Detektiv se zaměřením na nevysvětlitelné jevy

Pokud mě chcete nalákat na nějakou knihu, bohatě stačí, když se zmíníte, že je podobná seriálu Doctor WHO. Funguje to téměř dokonale. Když jsem se tedy dozvěděla, že Jackaby by měl být jakousi kombinací Doctora a Sherlocka, nebylo otázkou JESTLI si knihu přečtu, ale KDY si ji přečtu.

Abigail vždycky toužila po dobrodružství, nikdy se jí ho ale nedostalo. Snad i proto se rozhodla obrátit svůj život vzhůru nohama, sebrat peníze určené ke studiu a vyrazit do světa za zkušenou. Aby se uživila, musí si hledat zaměstnání. Rozhodne se tedy zareagovat na inzerát k pozici asistentky ve vyšetřovací službě, a od té doby v jejím životě rozhodně o dobrodružství nouze není. Její nový zaměstnavatel, pan Jackaby, se totiž specializuje na vyšetřování nevysvětlitelných jevů.


 
Když se kniha v anotaci ohání dalšími slavnými díly a autory, zbystřím. Někdy se totiž jedná pouze o laciný reklamní tah, a zmíněná oblíbená díla mají s knihou společného asi tolik, co zelený čaj s brusinkovou marmeládou. Jsem moc ráda, že mohu napsat, že v případě Jackabyho to tak není. Spojení Doctora WHO a Sherlocka Holmese je totiž skutečně asi ten nejvýstižnější popis, jaký lze k této knize vymyslet.

Jackaby je ve své podstatě další variací na podivínského geniálního detektiva. Abigail pak působí jako zemitý prvek, který do vyšetřování přináší postřehy zaměřené na malé, zdánlivě nepodstatné detaily. A proč vlastně ne. Osvědčené schéma i tady funguje výborně a navíc musím přiznat, že mám pro geniální hrdiny s nepříliš vysokou schopností sociálního začlenění obrovskou slabost.

Dalším velkým plusem knihy je výborně vykreslená atmosféra. Při čtení jsem měla často pocit, jako bych se spolu s postavami procházela šedými uličkami New Fiddlehamu. Po dlouhé době se mi při čtení knihy před očima odehrával film a i proto pro mě bylo při čtení dost těžké knihu odkládat. 
"...Marlowe je dobrý člověk," prohlásil zamyšleně, "ale umí jenom zabíjet draky. Tenhle svět je plný drakobijců. Ale potřebujeme také pár lidí, kteří nejsou příliš namyšlení na to, aby naslouchali rybám."

Atmosféra příběhu mě u knihy držela silněji než samotný děj. To, kdo je vrah, totiž dost pravděpodobně odhalíte ještě před samotnými detektivy – jeho nástup na scénu je snad až příliš nápadný a doufám, že v dalším díle autor tento nedostatek napraví. Odhadnutelná ale nebyla jen identita vraha, ale i některé další klíčové momenty, což je škoda.

Jinak se totiž jedná o ohromně čtivý příběh plný neobvyklých nápadů a věřím, že autor se v prvním díle ani zdaleka nevyčerpal. Navíc je třeba podotknout, že i přes velkou předvídatelnost je v knize několik hodně dobrých a zajímavých momentů, u kterých jsem byla zvědavá, jak se situace vyvine.

Sympatický mi byl také autorův smysl pro humor. Navzdory tomu, že je atmosféra knihy spíše pochmurná, objevuje se v ní spousta vtipných ironických poznámek a humorných momentů. Sarkasmus mám ráda, snad i proto mi autorův styl opravdu sedl. Vyzdvihnout bych chtěla také dialogy mezi postavami, které fungují opravdu výborně a působí přirozeně.



Pokud máte rádi paranormální jevy, pochmurnou atmosféru a podivínské, ale nadmíru inteligentní hrdiny, Jackaby je knihou přesně pro vás. Výborně se čte, obsahuje několik dobrých vtipů a pár vážně zajímavých a originálních nápadů. Co mu ale trochu ubírá na kráse je velká předvídatelnost příběhu. I proto jsem váhala, zda knize nakonec udělit 3 nebo 4 hvězdičky. Rozhodla jsem se pro 4. Protože i přes svou předvídatelnost je Jackaby kniha, která mě bavila, jako už dlouho žádná. Snad si to autor dalšími díly nepokazí.

     

Název: Jackaby
Autor: William Ritter
Překlad: Vratislav Kadlec
Počet stran: 271
Rok vydání: 2015
Vydal: Host

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

22 komentářů:

  1. Opět perfektně napsaná recenze, ze které si toho člověk mnoho odnese :) Na Jackabyho se chystám už delší dobu, tak snad se k němu co nejdříve dostanu...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! A doufám, že se Ti Jackaby bude líbit :)

      Vymazat
  2. Kniha je v poslední době hodně oblíbená a nadšené ohlasy se ozývají ze všech stran, ale já stále váhám. Mně prostě moc neláká a hlavně bych na ni neměla čas vzhledem k tomu, jaká je to bichle :D Jinak super recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle - jestli tě anotace nezaujala, asi bych se do čtení být tebou nehrnula, ať jsou kladné ohlasy jaké chtějí. Řekla bych, že ten popis je poměrně výstižný, takže jestli Ti téma nebo styl knihy nesedne, tak to nejspíš fakt nebude nic moc pro Tebe :) Nicméně nijak velká bichle to není - ani ne 300 stran, navíc je to velmi čtivě napsané, takže se knížka čte fakt rychle :)

      Vymazat
  3. Jelikož jsem se v poslední době zamilovala do Sherlocka, tahle kniha mě fakt láká. :D

    OdpovědětVymazat
  4. :) Parádní recenze! :) Kniha už má ke mě namířeno, tak snad se mi bude líbit stejně jako tobě :) :)

    OdpovědětVymazat
  5. O knihe som počula mnoho dobrého, námet vyzerá super! :-) Škoda tej predvídateľnosti, ale aj tak by som si knihu rada prečítala. Super recenzia! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ta předvídatelnost je znát, na druhou stranu kniha je vážně příjemné čtení i tak :) Snad si na ni někdy najdeš čas! ;)

      Vymazat
  6. Taky mám pro geniálni, mírně asociální detektivy slabost :) Ale když je kniha přirovnávána k jinému bestselleru (nebo jiným postavám), tak mě to většinou pěkně štve a naopak se od ní radši držím dál. Už dlouho jsem nenarazila na knihu, u které by podobné přirovnání sedělo... Mám radši, když příběhy stojí samy za sebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je fakt, že občas je to knížkám spíš na škodu, srovnávat se s jinými díly. Napadá mě třeba Nekromant - tu knížku miluju, ale nevidím důvod strkat ho do škatulky k dílům Gaimana a Pratchetta, zvlášť, když se tam podle mě moc nehodí. Dost to pak riskuje zklamání čtenáře. U Jackabyho jsem ale měla fakt pocit, že to přirovnání je na místě :) Takže jestli máš ráda asociální detektivy, rozhodně tuhle knihu zkus - myslím, že by Tě mohla bavit.

      Vymazat
  7. Mám Jackabyho rozečteného už dva měsíce a není to proto, že by mě snad nebavil. Jenom se mi rozbila čtečka a momentálně jsem na ni fakt naštvaná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potvora jedna! Tak snad se brzo dá do kupy (popřípadě snad brzy seženeš novou) :)

      Vymazat
  8. Skvělá, čtivá recenze :) A knížka vypadá taky skvěle, úplně jsi mě na ni teď navnadila. Jen co budu mít po přijímačkách, stoprocentně si ji přečtu! :D (Stejně jako se KONEČNĚ podívám na Doctora Who, kterého mám už déle než rok v počítači.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Tak to budu držet palce, aby přijímačky dopadly co nejlépe! A Doctor WHO je rozhodně dobrá volba!

      Vymazat
  9. Jackaby mě zaujal, hned jak vyšel, ale zatím jsem se k němu nedostala, protože teď mám na čtecím pořadníku klasiku. Podle tvojí recenze bych mu tu předvídatelnost klidně odpustila, už se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, klasika má přednost! :) Ale až si budeš chtít od klasických děl trochu odpočnout, Jackaby je moc fajn! Jestli se k němu někdy dostaneš, doufám, že se ti bude líbit :)

      Vymazat
  10. Uplně mě irituje že knižní postavy zatouží po dobrodružství protože je jejich život nudný, bum a poznají chlápka, který vyšetřuje nadpřirozeno! To je prostě vuči našemu životu nefér!

    Na tuhle knížku si prostě musím vyhradit čtecí čas a co nejdříve si ji koupit, když vidím kolik skvělých recenzí je všude kolem mě a nutí mě se na ní ještě víc těšit!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky bych někoho takového brala. Jen by mi docela bodla jistota, že bych takové dobrodružství přežila - jsem sice statečná a tak vůbec, ale na svůj život jsem docela háklivá a ráda bych si ho ještě pár (desítek) let nechala :D

      A snad se Ti kniha bude líbit, jestli se k ní dostaneš! :)

      Vymazat
  11. Děkuji za recenzi. Tato kniha mě pořád provokuje svou obálkou. Každou chvíli na ni narazím a vážně se mi líbí, ale když já přes ty detektivky moc nejsem. Jsem spíš romantik, i když Městečko Pines taky nebylo zrovna vztahové a byla jsem naprosto pohlcená dobrodružstvím a tajemstvím... Tak nad tím pořád dumám. Asi ho doporučím Wihsce, aby si ho přečetla. Ona ví, jak na tom s knihami jsem, tak mi pak řekne, jestli by se mi to líbilo. :o)) Ale recenze mě navnadila... Hodně... :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, jsem ráda, že Tě kniha zaujala :) Jinak romantika to úplně není, i když náznaky tam jsou. V každém případě je to ale hrozně příjemná a čtivá kniha, kterou člověk přečte za chvíli. Tak uvidíš :)

      Vymazat
  12. Konečne viem, o čom tá kniha je - doteraz som všade videla len obálku... Aj na mňa teraz funguje ta kombinácia Doctora a Sherlocka :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)