Noční cirkus - Erin Morgensternová



 Název: 
Noční cirkus

Autor: Erin Morgensternová

Nakladatelství: Ikar

Počet stránek: 438

Vyšlo: 2011


Do města přijíždí bez ohlášení tajemný cirkus. Jeho šapitó je černobílé a představení se konají pouze v noci. Triky, které provádějí zdejších iluzionisté, však vypadají spíše jako mocná kouzla… Románový debut Erin Morgenstern s podmanivou magickou atmosférou sleduje v několika dějových liniích i časových rovinách hru dvou kouzelníků, jejímž vítězem se má stát ten, jehož učedník zůstane na konci hry živý. Celie a Marco jsou však k sobě i k cirkusu, který má být jevištěm jejich hry, připoutání mnohem více, než si jejich mistři dovedli představit.

Když jsem byla menší, rodiče mě jednou vzali do cirkusu, který zrovna přijel do našeho města. Z té návštěvy si toho moc nevybavuji. Pohladila jsem si velblouda, projela se na poníkovi a viděla pár scének s klaunem. Atmosféra cirkusu mě minula obloukem a já už se do žádného dalšího nikdy nehrnula. Proto když jsem si ke čtení vybrala Noční cirkus od Erin Morgensternové, doufala jsem, že se mi tento cirkus zalíbí o něco víc. To se knize sice povedlo, ale musím říct, že atmosféra je asi to nejlepší, co může Noční cirkus nabídnout. 

Děj Nočního cirkusu se točí okolo kouzelnické výzvy, ke které byli už jako malí vybrání dva hlavní hrdinové knihy – Celia a Marco. Pravidla výzvy jsou dost nejasná, jisté je jen to, že Cirque des Rêves (Cirkus snů) byl vytvořen pro její účely a protivníci se budou střetávat na jeho půdě. Kromě samotné výzvy v knize nacházíme také různé dějové odbočky, které se všechny spojí až na úplném konci. 

V příběhu se vyskytuje velké množství postav, střídá se zde několik úhlů pohledu a časová posloupnost zde v podstatě neexistuje. V jedné kapitole tak můžeme být v roce 1885 a v další o deset let vepředu. Ačkoliv takový systém vypadá složitě, není tak těžké se v příběhu orientovat. Kouzelnická výzva představuje podle mého názoru velmi vděčný námět na knihu, který ale autorka úplně nevyužila. Děj ubíhá pomalu, chybí mu potřebná gradace. Prvních sto stran se v podstatě pouze seznamujeme s prostředím a postavami, zbytek knihy plyne v poklidném tempu a závěr také není tak velkolepý, jak byste čekali. Na své si přijdou milovníci květnatých popisů, protože ty jsou v knize také hojné.  Co na knize ale opravdu oceňuji je její atmosféra. Cirkus, který otvírá jen v noci a je celý černobílý, mi přijde jako skvělý nápad. A když se k tomu ještě přidají všechny ty kouzelné stany, za návštěvu bych dala cokoliv!

Kromě pomalého příběhu jsem v Nočním cirkusu měla problém také s některými postavami. Ani do Marca ani do Celie jsem se nemohla vcítit, navíc mi jejich chování v některých případech přišlo trochu iracionální. To, že se ti dva do sebe zamilovali, jsem brala spíše jako povinnost, než jako něco, co z příběhu přirozeně vyplynulo. Za nejzajímavěji napsanou postavu považuji Chandreshe Lefèvra – zakladatele Cirkusu snů. I když byl spíše vedlejší postavou, oceňuji, jak autorka popisovala, jaký na něj mělo dění v cirkusu vliv. Ačkoliv v knize neměl tolik prostoru, autorka na něm skvěle ukázala, jak cirkus ovlivňuje i lidi, kteří nejsou jeho úplnou součástí.

Osobně mě kniha příliš nenadchla, četla jsem ji poměrně dlouho a hodnotím ji jako průměr. Podle mého názoru má spoustu nevyužitého potenciálu, což je škoda, protože prostředí, ve kterém se příběh odehrává, je opravdu kouzelné. Dokážu si ale představit, že čtenáři, kterým nevadí popisy a pomalejší děj, z knihy budou nadšení, takže pokud se do takové skupiny řadíte, s Nočním cirkusem neprohloupíte. 

              

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

13 komentářů:

  1. No vidíš, tohle je také jedna z těch knih, která si nepodmaní každého, někoho nadchne, kolem někoho jen tak propluje, já bych si jí ale ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. :) Určitě si ji přečti, třeba se ti zrovna zalíbí. :)

      Vymazat
  2. Neznie to zle, hlavne kvôli tej atmosfére, ale pomalší dej a opisy nie sú nič pre mňa, takže si ju asi nechám ujsť.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No není to špatná kniha, ale pokud máš radši akci, tak bych ji asi vynechala. :)

      Vymazat
  3. Nočný cirkus sa mi páčil o kúsok viac ako tebe, ale niečo mi na tom príbehu vadilo a doteraz neviem pomenovať, čo to vlastne bolo. Ináč súhlasím s tým, že tá láska medzi Celiou a Marcom bola vlastne akousi povinnosťou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to bylo tím, že jsem měla vysoká očekávání, tak mě to zklamalo, ale opravdu jsem nebyla tak nadšená, jako jiní. Někdy v knížce prostě je něco, co ti na ní vadí, i když objektivně je dobrá. :)

      Vymazat
  4. Neviem, či sa mi tá kniha chce páčiť :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mám to doma už niekoľko mesiacov, ale ešte som sa k tomu nedostala. Nalákal ma príbeh kúzelníkov a iluzionistov 8) Som zvedavá, či sa mi to bude páčiť, lebo prevládajú negatívnejšie recenzie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, já jsem zase většinou narážela na recenze, které byly kladné. Uvidíš, třeba se ti zrovna zalíbí. :)

      Vymazat
  6. Já jsem jí četla v angličtině a naprosto jsem si jí zamilovala. Asi proto, že jsem čekala, že to bude spíš ta atmosféra, ale opravdu se mi hrozně moc líbila a je to jedna z mých oblíbených knížek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vidíš, každému se ta kniha líbí jinak. I když je pravda, že jsem těch nadšených lidí zaregistrovala víc než zklamaných. :)

      Vymazat
  7. Pro mě jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Jsem snílek, užila jsem si tu nádhernou tajemnou atmosféru neobvyklého cirkusu z přelomu století. Na knihu jsem narazila úplnou náhodou v knihovně a byla jsem z ní tak nadšená, že jsem si ji musela koupit. Je to taková pohádka pro dospělé, ale chápu, že se nemusí líbit všem.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)