Láska jako z románu

Knižní dvojice, které to zvoraly 

Dnes je svátek svatého Valentýna - den jako stvořený pro články o velké lásce a dokonalých románových dvojicích. Jenže ne vždy to v životě dopadá jako v červené knihovně, a proto si nyní můžete počíst i o dvojicích, které k dokonalosti mají daleko a kterým opravdu není radno závidět.

Že je to trochu nemístné téma na svátek lásky? Nic se nebojte, v článku najdete i zaručeně účinné rady, jak se podobně tragickému osudu vyhnout!

(v článku se mohou objevit SPOILERY na zásadní díla světové literatury, pokud jste o dané dvojici nečetli a nechcete si zkazit překvapení, přeskočte prosím odstavec  :) )

1. Romeo a Julie


Ach Romeo, čím to, že jsi na začátku až po uši zamilovaný do Rosalindy, ale jakmile se na scéně objeví Julie, po Rosalindě už ani nevzdechneš? Ach Julie, vážně byl Romeo takový fešák, že jsi bez něj nemohla žít? A nejpodstatnější otázka - jak to, že se Romeo a Julie považuje za téměř největší lovestory všech dob, a přitom jde jen o vztah dvou puberťáků, který skončil dřív, než začal, a kvůli kterému zemřelo šest lidí? No, možná právě proto.

Co si z jejich příběhu můžeme odnést?
Romeo a Julie by se klidně mohli používat jako učebnicový příklad toho, jak je ve vztahu důležitá komunikace. A taky že je dobré nejdřív přemýšlet, a pak teprve konat. 2 minuty a nikdo by nemusel umřít! (už vidím to pokračování – Romeo a Julie 2 – Italská domácnost)




2. Lily a Snape


J.K. Rowling nám v sedmém díle připravila pořádné překvapení, když ze Snapea udělala tragického hrdinu sužovaného neopětovanou láskou k Harryho matce. To, že ji miloval doslova až za hrob, se na první pohled může jevit v celku romanticky, ve skutečnosti by ale asi nikdo takového ctitele neocenil. Přitom stačilo málo a Severus a Lily mohli tvořit docela roztomilý pár. Škoda jen, že se Snape rozhodl vložit svoje schopnosti do terorizování nevinných a ne do ohromování dívek. 

Rada do života?
Pokud chcete udělat dojem na svého vysněného partnera, nepřidávejte se k teroristické organizaci, která mu jde po krku. Vlastně, nepřidávejte se k žádné teroristické organizaci.




3. Anna Karenina a Vronskij


Když někoho milujete, nechcete o něj přijít. Na tom není nic neobvyklého. A když máte podezření, že vás partner podvádí - no, to je teprve na draka. Anna Karenina o tom ví své. Jenže místo aby si nechala od soukromého očka ověřit, že je jí její milovaný Vronský skutečně nevěrný, vrhla se pod vlak. Láska někdy bolí, ale nechat se přejet vlakem dost možná bolí ještě víc.

Co tedy dělat?
Neskákejte pod vlak. Nikdy. Dokonce i kdyby vás partner opravdu podváděl, nestojí to za to.




4. Gatsby a Daisy


Všechny vztahy ve Velkém Gatsbym jsou šílené. Nejhorší z nich je pro mě ale jednoznačně vztah Gatsbyho a Daisy. Protože na první pohled vypadají jako osudem zmítaní milenci, kterých vám může být i trochu líto, ale ve skutečnosti jsou to jenom dva pokrytci, kterým jde buď o peníze, nebo o postavení. Každá dívka by si přála, aby se na ni díval tak, jako se díval na Daisy, píše se v knize. Bohužel vás ale dívky musím zklamat. Až se na vás muž bude dívat tak, jako Gatsby na Daisy, tak radši rychle utečte, protože nemá rád vás, ale vaše peníze.

Co dělat, pokud nechcete skončit jako Gatsby a Daisy?
Neřiďte žlutá auta, dávejte si pozor na zelené světlo a za žádnou cenu se nekoupejte ve svém bazéně.




5. Kateřina a Heathcliff


Román Na větrné hůrce se vyznačuje extrémní koncentrací postav, které vám pijí krev už jenom tím, že jsou. A o ústřední dvojici to platí dvojnásob. Kateřina miluje Heathcliffa, Heathcliff miluje Kateřinu, jenže než si to stačí uvědomit, Kateřina si stačí vzít někoho jiného, porodit dceru a umřít. Heathcliff nato začne plánovat pomstu, za kterou by se nemusela stydět ani italská mafie, a rozhodně nikdo nežije šťastně až do smrti.


Co z toho vyplývá?
Nemstěte se na dětech člověka, do kterého jste byli nešťastně zamilovaní. Karma vám to oplatí.

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

19 komentářů:

  1. Moc pěkný článek, zvedl mi náladu :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto skvělý článek, pobavila mě zejména jednička :D (Neumím si představit lepší oslavu 14. února!)

    OdpovědětVymazat
  3. Bože, to je úžasný článek! :D Valentýna nijak moc nemusím a když jsem viděla ten nadpis tak jsem se zlekla, že jde zase o nějaký přeslazený článek o dokonalých zamilovaných dvojcích, ale jen co jsem si všimla toho druhého podnapisu mi bylo jasné, že tomu tak nebude.
    Jinak dle mého pohledu to nejvíce "zvoraly" právě Romeo & Julie; jak si řekla, stačilo, aby se pořádně domluvili a všechno mohlo dopadnout dobře... I když pak by to asi nebyla světoznámá tragédie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) O dokonalých dvojicích možná někdy příště, tyhle mi přišly takové údernější. :D

      Vymazat
  4. Pekny clanecek, pobavil a super napad.

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektný prehľad :-D Okrem iného z toho vyplýva, že keď je človek cynik, nemal by čítať romantickú literatúru :) Pobavila som sa, ďakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že pobavil. :) Já třeba občas docela cynik jsem a romantická literatura mi ani nevadí, jenom to nesmí být velké množství najednou. :D

      Vymazat
  6. Skvělý článek! Vás dvě holky tady prostě miluji! :) Jenom by to chtělo upozornění na spoilery, aby se někdo nedozvěděl něco, co nechtěl ;) A přesně jak píše Polie, Romeovi a Julii a spoustě dalším chybí především "komunikace"! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to jsem moc ráda! :)
      Se spoilery máš pravdu, nějak mě to nenapadlo, ale připadal jsem do úvodu upozornění. ;)

      Vymazat
  7. opravdu super skvělý článek! vtipný, milý a neskutečně pravdivý. třeba to s tím Romeem mě dokáže POKAŽDÉ naštvat na nejvyšší možnou míru. kdyby ten osel chvíli počkal! ale beztak si myslím to co ty, že by to jejich manželství vypadalo přesně jak jsi psala :D

    je fajn vidět, že se někdo na tato veledíla dovede podívat kritickým okem. opravdu moc se mi článek líbil ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Romeo a Julie je vážně frustrující dílo. :D

      Vymazat
  8. Geniálně geniální článek. Usmívala jsem se od začátku až do konce a vlastně ani nevím, která část je vtipnější - jestli popis vztahu, nebo varování a upozornění. A některé rady jsou přínosné ve všech situacích - jako například neskákejte pod vlak a jezděte na zelenou :D

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý článek =D Z těchto knížek jsem bohužel zatím četla jenom Romea a Julii a Harryho Pottera.

    OdpovědětVymazat
  10. Povedený a zábavný článek! :) Já mám Shakespeara dost ráda, ale máš pravdu, že s Romeem a Julií je to trochu moc vyhrocené. Dva lidi, kteří se znají sotva pár dní se dokáží zabít jeden pro druhého? :D To nevím... Ale na druhou stranu, je to tak moc krásné a epické, že mám toto dílo stejně pořád ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Já mám Shakespeara taky ráda a vlastně Romea a Julii mám od něj asi nejradši. To je prostě krása knih, že v nich může docházet k takovým situacím, které by ve skutečnosti vypadaly dost šíleně, a taky se nad tím nikdo nepozastaví. :)

      Vymazat
  11. Cha, tento článek by se dal vmést do obličeje každému, kdo vztahy výše zmíněných hrdinů pokládá za prototyp dokonalé lásky! Ale ne, nebudu škodolibá. Takový vztah Romea a Julie byl přece velice romantický a dokonalý (a nereálný a unáhlený a...). Fajn, vypadá to, že škodolibosti se očividně nevyhnu, tudíž tento bezpředmětný komentář zakončím poznámkou, že se ti tento článek povedl, je velice trefný a dobře jsem se u něj pobavila, takže děkuji. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě původní plán byl, že ten článek bude právě o dvojicích, které někteří pokládají za naprosto dokonalé a přitom jsou ukázkově nefunkční, ale zvrtlo se to trochu jinam. :D Zase číst jenom o dokonalých párech by byla pěkná nuda. :) Díky za komentář, jsem ráda, že se ti článek líbil! :)

      Vymazat
  12. Jejda, tenhle článek mi nějak unikl, ale teď se tu řežu smíchy, mám uplně stejné pocity, co se týče jedničky a pětky :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)