Pohádkové čtení (nejen) na Vánoce

Pohádky k Vánocům patří stejně neodmyslitelně, jako zdobení stromku a pečení vánočního cukroví. U příběhů, ve kterých dobro zvítězí a vše nakonec dobře končí, si v tomto čase rády odpočinou nejen děti, ale i dospělí. Sestavily jsme proto pro vás seznam pohádkových knih, které jsou k vánočnímu čtení jako stvořené.
separator

Howlův putující zámek - Diana Wynne Jones

Sofie je smířená s tím, že na ni v životě nic moc zvláštního nečeká. Celé dny tráví prací v kloboučnictví, jen občas zajde na návštěvu k některé ze svých sester. Z jednotvárnosti jejího života ji vytrhne až návštěva Čarodějnice z pustiny, která nedopadne zrovna slavně. Sofie  skončí zakletá v těle vetché stařenky a jediný způsob, jak se kletby zbavit, je vyhledat nechvalně proslulého kouzelníka Howla z putujícího zámku.


Příběh plný kouzel, humoru, nečekaných rozuzlení a skvělé atmosféry si ve světě našel mnoho příznivců a dočkal se i filmového zpracování (známého pod názvem Zámek v oblacích). U nás knihu vydalo nakladatelství Volvox Globator a musím podotknout, že opravdu odvedlo skvělou práci, zejména co se překladu týče.



13 a ½ života kapitána modrého medvěda - Walter Moers



Kapitán Modrý Medvěd má 27 životů. Tato kniha popisuje prvních 13 a ½ z nich.


Vše se odehrává v zemi zvané Zamonie, kde nebezpečí číhá na každém kroku a nic není takové, jak se zdá. Autor Walter Moers má má neuvěřitelně bujnou fantazii a jeho kniha tak jen hýří barvami, skvělým humorem a stvořeními, která jste si nepředstavovali ani v těch nejšílenějších snech. Je to příběh pro všechny, kteří se nebojí popustit uzdu své fantazii a ponořit se do zcela nového světa.



O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby (recenze) -
Catherynne M. Valenteová



Pohádkový příběh pro malé i velké. Tak by se dala ve zkratce popsat tato kniha vyprávějící o malé September, která se díky Zelenému větru přenesla do magické Čarozemě. Kromě klasického pohádkového příběhu zde najdete i spoustu krásných myšlenek a pasáže, které vám nepochybně vyrazí dech. A pokud vás kniha zaujme, v knihkupectví na vás už čeká další díl s názvem O dívce, která se propadla pod Čarozem do víru bujaření.


Koralina - Neil Gaiman


Neila Gaimana nejspíš není třeba nijak zvlášť představovat. Tento autor proslul svou obrovskou fantazií a neopakovatelnou atmosférou, která je pro jeho knihy typická. Ani Koralina není výjimkou. Příběh o děvčátku, které se skrz zamčené dveře dostane do domu, který vypadá jako věrná kopie jejího vlastního, vás strhne od první strany. A ač je příběh původně určen mladším čtenářům, ani ti odrostlejší rozhodně nepřijdou zkrátka.


Jako v zrcadle, jen v hádance - Jostein Gaarder

Kniha Jako v zrcadle jen v hádance se od ostatních knížek na tomto seznamu v mnoha ohledech liší. Neodehrává se v žádném fantastickém světě a ač je určena dětem, její příběh není tak docela pohádkový.

Hlavní hrdinka této knihy se jmenuje Cecilka a trpí leukémií. Nechce si však připustit, že by její život mohl skončit, a snaží se, aby naději neztráceli ani ostatní členové její rodiny. V noci ji chodí navštěvovat holohlavý anděl Ariel, který si s ní povídá povídá o lásce, filozofii, náboženství, ale i o životě a o smrti.

Knížka Jako v zrcadle jen v hádance je nádherným příběhem, který vás rozpláče, ale zároveň vás i trochu zahřeje u srdce. A díky vánoční tématice je právě teď nejlepší čas se do ní pustit.



Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

14 komentářů:

  1. Dvě knihy znám, ale zaujala mě ta kniha Jako v zrcadle, jen v hádance... Občas si ráda počtu dětské knihy, které prostě potěší.. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli tě zaujala, určitě se po ní podívej. Je to vážně nádherná knížka, tedy alespoň mě opravdu nadchla. A pokud se ti bude líbit, určitě sáhni i po ostatních knihách od tohoto autora - všechny jsou skvělé :)

      Vymazat
  2. Zaujaly mě tedy všechny knihy. :D Jsem nějaká pohádková. :)
    Ale Koralinu jsem i viděla, a musím uznat, že na ten film se pořád ráda podívám, tudíž jsem opravdu zvědavá i na knižní zpracování. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se ti líbil film, myslím, že tě potěší i knížka :) Dokonce si troufám tvrdit, že je oproti filmu ještě o pár fousů lepší! :)

      A také jsem docela pohádková, obzvlášť o Vánocích :)

      Vymazat
  3. Howlov zámok je krásna rozprávka. Možno si ju aj prečítam. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ní pusť :) Dokonce i pokud jsi viděla film, kniha tě může trochu překvapit - některé věci z knihy se ve filmu totiž vůbec neobjevily :)

      Vymazat
  4. Howlův zámek i Koralinu znám jako film a oba se mi strašně líbily. A oba mám v plánu i přečíst. Jen nevím, jestli to jsou knihy pro děti - mám pocit, že všechny tyhle knihy jsou sice pohádkové, ale tak trochu víc děsivé a víc inteligentní, než aby je mohly číst i malé děti. Aspoň teda pro našeho sedmiletého prcka zatím určitě nebudou. Zato já si je přečtu určitě, díky za tipy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za reakci, snad se knížky budou líbit :) Jinak cílem tohoto seznamu bylo vybrat pohádkové čtení, které by mohlo zaujmout i dospělé a dospívající, takže jsem vybírala zejména z kategorie pro starší děti (nejméně 10 let a více). Rozhodně máte pravdu, že pro mladší čtenáře by to bylo příliš komplikované čtení.

      Vymazat
  5. Žádnou z nich jsem ještě nečetla, ostuda, ale Koralinu jsem viděla, přitom mám pohádky moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš ráda pohádky, určitě se po těch knihách poohlédni :) A co se týče Koraliny, rozhodně se vyplatí přečíst si i knižní předlohu, Gaiman je podle mě jeden z nejlepších současných spisovatelů :)

      Vymazat
  6. Howlův putující zámek som videla ako rozprávku a veľmi sa mi to páčilo a teraz keď viem, že je aj kniha, tak určite si ju chcem prečítať :D a Koralínu som videla tiež len ako rozprávku, tak dúfam, že aj k tomu sa dostanem :D pekný článok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu, snad se ti knihy budou líbit :)

      Vymazat
  7. Přiznám se, že s tebou jmenovaných znám jen Howlův putující zámek a Koralínu. Ostatní jsem viděla jen tak zběžně z rychlíku, ale Tvůj článek mě zaujal natolik, že se po nich podívám a přečtu si je. Děkuju. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)