Jiné životy Hynka Harra - Jakub Dotlačil

Jak vyhrát válku pomocí telepatie


Fantasy román z Prahy 19. století. I tak by se dala popsat románová prvotina českého lingvisty a spisovatele Jakuba Dotlačila. Ve světě, který je trochu magičtější než ten náš, ale nečekejte upíry a vlkodlaky. Jiné životy Hynka Harra vás místo toho zasvětí do tajů spiritismu, telepatie a parapsychologie, to vše na pozadí blížící se Prusko-rakouské války. Zní to skvěle, že? Dobrý námět ale kolikrát není všechno.

Hynek Harra je k uzoufání obyčejný učitel matematiky. Jeho poklidně plynoucí život ale naruší náhodné setkání s Českou parapsychologickou společností a než se naděje, tak se jako parapsychologický talent vydává do Berlína s úkolem, o kterém nic moc neví a na jehož splnění závisí další osudy celého Rakouska.





Jiné životy Hynka Harra mě zaujaly už při svém vydání. Devatenácté století, obroda české společnosti a parapsychologie mi přišly jako skvělý námět na knihu, a tak jsem se čtením neváhala. Musím ale říct, že po dočtení mám troch rozporuplné pocity.

První polovina knihy mě nenadchla. Trvalo mi dlouho, než jsem se zorientovala v postavách (hlavně těch vedlejších) a ani potom mě příběh nedokázal do sebe vtáhnout. Čekala jsem, že nějaké „vzrůšo” přijde, když se Hynek a jeho skupina parapsychologů odeberou na tajemnou záchrannou akci do Berlína, avšak jediná akce, ke které tam došlo, byla pouliční bitka a její několikastránkový popis.

Jakmile jsem se ale přehoupla přes polovinu, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Možná chytila kniha druhý dech, možná jsem druhý dech chytila já, ale sotva jsem se dozvěděla trochu více o Hynkovi a jeho záhadném nadání na parapsychologii, začala se mi kniha líbit o mnoho více. Příběh konečně dostal jasnou konturu a všechno začalo dávat o dost větší smysl.  

Jedním z důvodů, proč mě první část knihy tolik nezaujala, byla postava Hynka. Hynek je na začátku příběhu jedna z nejpasivnějších postav, se kterými jsem se kdy setkala. Slepě následuje lidi, které zná jen velmi krátce a skoro nikdy se na nic neptá. Do Berlína jede jako nejdůležitější článek skupiny, na němž závisí úspěch celé akce, ale ve skutečnosti pořádně neví, proč tam jede, co tam má dělat, ani proč je vlastně tak důležitý. Když se nakonec záhada kolem něho trochu poodkryje, je z něj o dost zajímavější postava. Zvlášť se mi líbilo sledovat, jak se s určitou matematickou precizností snaží pochopit svoji situaci a vyrovnat se se svým nadáním, které mu způsobuje čím dál větší potíže.

Nikdo z nás není ostrov, sám o sobě celistvý. Každý tvoří kus pevniny, součást souše.

Kniha má sice dost pomalý rozjezd, ale když trpělivě vyčkáte, ve výsledku vás odmění překvapivým rozuzlením a zajímavou myšlenkou. Parapsychologie možná v našem světě úplně použitelná není, ale skrývají se v ní pravdy, které nejsou k zahození ani v běžném životě. A konec? Ten mi ještě teď vrtá hlavou. Celou dobu si myslíte, že víte, na čem jste, a v jedné větě se pak celý příběh obrátí vzhůru nohama.

Jiné životy Hynka Harra byly pro mě opravdu jiné, než jsem čekala, ale to nakonec nevadí. Pokud vás zaujal námět, věřím, že si knihu užijete. Na začátku je třeba trochu větší trpělivosti a není to dílo, které vám změní život, ale jako četba, která je zároveň chytrá a nenáročná, funguje skvěle. 


                                                                


Název: Jiné životy Hynka Harra
Autor: Jakub Dotlačil
Počet stran: 320
Rok vydání: 2014
Vydal: Host
Databáze knih | Goodreads

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host.

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

4 komentáře:

  1. Hm, námet sa mi aj páči, ale z rozpačitej recenzie som... rozpačitá. :D Podobne pasívne postavy nemám rada až nemôžem vystáť a na druhej strane milujem knihy, kde posledná veta obráti celý príbeh naruby. Takže neviem, neviem... :D

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá dobře! Nebudu lhát, musela jsem si vygooglit co přesně "parapsychologie" znamená, ale když už teď konečně vím, tak mě tohle dílo vážně zajímá a určitě si ho přidám na svůj 'wishlist' :)

    OdpovědětVymazat
  3. Aj mňa táto kniha zaujala hneď ako vyšla, a dokonca ani tvoja recenzia na tejto veci nič nezmenila :) Prvých dvadsať strán, ktoré má Host na webe ma úplne namotalo, takže sa na ňu chystám. A som veľmi zvedavá na to, či aj mňa bude Hynek tak štvať ako teba :) Ale parapsychológia, 19. storočie, tajomná zápletka a jemný humor (aspoň tých prvých 20 strán mi tak pripadalo), tomu sa nedá odolať. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Podle mě to zní dobře, taky mě zaujal námět, doba, celé to sociální prostředí mě zajímá, jen tohle je prvně, co o knize slyším. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)