkoušku za šest :D) Hodně štěstí s tou bakalářkou. Na jaké ekonomické téma to bude?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to docela studentce překladu závidím :D A eseje za dva kredity jsou podle mě zločin na lidstvu. Strávím na tom tolik času, a skoro nic za to.
      Bakalářka bude na téma "Transfery v účetnictví obce", takže dotace a podobné věci.

      Vymazat
  4. Na ten seriálek se zkusím kouknout, díky za tip! :)
    Náhodou, já bych s bakalářkou taky radši začala dřív už jenom kvůli zmiňovaným bodům :D

    OdpovědětVymazat
  5. Moje prázdniny sú tiež zvyčajne "nevzrušujúce", toto leto som akurát tak behala po knižných zrazoch a inak oddychovala.:D Ten seriál vyzerá zaujímavo už kvôli trvanie, možno si ho pozriem... A good luck s bakalárkou.:)

    OdpovědětVymazat
  6. Emmu som akosi spomedzi austenoviek nikdy nemala rada ;D
    ozaj vďaka, teraz strávim celý deň na youtube a zase nespravím nič konštruktívne :D

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem velká milovnice umění. Mrvení Shakespeara ale nesnáším. A to není nic proti vám, že by se to nepovedlo. Za mrvení považuji cokoliv, co převádí Shakespeara do nové doby. Na druhou stranu klobouk dolu za snahu. Hlavně je dobře, že se o něj lidi zajímají. Jinak já toho o prázdninách moc nestihla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě ti nechci brát tvůj názor, ale já si myslím, že je žádoucí dívat se na "staré" příběhy z nové perspektivy. Navíc Shakespeare má tu výhodu, že dobové zasazení jeho her není pro příběh až tak určující, protože zkrátka řeší věci, které jsou aktuální i teď. Já proti moderním verzím nic nemám, ale chápu, když je někdo nemusí. :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)