Index hrůzy - Robert Harris

Když strach vydělává

Index hrůzy patří mezi knihy, které mě nezaujaly na první pohled, ale můj zájem probudily až po několikerém přečtení anotace. Asi nejvíce mě ke čtení nalákalo prostředí Ženevy, do které bych se jednou moc ráda podívala. O Ženevě jsem se toho sice mnoho nedozvěděla, za to jsem si ale slovník rozšířila o spoustu nových pojmů z prostředí finančních trhů. A o čem vlastně kniha vypráví?

Alex Hoffman je geniální vědec, který díky svému počítačovému programu vydělává miliony dolarů v hedgeovém fondu. I přes tučné konto Alexův život plyne celkem poklidně. Až do dne, kdy přes zabezpečení jeho domu pronikne nebezpečně vypadající muž a život Alexe i jeho ženy se ocitne v ohrožení. A tím to zdaleka nekončí. Podivné události se na sebe nabalují jako sněhová koule a brzy se v nebezpečí ocitá nejen Alexův svět, ale i ten náš.
separator  
Index hrůzy mě pohltil již během prvních několika stránek. Jestli knize něco opravdu nelze vytknout, je to pomalý rozjezd. Autor čtenáře bez zbytečného otálení staví před jednu záhadu za druhou a už v první kapitole se dočkáte slušné dávky napětí.

Robert Harris je navíc velmi dobrý vypravěč a ví, jak dávkovat informace tak, aby čtenář nebyl příliš zahlcen a zároveň měl stále nad čím přemýšlet. A že se v knize otazníků objevuje opravdu hodně. I když jsem celkové směřování příběhu dokázala odhalit relativně brzy, příběh mě dokázal překvapit.




Dalším pozitivem knihy jsou celkem sympatické a dobře propracované postavy. Je sice pravda, že jsem občas měla dojem, že Alex má trochu delší vedení, ale i tak mi byl celkem sympatický. Líbilo se mi i to, že mě autor nezahlcoval hromadou zbytečných postav – snad každý, kdo se v knize objevil, měl pro děj nějaký význam.

Příběh se odehrává během pouhých 48 hodin, ale i přesto jsem u hlavních aktérů příběhu zaznamenala určitý vývoj. Asi nejvýrazněji se to týká hlavní postavy Alexe, kterého dokázal autor v relativně krátkém čase proměnit z celkem sebevědomého úspěšného muže na uzlíček nervů tak, aby to působilo věrohodně.



I přes předchozí chválu se ale v knize našly pasáže, které mě příliš nebavily. Jedná se zejména o části zaměřené na problematiku IT, finančních trhů a obchodování s akciemi. Tato oblast mi nikdy nebyla zrovna blízká, o pojmech jako například hedgeový fond jsem při čtení slyšela vůbec poprvé a držet krok s odbornými termíny pro mě bylo občas opravdu obtížné.


Kniha se ale i tak čte velmi lehce – částečně díky dobrému překladu, částečně proto, že touha nalézt odpovědi na otázky, které vás budou při čtení napadat, vás nenechá knihu odložit. Líbilo se mi i celkové zakončení příběhu – mám ráda konce, které nejsou definitivně uzavřené, a to se tady rozhodně podařilo. 

Závěrem: 

Index hrůzy je velmi příjemné čtení, které se hodí zejména pro ty, které baví číst thrillery o umělé inteligenci. Nenechte se ale zmást názvem – rozhodně se nejedná o horor, ze kterého by vám při čtení běhal mráz po zádech. Nejvíce si knihu nejspíš užijí čtenáři, kteří se alespoň trochu orientují v oblasti finančních trhů a informačních technologií, ale do čtení se můžete bez obav pustit i v případě, že o nich stejně jako já nevíte skoro nic. Jen se možná připravte na to, že některé pasáže pro vás budou o něco obtížnější.


Název:  Index hrůzy (The Fear Index)
Autor:  Robert Harris
Překlad:  Pavel Kaas
Počet stran: 325
Rok vydání: 2014
Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Databáze knih Goodreads

 Za poskytnutí knihy ke zrecenzování děkuji nakladatelství Kniha Zlín. 
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství.


Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

9 komentářů:

  1. Pěkná recenze. Já knihu četla a mám na ní stejný názor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! :) Tvou recenzi jsem četla a také se mi moc líbila! :)

      Vymazat
  2. Hmm, zasa si ma navnadila. :) Román vyzerá skvele, rozhodovala som sa medzi ním a Nočním pádem. Príbehy týkajúce sa umelej inteligencie mám rada, hlavne také, vďaka ktorým mi budú behať zimomriavky, a celkom by ma zaujímalo, ako si s tým Robert Harris poradil. Podľa jeho predchádzajucej knihy Otčina by som hádala, že sa nebojí odvážnejších myšlienok :) Budem sa po nej musieť poobzerať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po Nočním pádu jsem také pokukovala! :) Otčinu jsem nečetla, ale docela uvažuji o tom, že od tohoto autora zkusím nějakou knihu bez IT a finančnictví, abych viděla, jak by mi sedla. Index hrůzy za zkoušku určitě stojí, jen se člověk nesmí nechat zaskočit tím prostředím :)

      Vymazat
  3. Tak já o oblasti finančních trhů nevím zhola nic, takže tuto knihu přeskočím. Ona vypadá docela zajímavě, o to nic, ale zřejmě bych se nudila v některých pasážích víc než ty, protože jsem vážně absolutní laik, co se tohoto tématu týče. ^^
    Něco jako ty, když jsi nám říkala, jak jsi začínala s tím hledáním bydlení. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně hledání bydlení mi to připomnělo! Na začátku jsem netušila, o čem je řeč, a na konci jsem měla pocit, že možná začínám tušit, o co vlastně u obchodování s akciemi jde.

      Vymazat
  4. Už když jsem viděla tu zmínku o finančních trzích a IT, tak jsem věděla, že tahle kniha nebude nic pro mě :D Sice mě zezačátku celkem navnadila obálka, ale jak jsem řekla, nevím, jestli by mě tenhle titul bavil. I tak ale musím pochválit hezkou recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je ten příběh vážně dobrý! Ale věřím, že lidé zběhlí ve finančnictví a programování si ho užijí o něco víc. Děkuji za pochvalu! :)

      Vymazat
  5. Podle anotace jsem se nemohla rozhodnout, jestli po knize toužím, nebo mě absolutně odrazuje. Teď už jsem moudřejší, ale pořád nevím, jestli po ní sáhnout, nebo ne. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)