Rozhovory s duší

Návštěva terapeuta je v naší společnosti ještě stále brána jako určité stigma, možnost nahlédnout pod pokličku psychoterapie je ale i přesto pro spoustu lidí lákavá. Co se to vlastně děje za dveřmi psychoterapeutických ordinací? Pokud si pod pojmem psychoterapie představíte pacienta plačícího na pohovce za doprovodu podporujícího pokyvování hlavou, kniha Hovory k sobě vás možná vyvede z omylu.

V každé kapitole knihy Yalom vypráví o jednom pacientovi. Čtenářům představuje nejen průběh terapie, ale zejména několik skutečných lidských příběhů. S problémy, se kterými Yalomovi pacienti bojují, se ve svém životě dost možná setkáváte také. Objevují se zde samota, ztráta nebo strach ze smrti. Kniha tak může oslovit opravdu každého, a ne jen psychoterapeuty a ty, kdo se o psychoterapii zajímají. 

Už je to několik let, co se mi Yalomovy knihy poprvé dostaly do rukou. A právě tento autor měl nejspíš lví podíl na tom, že jsem se nakonec rozhodla na vysoké škole studovat právě psychologii. Psychoterapie v jeho pojetí totiž působí jako napínavé dobrodružství. Yalom není jen skvělý psychoterapeut, ale také výborný vypravěč. Dokáže velmi úsporně a přitom trefně vystihnout jádro popisovaného problému, nemluvě o tom, že jeho popisy jednotlivých sezení jsou úžasně čtivě a stránky ubíhají před očima jako nic.

Na Yalomově knize je sympatické také to, že se rozhodně nestaví do role nějakého neomylného rádce. Při popisu terapií neváhá upozornit na místa, kde dle vlastního mínění šlápl kousek vedle – a to i v případě, kdy tyto přešlapy nakonec přinesou pozitivní výsledek.

"Vztahy končí, ale tím nevymizí to, čím kdysi byly. A to nás přivádí ke chvíli, kdy jste tu plakala úplně poprvé, když jste mluvila o tom, jak jste si najednou uvědomila, že Billy byl manický. Pokuste si představit, co vaše slzy v tu chvíli říkaly."
 Roky praxe jsou však v jeho vyprávění přesto jasně znát. Díky získaným zkušenostem totiž Yalom dokáže odhadnout, co si může dovolit, a nebojí se riskovat. Často zachází až na hranice svých možností, a také až na hranice možností klienta. A přesně tyhle lehce vyhraněné momenty jsou pro čtenáře nejpřitažlivější.

Zajímavé je i to, že Yalom se v rozhovorech s klienty nebojí sebeodhalení - často je dokonce vyzývá k tomu, aby mu kladli otázky. Sebeodhalení ze strany psychoterapeuta je přitom v psychoterapii tak trochu tenký led, Yalom po něm ale bruslí s elegancí závodního krasobruslaře. Jeho upřímnost a otevřenost dodávají klientům jistotu a jsou tak daleko dříve ochotni otevřít se a zaměřit se i na bolestivá témata. 



V knize se opakovaně vyskytuje téma strachu ze smrti. Line se jako nenápadná spojovací nit celou knihou a to i přesto, že problémy jednotlivých klientů se od sebe vzájemně hodně liší. Při čtení jsem si kladla otázku, nakolik byl výběr případů s tématikou strachu ze smrti záměrem autora, a nakolik se zde podvědomě projevilo to, že je pro něj toto téma také velmi aktuální. Už když Yalom knihu psal, bylo mu přes 80 let (letos v červnu oslaví 85. narozeniny). A je tedy přirozené, že se s myšlenkou na konec života potýká nejen ve své terapeutické praxi, ale i v osobním životě. 
Doporučovat Yalomovu knihu těm, kdo se zajímají o psychologii, je dost možná příslovečné nošení dříví do lesa. Hovory k sobě mohou být ale dobrým úvodem do autorova díla i pro ty, kdo se s Yalomem setkávají poprvé. Na rozdíl od jiných knih autora totiž Hovory k sobě neobsahují tolik filozofických myšlenek a jsou proto stravitelnější. A i přesto, že mou nejoblíbenější Yalomovou knihou stále zůstává Pohled do slunce, myslím, že Hovory k sobě jsou pro první setkání s tímto autorem o něco lepší. Je to totiž kniha vhodná prakticky pro každého. A nezáleží na tom, jestli chcete zjistit více informací o psychoterapii, hledáte možné řešení vlastních problémů nebo jestli si zkrátka jen chcete přečíst něco z oblasti psychologie.

          
Název: Na Freuda já nemám čas, doktore
Autor: Miroslav Orel
Počet stran: 160
Rok vydání: 2015
Vydal: Portál
Databáze knih Goodreads

Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2015/11/na-freuda-ja-nemam-cas-doktore-miroslav.html#more

Název: Hovory k sobě (Ohlédnutí za terapií)
Autor: Irvin D. Yalom
Překladatel: Linda Bartošková
Počet stran: 184
Rok vydání: 2015
Vydal: Portál
Databáze knih Goodreads

Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.
            
Název: Na Freuda já nemám čas, doktore
Autor: Miroslav Orel
Počet stran: 160
Rok vydání: 2015
Vydal: Portál
Databáze knih Goodreads

Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2015/11/na-freuda-ja-nemam-cas-doktore-miroslav.html#more

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

11 komentářů:

  1. Zrovna jsem teď měla v ruce jeho Existenciální psychoterapii a překvapilo mě, jak dobře se to čte :) Takže tenhle tip mě teď oslovil o to víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Existenciální psychoterapie je taky moc fajn! :) Yalom obecně je fakt super, třeba ti na poslední chvíli vrátí nadšení pro obor ;) (A nebo taky ne, každopádně čte se fakt dobře! )

      Vymazat
  2. Yalom by byl určitě rád, kdyby věděl, kolik lidí inspiroval ke studiu toho fascinujícího oboru :) Kdyby tak někdo zorganizoval Vaše setkání - něco jako děti Nicholase Wintona - Vy byste byli Studenti I. D. Yaloma :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že to nejspíš tuší :) Ale to setkání by mohlo být dost zajímavé - ono už setkávání studentů psychologie jako takové (bez spojitosti s Yalomem) stojí často za to :)

      Vymazat
  3. To zní opravdu zajímavě. K Yalomovi jsem se zatím nedostala, i když ho mám na seznamu autorů, které si chci přečíst. Takže vezmu vážně tvoji radu a začnu touhle knihou :)

    OdpovědětVymazat
  4. To musí být úžasná kniha, doufám, že se k ní dostanu a přečtu si ji, protože tohle je úplně jiné čtivo, než na jaké jsem zvyklá. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to něco trochu jiného, ale občas se vyplatí zabrousit do neprobádaných vod ;) Tak jestli se k ní dostaneš, doufám, že Tě zaujme :)

      Vymazat
  5. od yaloma som čítala zatiaľ len dve knihy, Mama a zmysel života a Když Nietsche plakal, ale tá druhá nebola moc pre mňa, akosi som sa cez ňu nedokázala preniesť. Každopádne, píše super, rada čítam niečo, čo vychádza zo skutočného života .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Mámu" čtu teď a také mi zatím přijde dobrá - i když, pravda, Hovory mi sedly asi o chlup více. A na Nietzscheho se také chystám. Z Yalomových beletristických knih jsem zatím nečetla nic, snad proto, že si se svými minimálními znalostmi filozofie až tak nevěřím, že všechno pochopím :D

      Vymazat
  6. Mám všechny Yalomovo knihy, hlásím se hrdě do fanklubu ;)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)