Příběh, který je jako divoká šelma

Knihy určené primárně dětem mám ráda. V pohádkových příbězích se toho totiž často skrývá víc, než se na první pohled zdá. Líbí se mi i způsob, jakým se dětské knihy vypořádávají s těžkými tématy – pomocí poetického jazyka a metafor. I proto jsem se pustila do čtení knihy Volání netvora. Příběh totiž vypráví snad o té nejhorší věci, která se může dítěti stát – o ztrátě matky.

Třináctiletý Conor je na všechno sám. Musí pomáhat umírající mamince, spolužáci si na něm vybíjejí zlost a babička se vůči němu chová jako vůči zaměstnanci. Pořád jen udílí nějaké pokyny. Conorův táta je za oceánem s novou rodinou a se svou nejlepší kamarádkou Conor nemluví, protože ho zradila tím nejhroznějším způsobem. Aby toho nebylo málo, v noci se mu navíc zdají sny o Netvorovi, který po něm chce jednu z nejděsivějších věcí na světě – pravdu.


Kniha je psána velmi jednoduchým jazykem. Žádné velké kudrlinky a poetické popisy. Patrick Ness si v knize vystačí prakticky jen se strohým popisem, i přesto se mu však daří vdechnout příběhu zvláštně ponurou atmosféru. I děj sám je ve své podstatě velmi jednoduchý a přímočarý, i přesto ale dokáže silně zapůsobit.

Ještě několik dnů po dočtení mám problém některé pasáže dostat z hlavy. Kniha obsahuje spoustu silných míst, přitom to ale není příběh psaný tak, že byste si mohli z každé strany opsat tři moudře znějící citáty. Hloubka zde není ukryta ve větách, ale spíše v celku jako takovém. 

Velmi mě oslovil i závěr. Celou dobu jsem přemýšlela nad tím, co může Netvor chtít od Conora slyšet. A musím říct, že jsem to neuhodla. Závěr je komorní a uvěřitelný. Autor není žádný velký citový vyděrač. Emočně vypjaté pasáže nerozpitvává jen tak pro efekt víc, než je nutné. I přesto jsem na konci brečela tak, jako už u knihy dlouho ne. 


Na celkovou atmosféru příběhu mají obrovský vliv také ilustrace. Dlouho jsem neviděla tak nádherně zpracovanou knihu. Ilustrátor Jim Kay si zaslouží nejméně tolik uznání, jako sám autor. Během čtení jsem se několikrát přistihla, jak místo pokračování v příběhu jen několik minut němě zírám na jeho obrazy. 

Mám dojem, že i kdybych se snažila sebevíc, nedokážu vám přiblížit to, jak moc na mě kniha zapůsobila. Je to něco, co si podle mého musí prožít každý sám. Volání netvora je jeden z příběhů, jehož čtení vám nezabere víc, než jedno odpoledne, ale zároveň si jej s sebou budete nosit daleko déle. Je to děsivě krásná, upřímná kniha. A ráda se k ní budu vracet.

   

Název: Volání netvora
Autor: Patrick Ness
Překlad: Alice Flemrová
Počet stran: 256
Rok vydání: 2015
Vydal: Odeon


Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

18 komentářů:

  1. Páni, miluji, když na někoho kniha zapůsobí takto silně - okamžitě mě pak zajímá ještě o něco maličko víc, než je takové to "klasické zajímání". Moc Ti děkuji za tip, navíc tak krásně sepsaný - vím, jak je těžké tyto silné knihy vměstnat do řádků blogu a zachovat jejich velkolepost, předat čtenářům ten famózní dojem. Tobě se to rozhodně povedlo :)) krásný večer přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, jestli se mi alespoň trochu podařilo předat svůj pocit z knihy dál :) Volání netvora fakt stojí za to, takže jestli někdy dostaneš příležitost si jej přečíst, určitě neváhej! :)

      Vymazat
  2. Souhlas - v naprosto všech bodech. Brzy chystám recenzi na tutéž knihu i na svůj blog a už teď vím, že po přečtení té Tvé (dokonalé) to pro mě bude velký oříšek.
    Krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že i Tebe kniha nadchla - je to fakt skvělý příběh :) Budu se moc těšit na Tvou recenzi! Určitě bude skvělá ;)

      Vymazat
  3. Jim Kay? Neilustroval i Harryho? Možná shoda jmen..:D...Každopádně kniha na mě čeká, chci ji číst až budu mít klid "na jeden zátah", abych to nekouskovala:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Jim Kay, to je přesně on! :) Tak snad se Ti kniha bude líbit - myslím, že přečíst ji na jeden zátah je dobrý nápad, člověk si příběh víc užije, když od něj nemusí odbíhat.

      Vymazat
  4. To je moje první recenze věnovaná této knize. :) Upřímně, moc jsem se ani nezajímala, o čem kniha je. Nějak mě nezaujala obálka, tak jsem to hodila do pytle ,,nedůležitého". To byla zas jednou chyba. "-_-
    Každopádně nalákala jsi mě. Na tu pravdu netvorovi si počkám. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem Tě na knihu nalákala - tak snad se Ti bude líbit! :)

      Vymazat
  5. Taky mám ráda knihy, které jsou (zdánlivě) pro děti a používají jednoduchý jazyk pro popsání komplikovaných věcí. O téhle knize slyším poprvé, takže díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, snad se někdy dostaneš k přečtení :)

      Vymazat
  6. Ach jo, asi si to budu muset přečíst znova :/ Všichni se nad tím rozplývají, ale mně to přišlo jen "fajn", ne něco, k čemu bych se v budoucnu vracela nebo nad čím bych musela dlouho rozjímat. Ale možná je to tím, že jsem byla nucená tuhle knížečku rozkouskovat na celej tejden, což pro mě dokáže zabít skoro každou knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozkouskování určitě mohlo mít vliv, na druhou stranu je klidně možné, že Ti kniha prostě až tak nesedla a ani čtení v kuse by na tom mnoho nezměnilo. Ale knížka je to krátká, tak můžeš opětovné přečtení zkusit, třeba se Ti nakonec přeci jen zalíbí :)

      Vymazat
  7. Tuto knihu jsem taky četla a mám z ni doteď stejné pocity jako ty. Neskutecně jsi to vystihla! Úžasná kniha! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Vlastně právě kvůli ilustracím Jima Kaye jsem si Volání netvora pořídila. A teď jsi mě na něj dost navnadila, takže ho co nejdřív musím vytáhnout z knihovny. Jinak s tvou první větou - Knihy určené primárně dětem mám ráda. V pohádkových příbězích se toho totiž často skrývá víc, než se na první pohled zdá - se naprosto ztotožňuju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JEstli máš ráda "dětské knihy" s poselstvím, myslím, že Volání netvora je fakt knížka přesně pro tebe :) Tak snad se bude líbit!

      Vymazat
  9. Samú chválu na ňu čítam, preto som si ju aj kúpila... ale pridlho už čaká v poličke! :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)